CB radio, albo opowieści o czarnej kobrze
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: CB radio, albo opowieści o czarnej kobrze
Źródła zakłóceń. Skręcanie RF nie jest rozwiązaniem (to jest nic innego, jak zmniejszanie czułości), tak samo zaciągnięcie squelcha. Jak masz radio z dobrymi filtrami, to filtry eliminują zakłócenia, ale coś za coś, one też co nieco zmniejszają czułość radia. Jeśli radio jest do dupy, to może pomóc odkłócenie źródeł zakłóceń (oczywiście zawsze obok może stanąć jakiś badziew, który sieje), jeśli instalacja antenowa, to trzeba poprawić instalację. Oczywiście można też wymienić radio, ale to oczywiście kosztuje.
Samo skręcanie RF czy zaciąganie squelcha daje tylko tyle, że nie słyszymy słabych stacji. A jak ich nie słyszymy, to nadajemy i robią się nakładki.
Kuba, a jakie radio Ty masz?
r.
Samo skręcanie RF czy zaciąganie squelcha daje tylko tyle, że nie słyszymy słabych stacji. A jak ich nie słyszymy, to nadajemy i robią się nakładki.
Kuba, a jakie radio Ty masz?
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
ky, ja mam Johnny II Classic, czyli bez ASC. Ustawiam i jadę. Zakłóceń większych niż w Golfie nie zauważyłem. Może, trochę słabo słychać to radio, ale to już wina czego innego. 

czarne jest piękne...
ky, President Walker.
Wtykam wtyczkę do zapalniczki i jadę. Z 1,50m, czy ile ona tam ma, anteną na bagażniku Subaraka muszę przykrecać radio bo słyszę za dużo ludzi na raz. Nic mi nie szumi, nie zakłóca, wszyscy którzy mają Evo narzekają że nic nie słychać a u mnie jest OK niezależnie od tego czym jadę.
Wtykam wtyczkę do zapalniczki i jadę. Z 1,50m, czy ile ona tam ma, anteną na bagażniku Subaraka muszę przykrecać radio bo słyszę za dużo ludzi na raz. Nic mi nie szumi, nie zakłóca, wszyscy którzy mają Evo narzekają że nic nie słychać a u mnie jest OK niezależnie od tego czym jadę.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Azrael, nie planuesz być w najbliższym czasie w Katowicach?
Chętnie bym próbę zrobił.
Chętnie bym próbę zrobił.
Hej jarmaj! Trochę mnie nie było i widzę, że po moich poradach i 2 stronach rozmowy wyszło na moje
Japońce generalnie mają to do siebie (np. w porównaniu z niemieckimi furami), że ich elektryka strasznie sieje. Dlatego ja właśnie - więdząc o tych bolączkach - postanowiłem zainwestować w radio, które ma kilka filtrów. I w trybie ASC jest idealnie... W długi weekend zrobiłem ok 1500km po Polsce, była non stop klima, radio, były też momentami wycieraczki, ogrzewanie szyby, przyspieszania... I cisza jak makiem zasiał, a komunikaty jasne i klarowne no chyba, że ktoś był b. daleko, albo temu komuś coś syfiło..... 

"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
eMTi, no chyba wyszło...
W czwartek przetestuję sprzęt od Azraela, jeżeli potwierdzi się, że działa to czeka mnie kolejny zkaup.
W czwartek przetestuję sprzęt od Azraela, jeżeli potwierdzi się, że działa to czeka mnie kolejny zkaup.
Jak na trasie Kato -> Miko -> Kato wyminiesz 15 kontroli, to zobaczysz, że nie tyle straciłeś na tym drugim zakupie, co zyskałeś...
A tylko pamietaj, jak bedziesz testował sprzęt Azraela, to zwróć uwagę, żeby miał włączone wszystkie filtry.. A co do samego radia, to JFK II ASC wydaje się już mocno nakombinowany... dużo gałek i przycisków... Jak byś kupował, to ja polecam Ci Johnsona II ASC... praktycznie bezobsługowy.. "mówisz i masz"... a mam we Wro sklep, który je ma z 200pln taniej, niż podaje producent i oficjalne salony... 

"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
eMTi, ja pewnie zostawię swój sprzęt Jarmajowi na jakieś 2 tyg bo zapowiada mi się wyjazd za granice to zobaczy co to znaczy fajne radio :)
BTW: ktoś wie na jakich kanałach się porozumiewają ludzi w poszczególnych krajach z PL do GB i na jakich kanałach Polacy? Bo wiem że są oddzielne
BTW: ktoś wie na jakich kanałach się porozumiewają ludzi w poszczególnych krajach z PL do GB i na jakich kanałach Polacy? Bo wiem że są oddzielne
nie wiem, czy tu ktoś lata tą trasą, ale na tegorocznych Plejadach był Kogii i T8lek z kropki, którzy jechali z UK, więc może coś można by się popytać.. Jak by co, mogę na PW dosłać ich PW kropkowe, jeśli oczywiście masz tam jeszcze dostęp 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Azrael, o ile pamiętam, to od granicy z niemcami do UK włącznie jest to kanał 28 AM. Jak kiedyś z Tasiorem zrobiliśmy sobie wycieczkę, to praktycznie na całej długości drogi był w eterze ruch jak w kraju. Ale coś mi gdzieś mignęło, że od 1 kwietnia miała być jakaś zmiana na FM.
eMTi pisze: Jak by co, mogę na PW dosłać ich PW kropkowe, jeśli oczywiście masz tam jeszcze dostęp![]()
Jak ostatnio sprawdzałem to nie miałem.
Konto usunięte pisze: od 1 kwietnia miała być jakaś zmiana na FM.
Spoko, w Sprinterku mamy wypasionego Presidenta który na pewno obsługuje FM.
O ile dobrze pamiętam, to Germanie od dawna mają tylko 12 kanałów w AM, za to 80 FM.Konto usunięte pisze: Ale coś mi gdzieś mignęło, że od 1 kwietnia miała być jakaś zmiana na FM.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
Jak cały zachód ( z wyjątkiem Włochów) od Polskiej granicy, w tzw. piątkach i FM.ky pisze:O ile dobrze pamiętam, to Germanie od dawna mają tylko 12 kanałów w AM, za to 80 FM.Konto usunięte pisze: Ale coś mi gdzieś mignęło, że od 1 kwietnia miała być jakaś zmiana na FM.
r.
"...Z dużymi rozmiarami kół jest jak z condomami w rozmiarze XL- Krótka chwila dobrej autoprezentacji nie jest warta późniejszych kłopotów."-Krzysztof Hołowczyc
Dłubię to, dłubię tam to. :)
Ale nasi jeżdżą na 28AM, choć na FM nie sprawdzalem...
Zresztą obcych aut z antenami nie widać prawie wcale...
Zresztą obcych aut z antenami nie widać prawie wcale...
Dolce far niente 

Dawniej 28AM w Polsce był wywoławczym, 19 mobilnym, 9 ratunkowym. 

"...Z dużymi rozmiarami kół jest jak z condomami w rozmiarze XL- Krótka chwila dobrej autoprezentacji nie jest warta późniejszych kłopotów."-Krzysztof Hołowczyc
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
To normalnie niemożliwe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Inne radio i zero, ZERO zakłóceń.
Nie trochę mniej, nie dużo mniej, tylko nie ma różnicy między momentem kiedy auto jest zgaszone i nic elektrycznego nie jest wałczone, a zapalonym z chodzącym nawiawem, wycieraczkami, spryskiwaczem i wentylatorem chłodnicy.
Niewiarygodne....

Inne radio i zero, ZERO zakłóceń.

Nie trochę mniej, nie dużo mniej, tylko nie ma różnicy między momentem kiedy auto jest zgaszone i nic elektrycznego nie jest wałczone, a zapalonym z chodzącym nawiawem, wycieraczkami, spryskiwaczem i wentylatorem chłodnicy.
Niewiarygodne....
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Testuję radio pożyczone od Az’a (dzięki!!!)
Ale zaraz też kupuję Prezydenta Wędrownika.
Ale zaraz też kupuję Prezydenta Wędrownika.

No i widzisz? A mogłeś mieć problem z głowy, jak Ci mówiłem dawno temu...
A Az nie miał przypadkiem JFK II?

eMTi, nie.
Azrael pisze:ky, President Walker.
czarne jest piękne...
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Tak wiem, nie słuchałem...eMTi pisze:No i widzisz? A mogłeś mieć problem z głowy, jak Ci mówiłem dawno temu...A Az nie miał przypadkiem JFK II?

Od Az’a mam właśnie tego Piechura.
JFK świetnie się sprawdza w Vectrze którą czasem jeżdżę, ale nie mam jak sprawdzić to radio u siebie. A nie kupię drugi raz czegoś, czego nie przetestowałem. Jedna taka porażka starczy.
najważniejsze, że problem rozwiązany i możesz spać spokojnie..
Na WRC sprawdzimy, jak Ci to hula.

A co sądzicie o Lafayette Ermes?
Jaką antenę do tego dobrać?
Zestaw głównie na trasy - w mieście nie przewiduję używać.
Możecie doradzić jakiś sklep w Wawie?
P.S Nigdy nie miałem do czynienia z CB więc uwagi i wskazówki mile widziane.
Jaką antenę do tego dobrać?
Zestaw głównie na trasy - w mieście nie przewiduję używać.
Możecie doradzić jakiś sklep w Wawie?
P.S Nigdy nie miałem do czynienia z CB więc uwagi i wskazówki mile widziane.