CB radio, albo opowieści o czarnej kobrze
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: CB radio, albo opowieści o czarnej kobrze
barbie, zadzwoń to Ci antene pozyczę, ale radia za taka kase nie kupuj bo porażka.
ciekawe, nowego Unidena 510 nie kupi sie juz na allegro..
Barbie, poszukaj uzywanego markowego radia .. za 200 pln raczej nie kupisz nic nowego czego da sie uzywac.
dwa? lata temu kupilem nowego unidena 510xl z antena 145 cm magnes za 300 pln i wtedy bylo to najlepsze budzetowe rozwiazanie
Barbie, poszukaj uzywanego markowego radia .. za 200 pln raczej nie kupisz nic nowego czego da sie uzywac.
dwa? lata temu kupilem nowego unidena 510xl z antena 145 cm magnes za 300 pln i wtedy bylo to najlepsze budzetowe rozwiazanie
Przemęcz się i odłóż jeszcze trochę. Możesz, jak Gregski podpowiada, kupić używkę lepszej marki, choć to czasami loteria. I pamiętaj, że dobre radio niekoniecznie będzie małe (choć nie każde duże jest dobre, czasem po prostu ma dużo powietrza w obudowie).barbie pisze: Budżet mam bardzo ograniczony, bo gdzieś do 200zł.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Wczoraj kupiłem nowego unidena 520 za 230zł. Jak poszuka, to 510-tkę znajdzie poniżej 200 zł. I to jest chyba jedyna sensowna alternatywa.
Unidenów nie sprzedają na allegro z powodu cofnięcia homologacji. Jak tylko pojawi się aukcja, to zaraz allegro zdejmuje.
Jakiś czas temu popełniłem błąd i kupiłem tanie radio TTI dla Dido. Dramat.
Unidenów nie sprzedają na allegro z powodu cofnięcia homologacji. Jak tylko pojawi się aukcja, to zaraz allegro zdejmuje.
Jakiś czas temu popełniłem błąd i kupiłem tanie radio TTI dla Dido. Dramat.
Starego, z Filipin, też pewnie nie. Poza tym, jeśli już, to 520, 510 nie ma RFgaina.gregski pisze: ciekawe, nowego Unidena 510 nie kupi sie juz na allegro..
r.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
No właśnie z tym potem może być problem. Przerabiałem to sam niedawno.barbie pisze:Nie zależy mi na fajerwerkach, tylko na tym żeby usłyszeć że gdzieś stoją.
Kłopot z tym, że Impreza strasznie sieje zakłóceniami i kupiony pierwotnie President Johnny II kompletnie sobie z nimi nie radził. Do tego stopnia, że praktycznie nie dało się używać radia.
Musiałem go więc sprzedać i kupiłem, przetestowanego już wcześniej profilaktycznie, Walkera. I dopiero teraz działa jak trzeba.
barbie
PW.

- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/
Caly czas chodzi mi po glowie to CB, jezdzilem troche z pozyczonym Alanem 78 + antena magnesowa i calkiem ladnie to sie sprawowaolo. NIe zauwazylem zadnych zaklocen od storny samochodu.
Mysle teraz nad kupnem wlasnego, tyle ze nie wiem co zrobic z antena, magnesowej raczej nie chce, dziury tez nie chce robic. Pozostaja wiec roznego rodzaju uchwyty. Mysle nad przymocowaniem uchwytu to relingow, tyle, ze pewnie bedzie z tym problem, relingi w wersji EU sa takie jakby nietypowe
czy ktos z Was spotkal sie zt akim uchwytem w Subaru, montowanym do relingow ?
Mysle teraz nad kupnem wlasnego, tyle ze nie wiem co zrobic z antena, magnesowej raczej nie chce, dziury tez nie chce robic. Pozostaja wiec roznego rodzaju uchwyty. Mysle nad przymocowaniem uchwytu to relingow, tyle, ze pewnie bedzie z tym problem, relingi w wersji EU sa takie jakby nietypowe

Pozdrawiam
Marcin
Marcin
Moim zdaniem lepiej magnes, niż uchwyt. A najlepiej w dziurę na środku dachu.
r.
r.
Wypowiedz uzasadnij.ky pisze: Moim zdaniem lepiej magnes, niż uchwyt.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Przymocowanie do relingu będzie miało słabą masę? (relingi zwykle są zalane jakimś tworzywem). Lepszym pomysłem jest chyba uchwyt na klapę, ale wtedy trzeba go wkręcić w lakier, aż do żywej blachy, żeby to miało sens. Magnesówka jest najmniej inwazyjna i całkiem skuteczna.
Ostatnio gdzieś nawet widziałem próby instalacji magnesówki jako anteny stacjonarnej, postawionej na starym talerzu satelitarnym umocowanym w poziomie. I podobno nawet całkiem, całkiem działało.
Ostatnio gdzieś nawet widziałem próby instalacji magnesówki jako anteny stacjonarnej, postawionej na starym talerzu satelitarnym umocowanym w poziomie. I podobno nawet całkiem, całkiem działało.
Radio posiada masę, a kabel (oplot) również polączony jest z anteną.Konto usunięte pisze: Przymocowanie do relingu będzie miało słabą masę?
Dolce far niente 

FUX, Prosze Ciebie, jak masz blade pojecie, to nie pierdol
P.S. Z moich doswiadczen wynika ze uchwyt na klapie do dupy jest. Ta sama antena na podstawie magn. umiejscowionej na srodku dachu spisywala sie lepiej.

P.S. Z moich doswiadczen wynika ze uchwyt na klapie do dupy jest. Ta sama antena na podstawie magn. umiejscowionej na srodku dachu spisywala sie lepiej.
Brales cos od rana, bo wulgarny jesteś...
Jeżeli ktos nie jest zapalonym radioamatorem, to na krótkim magnesie, niekoniecznie umieszczonym na środku dachu, uzyskuje się zasięg kilku do kilkunastu kilometrów, w zalezności od propagacji...
Aby sprawnie się poruszać po drogach w zupełności wystarczy!
Wązne są dwie rzeczy. Przyzwoite radio i dość dobra antena.
Jeżeli ktos nie jest zapalonym radioamatorem, to na krótkim magnesie, niekoniecznie umieszczonym na środku dachu, uzyskuje się zasięg kilku do kilkunastu kilometrów, w zalezności od propagacji...
Aby sprawnie się poruszać po drogach w zupełności wystarczy!
Wązne są dwie rzeczy. Przyzwoite radio i dość dobra antena.
Dolce far niente 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
LouCyphre pisze: FUX, Prosze Ciebie, jak masz blade pojecie, to nie pierdol![]()
Może aż tak dosadnie bym tego nie ujął. Ale idąc tropem masy, to zwykła, stacjonarna antena nie potrzebowałaby przeciwwagi, bo przecież "radio ma masę a kabel jest połączony z anteną"

http://www.elektronika.xorg.pl/index.ph ... sada#przec
No i co z tego?FUX pisze: Radio posiada masę, a kabel (oplot) również polączony jest z anteną.
Co masz na mysli piszac "propagacja" ?FUX pisze:Jeżeli ktos nie jest zapalonym radioamatorem, to na krótkim magnesie, niekoniecznie umieszczonym na środku dachu, uzyskuje się zasięg kilku do kilkunastu kilometrów, w zalezności od propagacji...
Aby antena byla dosc dobra potrzebne jest dosc dobra instalacja tejze.Wązne są dwie rzeczy. Przyzwoite radio i dość dobra antena.

Rozchodzenie się fal.źuf pisze: "propagacja"
Prawda. Przyzwoita antena nabywana w sklepie ma najczęściej odpowiedni przewód.źuf pisze: Aby antena byla dosc dobra potrzebne jest dosc dobra instalacja tejze
Dolce far niente 

Uchwyt do relingu - slaba masa, to magnesowa niby ma lepszaKonto usunięte pisze: Przymocowanie do relingu będzie miało słabą masę? (relingi zwykle są zalane jakimś tworzywem). Lepszym pomysłem jest chyba uchwyt na klapę, ale wtedy trzeba go wkręcić w lakier, aż do żywej blachy, żeby to miało sens. Magnesówka jest najmniej inwazyjna i całkiem skuteczna.

Co do inwazyjnosci sie zgodze, ale nie che mi sie jej ciagle wyciagac, przeciskac kabel przez uszczelki a potem chowac. Tak jest uchwyt i tylko by sie bat zakladalo. Widzialem na forum US taka instalke, ale u nich sa inne relingi

Pozdrawiam
Marcin
Marcin
Uchwyt daje się ze strachu przed mityczną dziurą. Jeśli na krawędź klapy, to i tak uszkadza powłokę lakierniczą, a jest daleko od środka. Jeśli na relingu, to znów wypada gdzieś daleko od środka, a poza tym nie bardzo sobie wyobrażam, co miałoby być wtedy przeciwwagą.źuf pisze:Wypowiedz uzasadnij.ky pisze: Moim zdaniem lepiej magnes, niż uchwyt.
r.
ky pisze: Uchwyt daje się ze strachu przed mityczną dziurą. Jeśli na krawędź klapy, to i tak uszkadza powłokę lakierniczą, a jest daleko od środka. Jeśli na relingu, to znów wypada gdzieś daleko od środka, a poza tym nie bardzo sobie wyobrażam, co miałoby być wtedy przeciwwagą.
Zrobilem kilka kkm z magnesowka, przykladana w tylnim rogu przy relingu - klapie. Zasieg, odbior i nadawanie bylo ok, wiec o miejsce sie nei martwie, ze nie bedzie to srodek. Bardziej zalezy mi na mocowaniu na stale, tak, zeby ewentulanie tylko bat dokrecac. Antena w dziure jest dobrym pomyslem, jak taka dziura jest, wtedy wystarczy podmienic antene FM na 3-zakresowa i po sprawie. W OBK antena jest w szybie, wiec szkoda mi dziurawic taki ladny dach

Pozdrawiam
Marcin
Marcin
sherif pisze: wystarczy podmienic antene FM na 3-zakresowa
Te anteny ponoć kompletnie nie działają.
U GAL-a jakos dzialala, ale obk strasznie sieje, zresztą forek podobnie...
Dolce far niente 

FUX pisze: U GAL-a jakos dzialala, ale obk strasznie sieje, zresztą forek podobnie...
lafajet zeus i antena 100cm i w forku 2,5 xt jakoś nic nie sieje.