CB radio, albo opowieści o czarnej kobrze
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: CB radio, albo opowieści o czarnej kobrze
A po przejściu na potencjometrze ASC także cisza?
Dolce far niente 

- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
FUX, u mnie nic nie sieje.FUX pisze:U GAL-a jakos dzialala, ale obk strasznie sieje, zresztą forek podobnie...
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Albo dobre radio/instalacja, albo głuchy zestaw :)michal pisze: lafajet zeus i antena 100cm i w forku 2,5 xt jakoś nic nie sieje.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
takFUX pisze:A po przejściu na potencjometrze ASC także cisza?
Funf knowsky pisze:Albo dobre radio/instalacja, albo głuchy zestaw :)michal pisze: lafajet zeus i antena 100cm i w forku 2,5 xt jakoś nic nie sieje.

Czytalem na tym forum (Gal) oraz na forum CB ze calkiem dobrze sobie radzaAzrael pisze: Te anteny ponoć kompletnie nie działają.

Pozdrawiam
Marcin
Marcin
FUX pisze: ale obk strasznie sieje, zresztą forek podobnie...
Nie spotkalem sie, mialem antene kolo 1.2 i nic nie sialo (nie wiem jaka, bo nie byla moja), nie bylo slychac zaklocen samochodu, ani wycieraczek, ani obrotow ani nawet LPG

Pozdrawiam
Marcin
Marcin
To muszę forka sprzedać...michal pisze:takFUX pisze:A po przejściu na potencjometrze ASC także cisza?
Dolce far niente 

Wiem i dlatego mnie to dziwi...
Nawet, jak xenony wyłącze.
Nawet, jak xenony wyłącze.
Dolce far niente 

czy komuś udało się może odkłócić komputer w GTku? szumi mi jak tylko włączę zapłon - silnik nie pracuje... a może to nie komputer, cos jeszcze pracuje po włączeniu zapłonu?
zakłócenia wchodzą przez antenę, jak ją odłączę cisza...
dzięki :)
To musi być klima. Ja nie mam klimatyzacji i u mnie nic nie szumi.wolan pisze:czy komuś udało się może odkłócić komputer w GTku? szumi mi jak tylko włączę zapłon - silnik nie pracuje... a może to nie komputer, cos jeszcze pracuje po włączeniu zapłonu?

czarne jest piękne...
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Pompa paliwa?wolan pisze: cos jeszcze pracuje po włączeniu zapłonu?
Może masz włączoną dmuchawe?
klimy nie mam :) dmuchawa już odkłócona. pompa paliwa działa cały czas? jak silnik nie pracuje też?
no właśnie. szum utrzymuje się cały czas, nawet jak pompa przestanie pracować. jak sądzę komputer jest tu winny...
Mam nadzieje ze rzeczy typu las masz na mysli?FUX pisze:Rozchodzenie się fal.źuf pisze: "propagacja"
Co to znaczy odpowiedni? To takie samo magiczne slowo jak specjalny.FUX pisze:Prawda. Przyzwoita antena nabywana w sklepie ma najczęściej odpowiedni przewód.źuf pisze: Aby antena byla dosc dobra potrzebne jest dosc dobra instalacja tejze
Ma to podkreslic znaczenie czy wyjatkowosc. I zazwyczaj takie kable sa wyjatkowe... tzn wyjatkowo gowniane.
Tak samo jak wtyczki i cala reszta zestawu.
Poniewaz nie zauwazyles mojego pytania, to uprzejmie informuje ze antena to nie zarowka i znajomosc elektryki na poziomie bylego prezydenta to zdecydowanie za malo. Podstawa magnetyczna daje antenie mase przez sprzeg pojemnosciowy, ktory w gornym KF nie ma szans dzialac tak, jak uchwyt antenowy z masa polaczona galwaniczne. Zwlaszcza ze do cymbala wiekszosc podstaw jest podlej jakosci, zmniejszanych na ile sie da i jeszcze dodatkowo to gowno jest paprane dodatkowa swieta folia by nie porysowac fetysza... znaczy lakieru. W efekcie koncowym odpowiedni kabel robi za pasozytnicza antene.źuf pisze:No i co z tego?FUX pisze: Radio posiada masę, a kabel (oplot) również polączony jest z anteną.
Ok, pojechales w ten sposob. Ja uwazam ze lepiej uchwyt niz magnes. Masz lepsza mase na tym pasmie z uchwytu przykrecanego, uchwyt jesli nie centralnie to masz gdzies na tyle auta co akurat nie zmienia niekorzystnie charakterystyki jesli uzywasz wylacznie na 19 do celow oczywistych. No i dobra antena na KF ma swoja dlugosc co wymaga solidniejszego zamocowania - nie ma ryzyka oderwania i zniszczenia dachu. A w przypadku wypadku taki magnes moze komus przeniesc usmiech na druga strone czaszki.ky pisze:Uchwyt daje się ze strachu przed mityczną dziurą. Jeśli na krawędź klapy, to i tak uszkadza powłokę lakierniczą, a jest daleko od środka. Jeśli na relingu, to znów wypada gdzieś daleko od środka, a poza tym nie bardzo sobie wyobrażam, co miałoby być wtedy przeciwwagą.źuf pisze:Wypowiedz uzasadnij.ky pisze: Moim zdaniem lepiej magnes, niż uchwyt.
Roznica miedzy uchwytem klapowym a wierconym jest tez taka, ze z klapowego mozesz kabel pociagnac wciskajac go w jakies szczeliny, bokiem itp. Do dziury w dachu musisz rozebrac podsufitke, minimum jeden slupek i jeszcze troche plastikow.
Jeszcze dochodzi problem częstego montażu anteny sporo poniżej linii dachu.źuf pisze: uchwyt jesli nie centralnie to masz gdzies na tyle auta co akurat nie zmienia niekorzystnie charakterystyki jesli uzywasz wylacznie na 19 do celow oczywistych
Do tego jeszcze trzeba poszukać odpowiedniego miejsca, bo dziura po antenie KF nie zawsze się nadaje (brak wzmocnienia i przy czymś dłuższym niż kilkadziesiąt cm płat dachu zaczyna pracować). Ale jak już, to jednak dziura daje najlepsze efekta.źuf pisze: Do dziury w dachu musisz rozebrac podsufitke, minimum jeden slupek i jeszcze troche plastikow.
r.
Bardzo sieje? Mozna sprobowac tego poszukac jakims recznym odbiornikiem z kawalkiem anteny. Jak sam komp to powinien sie uciszyc po owinieciu np aluminiowa folia jakkolwiek podpieta do masy. Gorzej jak nadaje z kabli...wolan pisze: no właśnie. szum utrzymuje się cały czas, nawet jak pompa przestanie pracować. jak sądzę komputer jest tu winny...
sieje na mniej więcej 1 kreskę z pięciu. popróbuje z ekranami, tam gdzie się da..
z innej beczki, kto jakie radio próbował wkładać w miejsce po popielniczce? ja mam Alana 101.. ale noszę się ze zmianą tego szumofonu... na razie nie znalazłem żadnego z wyższej półki w tych rozmiarach (130mm szerokości max)
z innej beczki, kto jakie radio próbował wkładać w miejsce po popielniczce? ja mam Alana 101.. ale noszę się ze zmianą tego szumofonu... na razie nie znalazłem żadnego z wyższej półki w tych rozmiarach (130mm szerokości max)
I nie znajdziesz.wolan pisze: na razie nie znalazłem żadnego z wyższej półki w tych rozmiarach (130mm szerokości max)
r.