CB radio, albo opowieści o czarnej kobrze

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
źuf
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: francuski piesek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: CB radio, albo opowieści o czarnej kobrze

Post 7 paź 2009, o 21:51

gimof pisze:Panowie jak się nie wychodzi po za kanał 19 to tak potem jest. :razz:
źuf mi kompleksy? CB to piękna odskocznia od "poważnego" świata krótkofalowców
Wiesz, czasy CB troche sie skonczyly. Wlasciwie to konczyly sie juz ca 12 lat temu, jak ja sie zwijalem z cymbala. Tak qrfa, cymbala.
Zaczynalem od cymbala i sie tego nie wstydze, ba, mam sie czym pochwalic z tych czasow. I mowie cymbal tak samo jak mowie czarnuch, pedal czy bezowy. I zupelnie mi nie przeszkadza ze ktos taki jest, dopoki nie jest czarnym rasista albo proboje mi sie do d... dobrac w przypadku nastepnego. Mam gdzies poprawnosc polityczna, ale jestem tolerancyjny osobnik.
Powazny swiat... qrde, slyszalem kolka rozancowe na 3,5, ale bez przesady. Ilu znasz krotkofalowcow osobiscie?
gimof pisze: i nie widzę powodów byś mnie od razu atakował mnie personalnie jako problematyczny. Z natury młody luzak :mrgreen:
No popatrz, ja tez. Chociaz 14 letni ham jestem. Pojechales na wstepie tekstem jaki slyszalem nascie lat temu na cb, wiec czemu sie dziwisz? Zawisc jest taka polska, ten ma lepszy samochod, tamten ladniejsza zone, inszy lepszy dom a ci lepsze radia, wiecej pasm i mozliwosci.
gimof pisze:BTW ton Twoich wypowiedzi jest bardzo nie sympatyczny dlatego taka uwaga ( a bo może tutaj siedzi ktoś mądrzejszy od Ciebie ;> ).
Bo mojej wysoce rozbudowanej tolerancji przeciwstawia sie ciezka alergia na glupote. I jak cos wiem to pisze ze wiem, jak nie jestem pewien to tez fakt ten zaznacze. Natomiast nie mam zwyczaju i nie lubie opowiadac glupot podpartych wylacznie duza pewnoscia siebie.
Nie boje sie tez ze znajdzie sie ktos madrzejszy, bo zawsze sie znajdzie. Nie wiem jak Ciebie, ale mnie to nie boli i wciaz mi dyga. Rozmowa z madrzejszym to szansa nauczenia sie czegos nowego. W ostatni weekend, na zlocie powaznych i nudnych krotkofalowcow (po ktorym dlugo bolala mnie przepona od smiechu) sporo nauczylem sie o antenach hexbeam. Czego ostatnio nauczyles sie abt CB?
ps: ja nie jestem gejsza by byc ladny i sympatyczny :->

źuf
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 7 paź 2009, o 21:54

So What! pisze: Chodzi o dodanie go do katalogu firm http://forum-subaru.pl/bb3/viewforum.php?f=4 ;-)
Dodalem kolege, czeka na zmoderowanie. Tylko mam nadzieje ze nie zrobie sie pomaranczowy :o bo mam z tym gospodarczo nic wspolnego.

gimof
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Nienajgorsza asterka

Post 7 paź 2009, o 22:00

źuf pisze: Ilu znasz krotkofalowcow osobiscie?
Dużą ilość. Bo kluby ciągle istnieją.
źuf pisze: Wlasciwie to konczyly sie juz ca 12 lat temu,
Skończyły? Przełącz czasami te gałe z 28MHz o jeden megacykl niżej, a zobaczysz ruch większy niż na dwójce. To się teraz rozwija...
źuf pisze: Pojechales na wstepie tekstem jaki slyszalem nascie lat temu na cb, wiec czemu sie dziwisz?
Bo tak uważam, ale skoro Ty:
źuf pisze: I mowie cymbal tak samo jak mowie czarnuch, pedal czy bezowy. I
to luzik, ale mi to nie odpowiada. Taki typ, też się zwróciłem z uwagą.
źuf pisze: Bo mojej wysoce rozbudowanej tolerancji przeciwstawia sie ciezka alergia na glupote.
Nie trzeba być od razu nie przyjemny w odczycie, ale to może ja jestem zbyt wyczulony? W takim razie już nie ważne.
źuf pisze: Czego ostatnio nauczyles sie abt CB?
Ja się ciągle czegoś uczę, przy czym robię to we własnym zakresie (nie wątpie że hexbeam to ciekawy temat, ale żeby od razu na zloty śmigać po nie?). Pionowa yaga z obrotniczką (na 27MHz) wymaga niestety ciągłego rozwoju.

A tak w ogóle gdzie jest szansa Cię spotkać w eterze? Pewnie przyjemnie było by pogadać 8)
"...Z dużymi rozmiarami kół jest jak z condomami w rozmiarze XL- Krótka chwila dobrej autoprezentacji nie jest warta późniejszych kłopotów."-Krzysztof Hołowczyc

Dłubię to, dłubię tam to. :)

źuf
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 7 paź 2009, o 22:18

eMTi pisze:
LouCyphre pisze: Mój egzemplarz ma jednak jakąś wadę fabryczną, co jakiś czas jestem słabo słyszalny z bardzo niedużej odległości, na wszelakiej maści radiach z różnymi antenami ...
o to to! Jak jechaliśmy z Artim na WRC to jak stałem na światłach tuż za nim, to kompletnie mnie nie słyszał, jak zatrzymałem się jakieś 5m za nim, to był ok.... Też mam Johnnsona II...
Opcje sa dwie:
- cos nie styka na stykach. Ruchomy/zimny lut czy podobne cos odzywajace sie czasem.
- jezeli to jest zawsze odleglosc zderzak w zderzak, a 2 auta dalej jest ok, to zwyczajnie tor odbiorczy zostaje przesterowany i sie zatyka.
Do tego sredniowieczna modulacja AM ktorej uzywa sie na cb zupelnie wymieka w przypadku wysycenia obwodow. Dla testu mozecie wtedy obaj przelaczyc sie na FM, wcale sie nie zdziwie jak bez problemu sie dogadacie.
eMTi pisze: źuf, domyślam się, że jak radyjko kupione gdzie indziej zostanie pogrzebane przez Twojego kumpla, to papierem gwarancyjnym mogę się podetrzeć? Czy też on daje jakąś gwarancję na cały sprzęt?
Na ten co sam sprzedaje i dlubie to daje, ale ztcw autoryzowany dystrybutor nie jest. Zapytaj bezposrednio, dane wrzucilem w katalog firm, czekaja na zmoderowanie.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 7 paź 2009, o 22:19

źuf pisze: I mowie cymbal tak samo jak mowie czarnuch, pedal czy bezowy. I zupelnie mi nie przeszkadza ze ktos taki jest, dopoki nie jest czarnym rasista albo proboje mi sie do d... dobrac w przypadku nastepnego.
od razu wiedzialem, zes swoj chlop :mrgreen:
źuf pisze: Tylko mam nadzieje ze nie zrobie sie pomaranczowy :o bo mam z tym gospodarczo nic wspolnego.
nie ma problemu ;-) wizytowke zaraz namierze.

źuf
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 7 paź 2009, o 23:13

gimof pisze: Dużą ilość. Bo kluby ciągle istnieją.
5, 50, 100? Co do klubow to nie mam najlepszego zdania ogolnie. Ale zawsze gdzies sie trafi jakis...
Chociaz znam jeden calkiem calkiem, SP5PIP.
gimof pisze: Skończyły? Przełącz czasami te gałe z 28MHz o jeden megacykl niżej, a zobaczysz ruch większy niż na dwójce. To się teraz rozwija...
Z racji ciezkiego zboczenia jezdzac po miescie patrze po dachach. Jakos nie widze wysypu nowych anten na 27, tylko coraz wiecej zagrazajacych otoczeniu zlomow. Na 28 nie bywam, za malo otwarc i anteny kiepsko sie tam spisujace.
gimof pisze:
źuf pisze: Pojechales na wstepie tekstem jaki slyszalem nascie lat temu na cb, wiec czemu sie dziwisz?
Bo tak uważam, ale skoro Ty:
źuf pisze: I mowie cymbal tak samo jak mowie czarnuch, pedal czy bezowy. I
to luzik, ale mi to nie odpowiada. Taki typ, też się zwróciłem z uwagą.
Typowa dla tego srodowiska :->
gimof pisze:
źuf pisze: Bo mojej wysoce rozbudowanej tolerancji przeciwstawia sie ciezka alergia na glupote.
Nie trzeba być od razu nie przyjemny w odczycie, ale to może ja jestem zbyt wyczulony? W takim razie już nie ważne.
Opcja "nie wazne" jest calkiem niezla, bo nie zamierzam udawac kogos kim nie jestem. :-p Jestem sobie jaki jestem, zle mi z tym nie jest. Niektorzy mnie lubia, sporo nienawidzi :thumb:
gimof pisze:
źuf pisze: Czego ostatnio nauczyles sie abt CB?
Ja się ciągle czegoś uczę, przy czym robię to we własnym zakresie (nie wątpie że hexbeam to ciekawy temat, ale żeby od razu na zloty śmigać po nie?). Pionowa yaga z obrotniczką (na 27MHz) wymaga niestety ciągłego rozwoju.
Znow nadinterpretujesz. Nikt nie napisal ze zlot byl z powodu hexbeama. To wyszlo spontanicznie w rozmowie abt antena malogabarytowa acz skuteczna ktorej pragne. Zas co do samego zlotu... to wiecej mial wspolnego z chlejadami niz krotkofalarstwem :lol: Glowny temat: potato gun :giggle:
Co mozna nowego wymyslec w monobandowej yagi na rotorze? Czemu pionowa? Tylko lokalne lacznosci?
gimof pisze:A tak w ogóle gdzie jest szansa Cię spotkać w eterze? Pewnie przyjemnie było by pogadać 8)
Pewnie tak, irl to zawsze co innego niz net. Tyle ze ostatnio mam straszliwy deficyt czasowy, jesli juz jestem QRV to SR5UVA ew SR5WUdka ;-) KF to jakis acars/atlantyckie ATC albo cyfrowki, chociaz z racji elektrosmogu centrum wwy wole sie nie wkurzac i zostawic QSO kf na terenowe QTH.
Ciekawe ile osob z forum zrozumialo to co napisalem :->

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 7 paź 2009, o 23:16

źuf pisze: Pewnie tak, irl to zawsze co innego niz net. Tyle ze ostatnio mam straszliwy deficyt czasowy, jesli juz jestem QRV to SR5UVA ew SR5WUdka ;-) KF to jakis acars/atlantyckie ATC albo cyfrowki, chociaz z racji elektrosmogu centrum wwy wole sie nie wkurzac i zostawic QSO kf na terenowe QTH.
Nie no jasne spoko , zdzwonimy się no tego tam .... :mrgreen:

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 7 paź 2009, o 23:20

źuf, powinieneś dać link do słownika :-)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

l_ewy
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: mat
Polubione posty: 1 raz

Post 7 paź 2009, o 23:22

źuf pisze: Zas co do samego zlotu... to wiecej mial wspolnego z chlejadami niz krotkofalarstwem
To zrozumiałem :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 paź 2009, o 23:27

źuf pisze: Pewnie tak, irl to zawsze co innego niz net. Tyle ze ostatnio mam straszliwy deficyt czasowy, jesli juz jestem QRV to SR5UVA ew SR5WUdka ;-) KF to jakis acars/atlantyckie ATC albo cyfrowki, chociaz z racji elektrosmogu centrum wwy wole sie nie wkurzac i zostawic QSO kf na terenowe QTH.
ja z ostatnio gadalem z bratem w Australii na +63 z 6500 nawet czysty QF mimo smogu, bo akurat bbq robil :mrgreen:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 7 paź 2009, o 23:29

źuf pisze: Rozmowa z madrzejszym to szansa nauczenia sie czegos nowego. W ostatni weekend, na zlocie powaznych i nudnych krotkofalowcow (po ktorym dlugo bolala mnie przepona od smiechu) sporo nauczylem sie o antenach hexbeam.
A przede wszytkim nauczyłeś się strzelać z pyra? ;>

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 7 paź 2009, o 23:32

źuf pisze:jesli juz jestem QRV to SR5UVA ew SR5WUdka ;-)
Tylko po co od razu te wulgaryzmy? :roll:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
czarne jest piękne...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 paź 2009, o 23:35

źuf pisze: QRV to SR5UVA ew SR5WUdka ;-)
to ja rozumiem :thumb: pijesz do gruchy? :mrgreen:

źuf
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 7 paź 2009, o 23:35

ky pisze: A przede wszytkim nauczyłeś się strzelać z pyra? ;>
17 dżuli czyni cuda :thumb:
np takie ze bulwa leci ca 150 metrow pionowo w gore :o :giggle:

źuf
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 7 paź 2009, o 23:37

remek pisze:
źuf pisze: QRV to SR5UVA ew SR5WUdka ;-)
to ja rozumiem :thumb: pijesz do gruchy? :mrgreen:
Tos mnie zaskoczyl :o
Bardziej do Adasia :->

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 8 paź 2009, o 06:41

źuf pisze: Znow nadinterpretujesz. Nikt nie napisal ze zlot byl z powodu hexbeama. To wyszlo spontanicznie w rozmowie abt antena malogabarytowa acz skuteczna ktorej pragne. Zas co do samego zlotu... to wiecej mial wspolnego z chlejadami niz krotkofalarstwem :lol: Glowny temat: potato gun :giggle:

Znaczy oglądali rajd? Czy może próbujesz dezawuować Chlejady :evilgrin: Luuuuucek, słyszałeś?

gimof
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Nienajgorsza asterka

Post 8 paź 2009, o 08:45

źuf pisze: Co mozna nowego wymyslec w monobandowej yagi na rotorze? Czemu pionowa? Tylko lokalne lacznosci?
Nowego nie nowego, poprawy pracy można się spodziewać wszędzie :)
A pionowe? Bo nikt w poziomie nie pracuje (tam), a dookólne to słabe są :roll:
źuf pisze: Zas co do samego zlotu... to wiecej mial wspolnego z chlejadami niz krotkofalarstwem
Zaczynasz nakręcać :mrgreen:

hmm to z łamanego QTH pewnie jest szansa się usłyszeć, o ile mogę to jest QRP 3.5 cyfrowo/fonicznie. Q3LMN ;-)
"...Z dużymi rozmiarami kół jest jak z condomami w rozmiarze XL- Krótka chwila dobrej autoprezentacji nie jest warta późniejszych kłopotów."-Krzysztof Hołowczyc

Dłubię to, dłubię tam to. :)

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubione posty: 3 razy

Post 8 paź 2009, o 08:51

Konto usunięte pisze: Luuuuucek, słyszałeś?

Hehe słyszałem, myślę, że był to całkiem udany zlot. Coś jak udane Chlejady, jedni strzelali z ziemniaka inni onanizowali się antenami...całkiem jak u nas (Jarmaj dostaje wytrzeszczu na powolne jak żółw n-ki, a Remek śpi w aucie :mrgreen: )

źuf
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 8 paź 2009, o 10:54

LouCyphre pisze:Hehe słyszałem, myślę, że był to całkiem udany zlot. Coś jak udane Chlejady, jedni strzelali z ziemniaka inni onanizowali się antenami...całkiem jak u nas (Jarmaj dostaje wytrzeszczu na powolne jak żółw n-ki, a Remek śpi w aucie :mrgreen: )
O to to :thumb:
Czasem nawet dwa w jednym, jak dopychalismy potata profesjonalna antena Kathreina :giggle:
gimof pisze:
Zaczynasz nakręcać :mrgreen:
No co... spotkania w Nowosielcu (8ZOC ale nie sugeruj sie tym Z) zawsze sa wesole. ;-)
gimof pisze:hmm to z łamanego QTH pewnie jest szansa się usłyszeć, o ile mogę to jest QRP 3.5 cyfrowo/fonicznie. Q3LMN ;-)
Ja poki co nie moge bo mam remont elewacji i kable wciagniete na dach ;-(
Jesli nie przegram wojny o anteny to z domowego qth tez sie powinnismy uslyszec.
Vy 73 de teztengorszy :-> 5EXG

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 paź 2009, o 19:37

LouCyphre pisze: Jarmaj dostaje wytrzeszczu na powolne jak żółw n-ki, a Remek śpi w aucie :mrgreen:
udzielila mi sie goraczka F1, wiec zrobilem to co na kazdym GP w TV

jak uslyszalem ryk wkrecanego silnika od razu zasnalem :mrgreen:

sherif
2 gwiazdki
Auto: Outback 3.0 MY08

Post 19 paź 2009, o 00:41

Do szukajacych nieszumiacego zestawu w Subaru .. wlasnie w weekend zapodalem sobie taki zestawik: Sirio Triflex (w dach) + Lafayette Ermes - nic nie zbiera: ani wycieraczek, ani cewek, ani wyzszych obrotow, itp :mrgreen: ). Jedynie co moglo zaszkodzic temu radiu byl motorower, ktory mijalem - sial strasznie. Dodatkowo radyjko jest tak male, ze latwo je gdzies upchnac - je je wsadzilem w miejsce popielniczki, choc latwo nie bylo).
Zasieg na tym zestawie to tak na szybko: miasto nadawanie 2-3km, odbior ok 6km ), trasa nawet i do 8-9km (odbior)
Pozdrawiam
Marcin

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 sty 2010, o 15:43

Miotam się z myślami.
Chcę wybrać antenę do Odiego, tyle że mam kilka wymogów.
- antena ma być zamontowana w dziurze po antenie FM
- antena ma obsługiwać również FM (te naklejane na szyby jakoś mnie nie przekonują)
- antena ma być niepozorna, nie za długa, ale w miarę skuteczna
- wiadomo do czego ma służyć

Wybrałem sobie kandydatów Sirio Triflex i Sirio T3-27
Plusy i minusy
Triflex
+ obsługuje CB/FM/GSM
+ gabaryty
+ niepozorność
- jestem na nią skazany
- wiadomo, że zasięg nie będzie wielki

T3-27 (heliakalna)
+ gabaryty (choć trochę martwi mnie grubość i nie wiem czy nie będzie jakoś przeraźliwie wyła)
+ uniwersalny uchwyt, więc w razie czego na trasy mogę dokupić coś dłuższego
+ ponoć nieźle sprawuje się ze spliterem FM (tak naprawdę nie wiem jak to ustrojstwo sobie radzi)
+ cena
- nie wiem czy dziura w dachu wytrzyma obciążenie bez dodatkowych wzmocnień.

Antena najprawdopodobniej będzie współpracowała z prostym Presidentem Johnny II (ew. coś podobnego).
Co począć droga redakcjo? Jakieś inne sugestie?
Czy ktoś ma doświadczenie ze spliterami FM. Czy to działa, czy znacząco wpływa na wydajność anteny?
Czy ta T3-27 nie będzie wyła jak IŁ przy odpalaniu silników?
czarne jest piękne...

liwit
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: A6 vel Odi
Polubił: 3 razy

Post 26 sty 2010, o 15:50

vibowit, :o
chyba założę wątek, chcę wstawić klimatyzację do GT :giggle:

:evilgrin:
- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 sty 2010, o 15:59

Cicho babo! :x

:mrgreen:
czarne jest piękne...

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 26 sty 2010, o 16:04

vibowit pisze: Chcę wybrać antenę do Odiego, tyle że mam kilka wymogów.
Miałem w poprzednim struclu DV-27S na splitterze. Zasadnicza wada była taka, FM na byle drucie miało o lepszy zasięg niż na tej antenie (ale za to była pojedyncza ;)), druga była taka, że 140cm wędki na dachu jednakowoż powodowało, że dach pracował dosyć mocno. Dźwiękowo tylko była upierdliwa w deszczu (ale pierdolot był słabo wyciszony). Jeśli chodzi o zasięg to gównianość auta (siało, oj siało) i tak powodowała konieczność dosyć sporego skręcania RFGaina.

Teraz mam tylko fabryczną FM na szybie ze wzmacniaczem i jakoś nie narzekam (za wyjątkiem RMF Classic w centrum Łodzi, gdzie ewidentnie włazi jakaś inna stacja). Do CB nawet się nie przymierzałem :)
liwit pisze: chyba założę wątek, chcę wstawić klimatyzację do GT :giggle:
Skąd ja to znam? :roll:

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

ODPOWIEDZ