Tylny most
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: Tylny most
Witajcie! Dzisiaj po jeździe próbnej na kołach zimowych mogę stwierdzić kilka rzeczy. Po pierwsze autko idzie normalnie tylko przy nawracaniu go trzyma. Gdy jechał normalnie było cicho aż głupio, dopiero przy wysprzęglaniu mocno słychać najprawdopodobniej wiskoza. Tylnego dyfru nie słychać.
PS. Czy macie jakieś pomysły jak się za to zabrać od czego zacząć??
PS. Czy macie jakieś pomysły jak się za to zabrać od czego zacząć??
witam , podepne sie pod temat bo zaczal mi tylny most chuczec i potrzebna regeneracja , mieszkam w Norwegi i chcialbym to zrobic w polsce ale dzien jazdy w takim chalasie to masakra , pytanie wiec czy mozna odpiac tylny wal i czy nie wplynie to zle na przedni naped ? do przejechania mam ponad tysiac kilometrow moj forek to 2.0 wolnyssak 2003r.
Nie radzę , bo to nawet nie ryzyko ale pewność że coś nie wytrzymamichal77 pisze:witam , podepne sie pod temat bo zaczal mi tylny most chuczec i potrzebna regeneracja , mieszkam w Norwegi i chcialbym to zrobic w polsce ale dzien jazdy w takim chalasie to masakra , pytanie wiec czy mozna odpiac tylny wal i czy nie wplynie to zle na przedni naped ? do przejechania mam ponad tysiac kilometrow moj forek to 2.0 wolnyssak 2003r.
slyszalem ze niektorzy tak robia na wiosne bo mniej pali i zima podpinaja bo mniej pali ale ja nikogo takiego nie znam . wlasciwie to nie wiem czy w takim stanie jest sens jechac nawet na na 4 jak mi na trasie padnie most to pewnie cholowanko , mial ktos taki przypadek ?
Owszem ludzie tak robią ale nie w subaru tylko np w land rover tylko tam masz wisko dopiero na wale za skrzynią poza tym nawet tam jest problem z ukręcającymi się półośkami przednimi bo auto swoje waży. Jeżeli masz zamiar odpiąć wał to od razu zrobisz remont wisko z centralnym dyferencjale. Zrób u siebie musisz przekalkulować może opłaca się zdjąć most i wysłać kurierem do PL albo lawetą całe auto.
Pozdrawiam. Bzikus7.
Ok, dzieki to tak zrobie, odepne most i rozbiore. Z warsztu na parking mam jakies 500 metrow, moge ten kawalek podjechac czy nawet tyle wystarczy by padla wiskoza.?
mechanik ktory bedzie mi to robil uparcie twierdzi ze moge smialo jechac tylko na przednim napedzie , ja sie nie znam ale czy jak on rozbierze tylny most to sie zorientuje ze nie mozna tak jezdzic forkiem ?
zastrzel gomichal77 pisze: mechanik ktory bedzie mi to robil uparcie twierdzi ze moge smialo jechac tylko na przednim napedzie

Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
I profilaktycznie jego potomstwo też.gebolp pisze:zastrzel gomichal77 pisze: mechanik ktory bedzie mi to robil uparcie twierdzi ze moge smialo jechac tylko na przednim napedziei tak się do niczego nie nadaje
A nuż któreś kiedyś zacznie też nazywać się mechanikiem, nie mając pojęcia o budowie samochodu o którym opowiada.

- zinc
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
- Polubił: 1 raz
- Polubione posty: 0
moje my99 na lesnebydle ma "zabkowanie" po rozgrzaniu dluzsza jazda.. .dodatkowo cos wyje z tylu... auto up i padlo na sypiace sie lozysko dyfra... to pierwsze na wejsciu walu... ktos orientuje sie czy w forkach i gen 2.0 na byly rozne dyfry? tylko nie mowcie ze mam szukac nr na dyfrze bo znalazlem tylko cyfry 12 pod spodem 4250 to od spodu dyfra i od gory bez demontazu "chyba" widzialem w10 b. ogolnie wyje i wkur... wiec zrobic trza, co do zabkowania ponoc winne moga byc tez przeguby zew przednie... w aso to wymienia cale auto, mechanika mam dobrego tylko dokopac sie do przyczyny i nr czesci nie moge...
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow
zinc pisze: tylko nie mowcie ze mam szukac nr na dyfrze
Wystarczy, że przeczytasz nr skrzyni na tabliczce znamionowej

Marcin
-_-
-_-
- zinc
- 4 gwiazdki
zapomniałem dodac ze auto kupilem z wymienionym juz dyfrem w de. tam raczej badziewia nie sprzedali nowego ale moze zle zlozyli cos. nr skrzyni z tabliczki ok, ale dyfer w na powinien bycidentyczny... ani lsd ani innych przełożeń do forka 2.0nachyba nie dawali
- zinc
- 4 gwiazdki
na kropce nie mam, poszperam:D mam liste ale ogolnie wychodzi "dramat" pare lozysk w cenie 200zl... kurde a uzywany dyferek moze byc od 200 do 600zl...
- zinc
- 4 gwiazdki
ok z tabliczki transmission type TY755XS1AA czyli ze co?? :P zastanbawiam sie czy dyfer kupowac uzywke czy bawic sie w wymiane lozyska przedniego od walka atakujacego. dyfer ma jakies 2 latka wiec swiezak stad zdziwienie ze "buczy"... na poczatku wrzesnia go rozbiore to sie zobaczy co i jak...
- zinc
- 4 gwiazdki
czekaj... bo slyszalem plotki ze na mialy lsd... ta? przelozenie akurat byłem prawie pewien.
- zinc
- 4 gwiazdki
do dzis tak jezdze i kutwa po paru telefonach wyszlo ze lozysko tylko oryginal, 450zl bo w komplecie z drugim i uszczelniaczem... teraz to juz rece rozlozylem... kupic wymienic czy szukac dyfra uzywki...
Kup używkę na allegro i będzie najtaniej i najszybciej tylko najlepiej sprawdź najpierw w swoim przełożenie.
Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców. Colin McRae
- zinc
- 4 gwiazdki
Niestety do dzis nie dorwalem ani dyfra ani czesci... jeszcze dyfer zyje:D pytanko skad info o przelozeniu wziac? nie chce byc upierdliwy ale co boosti mial na mysli? ze w dyfrze jest lsd?:P
zinc pisze:Niestety do dzis nie dorwalem ani dyfra ani czesci... jeszcze dyfer zyje:D pytanko skad info o przelozeniu wziac? nie chce byc upierdliwy ale co boosti mial na mysli? ze w dyfrze jest lsd?:P
Bo wszystkie zaturbione forki miały most o ograniczonym uślizgu (LSD) .
- zinc
- 4 gwiazdki
Mój wolnossacy... Stąd zdziwienie moje...