Zmiana silnika forester

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Zmiana silnika forester

Post 29 gru 2009, o 22:03

pasztet pisze: Nie będę przepraszał, bo nie mam za co.
Hmmm...
Może jeszcze nie rozumiesz specyfiki tego forum, ale to nie jest drobiazg.
Jeśli zarzucę Ci, że coś mi ukradłeś - a okaże się, że jestem ciapa i po prostu zgubiłem... to chyba naturalne, że powiem "przepraszam".
Nie tłumacząc, że zadziałało przyzwyczajenie, bo się wcześniej zadawałem z samymi złodziejami.

Ale - cóż, różni ludzie mają różne standardy.
pasztet pisze: nieszczęsnej historii z firmą X
Tu można otwarcie, z nazwą, bez zagadek. Ku przestrodze dla innych - warto.
No, chyba, że jak z tym zaginionym postem, znów nie jesteś pewien - czy to oni zepsuli, czy Ty, czy może ciocia Ziuta, a może w ogóle tego silnika nie było ;-)
Pardon za złośliwość, ale aż się prosi - wobec powyższego.

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: SI
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 29 gru 2009, o 22:04

burat pisze: pasztet, to daj nazwę tej firmy co i jak ,żeby się ktoś inny nie nacią (i opisz sytuację bo różnie to bywa ;-) )
koniecznie :!: czekamy :cofee:

ps
burat pisze: nacią
pietruszka?

ps2. jmiciuk, a o jakim Forku w ogóle mowa?
Obrazek
Obrazek

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 29 gru 2009, o 22:05

jmiciuk pisze: (piszą ze nieuzbrojony).

Pytanie co to znaczy, czy kolektory trzeba przekładać itp. Jak to się nie porozkręca to może wpłynąć mocno na cenę. W tej chili z głowy pisze ale coś koło 750zł przekładka kompletnego silnika u nas kosztowała.

jmiciuk
2 gwiazdki
Auto: Narazie jezdzę rowerem :)

Post 29 gru 2009, o 22:07

Niedźwiedź pisze: ps2. jmiciuk, a o jakim Forku w ogóle mowa?
No o moim :-)

2.0 XT z 2002r chyba ale wersja my03

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 29 gru 2009, o 22:08

jmiciuk, bo już widzę, że się trochę gubisz w tym wszystkim, więc tak w skrócie:

- ceny remontu silnika nikt Ci nie poda, jak nie będzie wiedział co trzeba zrobić. Tak czy siak to nie są małe kwoty. A rozpiętość może być spora.

- kupno używanego - tak (ja ten wariant tu polecam) - pod warunkiem, że możesz go wcześniej sprawdzić i ufasz sprzedawcy (co nie eliminuje możliwości wpadki, jedynie ją zmniejsza). Ale moim zdaniem to najlepszy wariant.

- ile mogą skasować za wymianę silnika, to niech się wypowiedzą sami przedstawiciele firm które to robią (są tu na forum, jak nie na publiku, to na PW pewnie kosztorys takiej operacji mogą przedstawić), ale to nie jest jakaś skomplikowana rzecz, więc koszt też raczej akceptowalny.

Sam musisz zdecydować w co idziesz.
A Forka warto reanimować. To dobre auto. Jeszcze z czasów kiedy Subaru prawdziwe auta robiło.

BURi
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: Impreza WRX BUGEYE

Post 29 gru 2009, o 22:24

Kolego co do silnika itd. Jak masz wiecej kasy i masz zamiar jezdzic samochodem dluzej niz powiedzmy dwoch lat to rob remont istniejacego silnika na dobrych gratach i do przodu. Jezeli masz mniej kasy to kup uzywke , jak bedziesz cos potrzebowal to strzel na priv to dam kontakt do kolesi co maja czesci na bierzaco od anglikow ale nie jakies padla. Samochody jezdzace, niekiedy cale z przeznaczeniem na czesci. Sprawdzisz sobie kompresje w siliku przejedziesz sie autem, odpalisz na zimnym i jak bedzie ok to wezmiesz rekojme i kupisz do Forka. Pewnie ze mozna isc na bogato, remontowac, kuć itd. dorobisz pare serwisów a Ty bedziesz mial pewnosc ze silnik jest nowy to jedyny +, jak bedziesz sprzedawal to za remont i tak Ci nikt nie dolozy - rocznik jest rocznik !!! Duzo ludzi wrecz boi sie kupic auta po tak zwanych remontach itd.
Kolega 4 miesiace temu kupil silnik do WRXa za 4000zl z przebiegiem 47000 mil , zrobil rozrzad, olej wymienil i smiga jak burza a stary opierdzielil jeszcze na czesci zeby kase wycofac. Wybór nalezy do Ciebie.
http://www.subaru-dream.pl -> Remember that horsepower sells cars, torque wins races !!!

jmiciuk
2 gwiazdki

Post 29 gru 2009, o 22:25

jarmaj, właśnie rozmawiam o koszcie przekladki ale na prv. Znaczy itak narazie za duzo nikt mi nie powie bo niewiem jaki silnik i z czym kupię :-) . Że to fajny samochod to wiem bo jezdzac nim stwierdzielem ze niczego wiecej nie potrzebuję (no chyba ze jakis remap na 300 konikow ;-) ) i bylem pewien ze nastepne auto to tez bedzie forek. Trochę tej pewnosci stracilem no ale wiem ze poprostu trafilem na takiego forka bo jakbym kupil z mniejszym przebiegiem i bardziej zadbanego to by bylo ciut inaczej.

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 29 gru 2009, o 22:33

pasztet, dobra, nie przepraszaj.

Zresztą i tak jaja sobie robiłem :cofee:

apal
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 1 raz

Post 29 gru 2009, o 22:58

jmiciuk pisze: Bo raczej w zadnym aso nie znajdę uzywanego silnika, co ? Czy jest sens pytać ?
Raczej nie bardzo.
tadeklodz pisze: Teraz kupuję tylko NOWE części mogą być zamienniki ale NOWE
Tia, bogaty z domu ;-)

Ceny samej przekładki silnika (ja miałam zostawiony swój osprzęt) wahają się od 1000 - 1300 zł. Jeżeli na silnik ktoś daje gwarancję rozruchową, to mnie na dzień dzisiejszy interesowałoby przejechanie z taka gwarancją około 1 tysiąca km - można na takim dystansie spokojnie sprawdzić slnik, no i poziom jego apetytu na olej. Najlepiej oczywiście sprawdzić to co się da przed zamontowaniem. Są sewisy stosujące np. endoskop w tym celu.

Zastanawia mnie tylko jedno: co jak się okaże, że taki silnik stuka, bierze olej itp. itd. :?:
...::nie rób tego, czego nie chcesz::...

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: SI

Post 29 gru 2009, o 23:04

jmiciuk pisze: No o moim :-)

2.0 XT z 2002r chyba ale wersja my03
jmiciuk pisze: Do forka wartego jakies 20-25 tysi wsadzać cały zupelnie nowy silnik?
To skoro tak "wysoko" cenisz Forka to faktycznie musiał mieć silnik z deko "padnięty"... :roll:

jmiciuk pisze: trafilem na takiego forka bo jakbym kupil z mniejszym przebiegiem i bardziej zadbanego to by bylo ciut inaczej.
a z jakim przebiegiem kupiłeś? Jeśli gdzieś już opisywałeś historię swojego zakupu - please wrzuć linka.
jmiciuk pisze: bylem pewien ze nastepne auto to tez bedzie forek. Trochę tej pewnosci stracilem
to może chcesz opchnąć Forka ? :-)
Obrazek
Obrazek

jmiciuk
2 gwiazdki

Post 29 gru 2009, o 23:49

Niedźwiedziu, nie chę go opchnąć, chcę go mieć. Historii jego zakupu nie opisywalem ale liczylem się z tym ze nie byl oszczędzany bo nie po to był zmapowany i miał obnizaną zawiechę i staby WL (ktore obecnie walają mi się po garazu) ale zrobiłem nim niecałe 30 tys, fakt ze olej lubił ale jezdził bardzo przyjemnie.Zaraz będzie ze powinienem wczesniej go wyremontowac to by było taniej i nikt mi nie uwierzy ze miałem zamiar po nowym roku jechac do sprawdzenia kompresji itp itd no ale się nie udało :-> A co ze za wysoko go cenię ? Chodzą po duzo wiecej choc fakt ze z mniejszym przebiegiem

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: X.X

Post 30 gru 2009, o 00:22

nawet prawdziwy przebieg nie gra roli
są kilometry i KILOMETRY
a dobre forki po prostu trzymają cenę :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 30 gru 2009, o 00:36

deLux pisze: nawet prawdziwy przebieg nie gra roli
są kilometry i KILOMETRY
dokładnie tak.

Jeśli mam się wypowiedzieć, to jestem za opcją, którą zaproponował Jarmaj. Z resztą w bardzo wielu kwestiach jak się coraz częściej okazuje ;-)

tadeklodz
2 gwiazdki
Auto: forester my09

Post 30 gru 2009, o 00:40

Apal ja uważam że biednych nie stać na tandetę.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 30 gru 2009, o 00:58

tadeklodz, dokładnie tak, z drugiej strony pamiętać należy że 'sąsiedzi nie płacą Twoich rachunków' ;-)

apal
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 30 gru 2009, o 01:04

tadeklodz, wszystko się zgadza, tylko cena nowego silnika jest, powiedzmy, zbyt zaporowa ;-) .

Dletego uparcie powtarzam, że lepiej coś zrobić raz a porządnie, niż popełniać moje błędy ;-) .

tadeklodz
2 gwiazdki
Auto: forester my09

Post 30 gru 2009, o 09:48

Apal , wtym konkretnym przypadku nie uważam że kupno nowego silnika ma sens ale naprawa starego na nowych częściach jest moim zdaniem najrozsądniejszym rozwiązaniem. WIESZ CO MASZ. Kupno "używki" może być błędem. Pozdrowienia Noworoczne

jmiciuk
2 gwiazdki

Post 4 sty 2010, o 10:20

Czym się kierować szukając używanego silnika ? Skąd mam wiedzieć jakiego silnika dokladnie szukać ? Bo powiedzmy że coś znajdę to po czym rozpoznać że napewno to będzie to samo ?

apal
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 4 sty 2010, o 10:56

Poradzono mi kiedyś, że w razie wątpliwości należy skonsultować numer silnika w ASO, gdzie powinni podać, czy ten silnik pasuje, czy nie.

jmiciuk
2 gwiazdki

Post 4 sty 2010, o 13:50

A czy silnik od automata moze byc jesli ja mialem manual ?

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 4 sty 2010, o 14:23

Silnik od automata ma inny numer części ale mi się wydaje że różnice są tylko w osprzęcie ewentualne a nie w samym silniku.

apal
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 4 sty 2010, o 19:46

Ja miałam (ten drugi) silnik z amerykańskiego Forestera AT - tam jest troszkę inaczej chyba kolektor wydechowy (to wiedza tylko teoretyczna - niech ktoś ją zweryfikuje ;-) ), ale w sumie mój osprzęt z pierwszego silnika pozostał w aucie...
Jak montowalam trzeci silnik to mechanik musiał jakieś wężyki nowe zamontować, bo cos mu nie pasowało, ale nie wiem czy to dlatego, że amerykański silnik, czy z powodu sposobu zamontowania go.

Generalnie jak szukałam silnika to bardzo mi polecano wyszarpnąc silnik właśnie z automata, bo ponoć one bywają w dużo lepszym stanie niż jeżdżone z MT. Kwestia nie za wysokich obrotów, na jakich pracowały.

Ale teraz i tak mam składaka 8-) .

jmiciuk
2 gwiazdki

Post 5 sty 2010, o 20:20

No dobra, silnika sobie szukam. Ale tak w międzyczasie jeszcze kombinuje czy aby nie zamienić turbiny na serię (nie jestem pewien ale chyba mam td04), chodzi o to ze nie chcę za pol roku czy za rok znowu wymieniać silnika na kolejny. Ma to sens czy raczej remap nie ma aż tak duze wplywu na trwałość silnika ? jest wogóle ktoś kto zrobił np. 200tys km na zmapowanym seryjnym silniku ? Bo to rewelacyjna sprawa, super frajda z jazdy ale ja to auto mam do jezdzenia na codzien i jest mi ono niezbędne więc oczekuję od niego glownie zeby jezdzilo. Czy moze zostawic turbo co mam i poprostu sie inaczej ustawia jakieś mapy i bedzie chodził itak jak seria ? Pytałem na drugim forum ale dostalem odpowiedz tylko taką zeby turbo mniej ładowało wiec pomyslałem ze spytam jeszcze tutaj :mrgreen:

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: X.X

Post 5 sty 2010, o 21:24

Dżizus Krajst, ale marudzisz ;-)
z tym nastawieniem szoruj do marketu po nowego nissana note i nie zawracaj Obrazek

hihi :giggle:

jmiciuk
2 gwiazdki

Post 5 sty 2010, o 22:02

deLux, jak nie znasz odpowiedzi to nie obracaj kota ogonem :-p

ODPOWIEDZ