zmieniamy też heble na czterotłoczkowe i wymieniamy prawą szybę pasażera, bo coś odprysło jej się i szuuumi
także jak go zobaczę za 3 tygodnie to będę

Najprościej mówiąc, to taki silnik bez głowic i osprzętu (dwie skręcone połówki bloku silnika z wałem, korbami i tłokami)tadaoando pisze:bo termin shortblock jest mi zupelnie obcy. prosze o kilka slow wyjasnienia przy okazji tematu
Tiaaa, tak samo jak harddisk to twardy dysk :)Azrael pisze:Adam M., shortblock to po polsku krótki silnik. Oba terminy (zarówno angielski jak i polski) są techniczne dla dziedziny cześci zamiennych i nie oddają swojego właściwego znaczenia znaczeniem składowych wyrażenia.
w jakim sensie niekompletny? To znacznie więcej niż goły blok (cylinder block assy w terminologii Subaru).niekompletny blok silnika
kolega, chyba wyjaśnił najlepiej jak się dało- reszta zostaje starajarmaj pisze:Najprościej mówiąc, to taki silnik bez głowic i osprzętu (dwie skręcone połówki bloku silnika z wałem, korbami i tłokami)tadaoando pisze:bo termin shortblock jest mi zupelnie obcy. prosze o kilka slow wyjasnienia przy okazji tematu
RyszardOchucki pisze: a koszt takiej operacji (kompleksowo: części i robota) w MTS Dzierżoniów to 13 600pln
Grzesiek_67 pisze: (głowice, wiązka, mapa a może całe nowe/stare ECU)
tadaoando pisze:podnosi moc forka 2,5xt z 230KM do 315KM
jarmaj pisze: Jedyne co tu mogłoby mieć sens wg mnie, to po usunięciu słabych punktów tego silnika, zestrojenie go na jakieś 250 – 260 i koniec na tym. Każda większa modyfikacja będzie kosztowała kupę kasy. I nie czarujmy się, żywotności silnika to też nie przedłuża.
10 – 15 tyś? Do tego komp z STI. I wiązka. I IC, a jak IC to inny wlot na masce. I jeszcze trochę drobiazgów. I masa roboty. A potem strojenie. Może w 25 tyś się to ma szanse zamknąć. Optymistycznie.tadaoando pisze: ...a ile kosztuje silnik sti (uzywka)tak dla przykladu? mozna go spiac ze skrzynia automat ???
Ale wydech chyba masz już zrobiony, tu chodzi Ci o kolektor wydechowy i up pipe z STI?Grzesiek_67 pisze:no Jarecki trochę przedryfował () - 13-14 tys. PLN, taką miałem propozycję od kolegów z Mysiadła. Był to kompletny silnik EJ207 (short z głowicami) z wiązką, ECU i pełnym osprzętem (turbo, IC, dolot, wydech etc.) i robocizną.
Nie wiem czy ma słaby dół, nigdy nie jeżdżę poniżej 3tyś.Grzesiek_67 pisze:poważniej traktować obrotomierz dopiero od 4 tys. rpm . I to jest dobry kierunek![]()
tadaoando pisze: dlaczego mowimy o silniku STI 2.0T a nie 2.5T
tadaoando pisze: ale dlaczego mowimy o silniku STI 2.0T a nie 2.5T? to one maja w serii chyba owe 315KM bez potrzeby remapowania.
tadaoando pisze: jest jeszcze jedno, ale ja mysle o tym by poprawic wlasnie dol !!! rzadko kiedy smigam powyzej 140km/h ale w zakresie od 0-140km/h chcialbym uzyskiwac szybko i elastycznie jesli nie uzyskam tego poprzez remap lub wymiane na silnik STI to nie chce poprawiac status quo obecnego.
tadaoando pisze: ...pozostaje wiec poprawienia trakcji gdyz zmiana tylnego stabilizatora na pelny poprawilo trakcje w zakrecie, co mozna zrobic z przodem by nie pojsc w tzw.wiejski tuning, ale stabilizator +rozporki+ np. wymiana zawieszenia na STI z imprezy