Moduł świateł dziennych - ktoś ma doświadczenia?

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
hornet
2 gwiazdki
Auto: bug
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Moduł świateł dziennych - ktoś ma doświadczenia?

Post 7 lis 2011, o 22:48

Konto usunięte pisze: Ale nie próbuj gasić w nocy świateł :giggle:
:lol: kurde nabijacie się ale poważnie, w nocy jest mi trudno ocenić odległość pojazdu jadącego z naprzeciwka. W dzień nie mam takiego problemu,a wzrok u mienia żilieta :-p

lucjanek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru Outback

Post 7 lis 2011, o 22:51

WiS pisze:
lucjanek pisze: światła utrudniają zarówno ocenę prędkości jak i odległości.
Mnie jakoś nie :whistle:
Albo jestem kosmitą, albo ci, którzy mają z tym problem, powinni isć do okulisty. A po badaniu zapewne oddać prawo jazdy ;-)
A co jest bliżej? Mars czy Syriusz?

lucjanek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 7 lis 2011, o 22:53

hornet pisze:
:lol: kurde nabijacie się ale poważnie, w nocy jest mi trudno ocenić odległość pojazdu jadącego z naprzeciwka. W dzień nie mam takiego problemu,a wzrok u mienia żilieta :-p
W dzień też masz taki problem, ale jest on na tyle mały, że jeszcze o tym nie wiesz.

hornet
2 gwiazdki

Post 7 lis 2011, o 22:54

Piter 35 pisze: No jasne Ty już w tym wieku jesteś :o Geriatra wzywa :giggle:
Z Tobą już nie gadam!!! Wyraźnie przekazałeś wszem i wobec iż nie jesteś już skłonny zaprosić mnie na kawę :-p. Na szczęście mam to gdzieś ponieważ kawy nie piję, a i do Ciebie nie przyjdę tylko do Twojej córy :thumb:
Ostatnio zmieniony 7 lis 2011, o 22:58 przez hornet, łącznie zmieniany 1 raz.

lucjanek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 7 lis 2011, o 22:54

gebolp pisze:
lucjanek pisze: A światła utrudniają zarówno ocenę prędkości jak i odległości.
Jakieś dowody? Może coś z fizjologii wzroku
Dzieje się tak m.n. dlatego że samochody mają różne światła, jaśniejsze, ciemniejsze, wyżej, niżej. Głębiej przyczyna leży w ludzkiej fizjologicznej niezdolności do oceny położenia w przestrzeni źródła światła. Po prostu nie jest to możliwe. Złudzenie lepszej świadomości przestrzennej bierze się z połączenia samego światła które widać wyraźniej i dalej z bryłą samochodu, która jest jako tako znana i w mózgu zachodzi oszacowanie relacji jej spodziewanego wyglądu z otoczeniem. Światła w tym procesie mają rolę dwojaką. Pozytywną bo zaczynamy widzieć bryłę z większej odległości, ale negatywną bo zakłócają widoczność bryły. Doświadczenia wykazują, że poprawność oceny pojawia się wówczas kiedy lepiej widać bryłę pojazdu a nie jego światła. Statystycznie ludzie prawidłowo oceniają odległość i prędkość pojazdu na światłach dopiero wówczas kiedy znajdzie się w odpowiedniej odległości i co ciekawe mniejszej niż pojazdu bez świateł.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 7 lis 2011, o 22:58

lucjanek pisze:
hornet pisze:
W dzień też masz taki problem, ale jest on na tyle mały, że jeszcze o tym nie wiesz.
Rany... i znasz ludzkie problemy, których ci biedacy jeszcze sobie nie uświadomili. :o

a nie wydaje Ci się, że ten problem będzie występował (w sposób zauważalny) tylko w warunkach ograniczonej przejrzystości powietrza? a? A w takich warunkach chyba mimo wszystko nie chcemy wyłączać świateł.
czarne jest piękne...

lucjanek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 7 lis 2011, o 22:58

vibowit pisze: Moim zdaniem to normalne, że w nocy, gdy widać tylko światła trudniej jest ocenić odległość. Tym bardziej, że te światła ludzie nierzadko mają ustawione dramatycznie. Tyle, że trudno kazać gasić światła w nocy. btw. wtedy to dopiero te światła odwracają naszą uwagę od pieszych, rowerzystów i innych elementów krajobrazu. To co, zakazujemy? ;-)
A kiedy kończy się ten okres, kiedy trudniej jest ocenić odległość do pojazdu ze światłami? A 8 rano? O 12? Tak mniej więcej.

lucjanek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 7 lis 2011, o 23:00

vibowit pisze:a nie wydaje Ci się, że ten problem będzie występował (w sposób zauważalny) tylko w warunkach ograniczonej przejrzystości powietrza? a? A w takich warunkach chyba mimo wszystko nie chcemy wyłączać świateł.
Będzie występował w każdych warunkach, z różnym nasileniem, choćby dlatego, że światła samochodów starych (zużyte) są słabsze i będą się wydawały być dalej niż światła samochodów nowych. Czy takie zaburzenie postrzegania jest korzystne np. podczas wyprzedzania? Wyprzedzasz, bo widzisz daleko dwa słabe światła, a tu nagle tuz przed maska pojawia się maluch.
Wystarczy, że wystąpi to raz na milion takich sytuacji, co przy kilkunastu milionach samochodów na drodze codziennie niewątpliwi zwiększy liczbę wypadków, nawet niech zwiększy o 1 dziennie, to jest już ponad 300 rocznie.

hornet
2 gwiazdki

Post 7 lis 2011, o 23:03

lucjanek pisze: Dzieje się tak m.n. dlatego że samochody mają różne światła, jaśniejsze, ciemniejsze, wyżej, niżej. Głębiej przyczyna leży w ludzkiej fizjologicznej niezdolności do oceny położenia w przestrzeni źródła światła. Po prostu nie jest to możliwe. Złudzenie lepszej świadomości przestrzennej bierze się z połączenia samego światła które widać wyraźniej i dalej z bryłą samochodu, która jest jako tako znana i w mózgu zachodzi oszacowanie relacji jej spodziewanego wyglądu z otoczeniem. Światła w tym procesie mają rolę dwojaką. Pozytywną bo zaczynamy widzieć bryłę z większej odległości, ale negatywną bo zakłócają widoczność bryły. Doświadczenia wykazują, że poprawność oceny pojawia się wówczas kiedy lepiej widać bryłę pojazdu a nie jego światła. Statystycznie ludzie prawidłowo oceniają odległość i prędkość pojazdu na światłach dopiero wówczas kiedy znajdzie się w odpowiedniej odległości i co ciekawe mniejszej niż pojazdu bez świateł.
Do mnie to przemawia na tyle aby uznać, że jeszcze geriatria mnie nie dopadła. Mam dokładnie tak jak zostało opisane a Wy prawdopodobnie jesteście takie same ślepcole jak ja tylko, że się do tego nie przyznajecie :whistle: Oczywiście ten problem występuje wyłącznie przy kompletnych ciemnościach czyli wtedy gdy nie widzę bryły auta a tylko światła...
Ostatnio zmieniony 7 lis 2011, o 23:07 przez hornet, łącznie zmieniany 1 raz.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 lis 2011, o 23:04

lucjanek pisze:
vibowit pisze:a nie wydaje Ci się, że ten problem będzie występował (w sposób zauważalny) tylko w warunkach ograniczonej przejrzystości powietrza? a? A w takich warunkach chyba mimo wszystko nie chcemy wyłączać świateł.
Będzie występował w każdych warunkach, z różnym nasileniem, choćby dlatego, że światła samochodów starych (zużyte) są słabsze i będą się wydawały być dalej niż światła samochodów nowych. Czy takie zaburzenie postrzegania jest korzystne np. podczas wyprzedzania? Wyprzedzasz, bo widzisz daleko dwa słabe światła, a tu nagle tuz przed maska pojawia się maluch.
Nie, nie będzie. Ponieważ w świetle dziennym widzę inne obiekty , które stanowią punkt odniesienia oraz, poza światłami, bryłę pojazdu.
czarne jest piękne...

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 7 lis 2011, o 23:07

hornet pisze: Do mnie to przemawia na tyle aby uznać, że jeszcze geriatria mnie nie dopadła
Jasne , tak sobie to tłumacz :lol: .
Zadzwonię jutro :idea: , mam nadzieje ,że usłyszysz ta swoją Emporię ( czy jak tam się nazywa, ten telefon z dużymi klawiszami :mrgreen: )

hornet
2 gwiazdki

Post 7 lis 2011, o 23:21

Piter 35 pisze:
hornet pisze: Do mnie to przemawia na tyle aby uznać, że jeszcze geriatria mnie nie dopadła
Jasne , tak sobie to tłumacz :lol: .
Zadzwonię jutro :idea: , mam nadzieje ,że usłyszysz ta swoją Emporię ( czy jak tam się nazywa, ten telefon z dużymi klawiszami :mrgreen: )
Jak zwał tak zwał. Bateria trzyma prawie miesiąc, jak się pobrudzi to mogę go umyć pod kranem, ma wielkie przyciski więc jest idealny dla dziadka z wadą wzroku, który ma zapędy terenowe :razz:
Pozdrawiam wszystkich i nie karmcie trola :lol: EOT

lucjanek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 7 lis 2011, o 23:22

vibowit pisze: Nie, nie będzie. Ponieważ w świetle dziennym widzę inne obiekty , które stanowią punkt odniesienia oraz, poza światłami, bryłę pojazdu.
A robiłes na ten temat jakieś badania, że tak autorytatywnie stwierdzasz? Bo mnie tez wydaje się, że Ziemia jest płaska i mam wszelkie podstawy, żeby tak sądzić.
Ale nawet niech tak nie będzie - widzisz poza światłami bryłę pojazdu - więc po co ci te światła?

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 lis 2011, o 23:35

lucjanek pisze:więc po co ci te światła?
Żeby wkurzać ekologów. :evilgrin:
czarne jest piękne...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 7 lis 2011, o 23:43

vibowit, :mrgreen: :thumb: :mrgreen:

Podpisuję się pod tą motywacją oburącz, obunóż i założę se jakieś dodatkowe halogeny przy okazji ;-)

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 8 lis 2011, o 00:09

Kiedyś (jak wprowadzono obowiązek jazdy na światłach) czytałem opracowanie (badanie na grupie ludzi), którzy mieli ocenić prędkość i odległość pojazdu poruszającego się z i bez świateł.
Dla pojazdów bez świateł prawdopodobieństwo zawyżenia odległości było dużo wyższe (czyli pojazd był bliżej niż się obserwatorowi wydawało). Z prędkością - pojazd poruszał się w rzeczywistości szybciej niż wynikało z oceny badanego.

Niestety nie mogę teraz tego znaleźć (to było już dość dawno), ale znalazłem coś podobnego. :razz:
http://www.landesverkehrswacht.de/filea ... rlicht.pdf

Pozwolę sobie wkleić kilka zdań z podsumowania tego dokumentu (skoro i tak już mamy sporo linków w tym watku ;-) ):
Nevertheless, the research reviewed shows that
visual perception in daytime traffic is far from perfect and it is worse in
conditions of low ambient illumination. In a striking example 8% of cars in
an open field in broad daylight were not visible from relevant distances
without the use of DRL. On shady roads or those with backgrounds which
mask objects in the foreground the visibility and contrast of cars in popular
colours is greatly reduced.
Moreover, cars with DRL are better identified as cars and their distances are
estimated more safely compared to cars without DRL
Ostatnio zmieniony 8 lis 2011, o 09:23 przez citan, łącznie zmieniany 1 raz.

Kubik
4 gwiazdki
Auto: impreza

Post 8 lis 2011, o 00:10

hornet pisze:
No właśnie mam z tym zaje...ty problem, szczególnie w nocy. Mógłby ktoś wyjaśnić dlaczego tak się dzieje ? Powinienem się już martwić, że wkraczam w starczy wiek czy większość tak ma?
Zrób tak jak ja . :-)
Od pewnego czasu zakładam okulary przyciemnione do jazdy w nocy :-p
nie wiem dlaczego ale ten temat dawno sie wyczerpał i od kilku stron , to juz tylko spam . :whistle:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 8 lis 2011, o 01:42

hornet pisze:
No właśnie mam z tym zaje...ty problem, szczególnie w nocy. Mógłby ktoś wyjaśnić dlaczego tak się dzieje ? Powinienem się już martwić, że wkraczam w starczy wiek czy większość tak ma?
w nocy brak punktów odniesienia, rozproszona wiązka, różne światła.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 8 lis 2011, o 01:52

co do motocyklistów to FUX ma rację. Niestety bardzo często pojawiają się znikąd. Często łapię się na tym, że tych z tyłu widzę można powiedzieć w ostatniej chwili. Wynika to z ich prędkości (bo mówimy o tych szybkich) oraz z tego, że wyprzedzając za nami "przyklejają" się do auta wyprzedzanego. Przynajmniej ja tak miewam

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 8 lis 2011, o 09:23

citan pisze: Dla pojazdów poruszających się bez świateł odległości i prędkości były statystycznie bardziej zaniżone aniżeli dla pojazdów poruszających się na światłach.
Sprostowanie:
Dla pojazdów bez świateł prawdopodobieństwo zawyżenia odległości było dużo wyższe (czyli pojazd był bliżej niż się obserwatorowi wydawało). Z prędkością - pojazd poruszał się w rzeczywistości szybciej niż wynikało z oceny badanego.

Zaraz wedytuję tamtego posta.

lucjanek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Re:

Post 8 lis 2011, o 09:32

Alan, Alan, Alan! pisze:co do motocyklistów to FUX ma rację. Niestety bardzo często pojawiają się znikąd. Często łapię się na tym, że tych z tyłu widzę można powiedzieć w ostatniej chwili. Wynika to z ich prędkości (bo mówimy o tych szybkich) oraz z tego, że wyprzedzając za nami "przyklejają" się do auta wyprzedzanego. Przynajmniej ja tak miewam
A kiedy łatwiej jest zauważyć taki przyklejony motocykl? Gdy samochód nie świeci, a światło automatycznie oznacza "uwaga, gdzieś jest motocykl", czy jak samochód świeci i światło oznacza "pewnie kolejny samochód".

lucjanek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 8 lis 2011, o 09:37

W przypadku jazdy z włączonymi światłami przy sprzyjających / optymalnych warunkach oświetleniowych (sucha nawierzchnia, doskonała widoczność) trudno jednak mówić o realnych korzyściach, ponieważ wcześniejsze dostrzeżenie nadjeżdżającego pojazdu nie odgrywa tu istotnej roli. Kierowca bowiem dłużej zatrzymuje w tym przypadku wzrok na włączonym reflektorze.

Analizy wskazują jednak wyraźnie, że większa liczba oraz długość spojrzeń powoduje, że kierowca dysponuje mniejszą ilością czasu na wykonywanie innych ważnych czynności związanych z kierowaniem pojazdem. W pojedynczych przypadkach włączone w ciągu dnia światła powodowały, że kierowca zapominał o priorytetach w czasie jazdy, koncentrując uwagę na włączonych reflektorach nadjeżdżającego pojazdu, odrywał spojrzenie od osób, pojazdów czy też obiektów.

W szczególności w przypadku zakrętów w lewo oraz prostych odcinków drogi, włączone światła mijania wielokrotnie oślepiały kierowców. Wpływ tego zjawiska na zdrowie i zdolność prowadzenia pojazdu musi być jednak jeszcze udowodniony przez odpowiednie ekspertyzy neurologiczne i okulistyczne.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 8 lis 2011, o 09:44

Tak abstrahując od argumentów itp. to jestem zaskoczony że ktoś akurat to uczynił swoją misją życiową. Jeszcze potrafię zrozumieć psychopatów od walki z prędkością, ale to ze światłami mnie zaskoczyło :)

lucjanek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 8 lis 2011, o 09:45

citan pisze:
Nevertheless, the research reviewed shows that
visual perception in daytime traffic is far from perfect and it is worse in
conditions of low ambient illumination. In a striking example 8% of cars in
an open field in broad daylight were not visible from relevant distances
without the use of DRL. On shady roads or those with backgrounds which
mask objects in the foreground the visibility and contrast of cars in popular
colours is greatly reduced.
Moreover, cars with DRL are better identified as cars and their distances are
estimated more safely compared to cars without DRL
Masz odpowiedź na to,
http://www.dadrl.org.uk/docs/BMFCritiqu ... ra1997.pdf

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 8 lis 2011, o 09:51

Azrael pisze: ale to ze światłami mnie zaskoczyło :)

i własnie na tym polega misja, oswajać oswajać oswajać ( no bo przecież chyba nie :oświecac :giggle: )

ODPOWIEDZ