""Poza tym wzieli Forka 3 generacji bo ma już VDC, które zastepuje szpery i na bank to był automat, który ma możliwośc pełnego spięcia przód-tył."
Moje auto tak potrafi

Ale Ty masz chyba Forka II generacji bez VDC ?eror pisze:Zaraz, zaraz, LUKASS napisał:
""Poza tym wzieli Forka 3 generacji bo ma już VDC, które zastepuje szpery i na bank to był automat, który ma możliwośc pełnego spięcia przód-tył."
Moje auto tak potrafiA jak uzyskać taki efekt ? Jak wjeżdżam na rolki to przy podparciu na rolkach jednej osi - zero trakcji.
Uogólniając to zblizone rozwiązanie i wcale nie gorsze niż tradycyjne "mechaniczne" SAWD, a nawet w niektórych przypadkach może byc lepsze.eror pisze: Czyli moje autko jest jak z haldeksem ( uogólniając )![]()
Ten efekt dzieje sie sam - jak przód zaczyna mielić to spina się sprzęgło zastępujące centralny dyfer i napęd idzie na tył. Każdy Forek I i II generacji ze skrzyną AT przejdzie ten test ( przód na rolkach, a tył na przyczepnym i odwrotnie). Natomiast MT wtedy polegnie (no chyba że na płąskim) bo wisko w centralnym jest za słabe. Problem pojawia sie gdy masz 3 koła na rolkach i jedno na przyczepnym - wtedy dopiero VDC pomoże.eror pisze: Moje auto tak potrafiA jak uzyskać taki efekt ? Jak wjeżdżam na rolki to przy podparciu na rolkach jednej osi - zero trakcji.
Chwilowo wystapiły drobne "prawne" trudności ze zmiana aut. Juke Nissmo pozostaje w kręgu zainteresowań, ale jako alternatywa. Raczej będziemy celowac w 2 letniego wieśniaka 1.6T.Лукашэнка pisze: lukass, tak z ciekawości spytam, Juke wygrał konkurs piękności?
Ja bym tego nie rozpatrywał bezwglednie jako lepsze i gorsze, bo każde z tych rozwiązań ma swoje zalety jak i ograniczenia.eror pisze:No to jednak mam lepszeI niech tak zostanie, nawet jeśli to nieprawda
Tylko to nie jest % spięcia, a procent wysterowania selenoidu sterującego tym spięciem, jak to się przekłada na ilośc mozliwych do przeniesienia niutków to nie wie nikt poza FHI, a oni ta wiedzą się nie dzielą :(citan pisze: Na 1. biegu to jest od ~30 do ~90%, na wyższych ok 30-40%, niezależnie od prędkości nie widziałem nigdy wartości mniejszej niż 30%.
O kufaryjeks pisze: Bez podkładek było 55 Nm czyli przez 16 lat uciekło 50 Nm
Dlatego napisałem, że nie wiem jak się to ma do rzeczywistości. Chyba nie ma się co martwić na zapas, może i szału nie ma, na mokrym tył odjeżdża.lukass pisze:Tylko to nie jest % spięcia, a procent wysterowania selenoidu sterującego tym spięciem, jak to się przekłada na ilośc mozliwych do przeniesienia niutków to nie wie nikt poza FHI, a oni ta wiedzą się nie dzielą :(citan pisze: Na 1. biegu to jest od ~30 do ~90%, na wyższych ok 30-40%, niezależnie od prędkości nie widziałem nigdy wartości mniejszej niż 30%.
ryjeks pisze: brahu, ja to mam hrapkę na rozbranie Twoje dyfra![]()
taa zaglądałem przez otwór od korka spustowego, jak wymieniałem olej na jesieńryjeks pisze: chyba że już zaglądałeś i wiesz co i jak
jeżeli to z v2, to też mi się wydaję, że siedzi taki jak u Ciebieryjeks pisze: bo bardzo możliwe coś takiego jak u mnie
brahu pisze: taa zaglądałem przez otwór od korka spustowego, jak wymieniałem olej na jesień ale teraz przy najbliższej wymianie, to chyba zdejme dekiel, bo korci mnie żeby sprawdzić spięcie płytek