Bilex pisze: Problem polega chyba na tym, że auto ma jeszcze półtora roku gwarancji - wymiana całego zestawu może nie być mile widziana przez SIP...![]()
W zasadzie nic co zrobisz nie będzie mile widziane przez SIP.
Bilex pisze: Problem polega chyba na tym, że auto ma jeszcze półtora roku gwarancji - wymiana całego zestawu może nie być mile widziana przez SIP...![]()
KeChloru pisze: Dodatkowo przypilnuj krwiopijców coby zakładali tarcze z miernikiem zegarowym
On Cię wkręca...mały 5150 pisze:KeChloru pisze: Dodatkowo przypilnuj krwiopijców coby zakładali tarcze z miernikiem zegarowym
Jarmaj naprawde jest sens, już nie raz montując tarcze widzieliśmy po zamontowani bicie przekraczające 0,1 mm, po przekrecenieu tarcze wzgledem piasty bicie zmniejszyło sie do 0,05mm. Jeśli piasta ma minimalne bicie ( dpouszczalne 0,03) a tarcza tez nie jest idealnie równa , jesli te dwie wartosci akurat sie pokryją to masz na dzień dobry duże bicie, to jest tak samo jak z optymalizacją zakładania opony na felge, czasami sie tak założy że 100 gramów jest mało a wystarzy przełożyć opone wzgledem felgi o jakis tam kąt co maszyna pokaże i już jest ok, ze 100gr. robi sie np. 20gr.jarmaj pisze:Jest taka teoria, żeby zakładać tarcze sprawdzając ich bicie miernikiem.
Na pewno nie zaszkodzi, ale czy potrzebne???![]()
urban legend?
moge Ci pożyczyć za freemały 5150 pisze:No przecież jak ja poproszę u Adamskiego o taki pomiar zegarowy to mnie ogolą na zero i nago wywiozą do kampinosu
mały 5150 pisze: No przecież jak ja poproszę u Adamskiego o taki pomiar zegarowy to mnie ogolą na zero i nago wywiozą do kampinosu![]()
przeciez mowi, ze nagoChloru pisze:
To da się jeszcze bardziej na zero ?!![]()
dlatego lepiej to zrobić przed końcowym montażem, szybciej, taniej, i łatwiejjarmaj pisze: A jak biło na dzień dobry (co bodaj raz mi się zdarzyło i było wyczuwalne na pedale), to faktycznie przekręcenie tarczy pomogło.
To nie o to chodzi tak naprawde, my jako serwis sie zabezpieczamy bo dajemy klientowi jakąś tam gwarancje producenta i prawidłowości montażu , nieraz zostałem wyrolowany przez producenta, że nie własciwy montaż tarczy bla ba bla. Mam klientów strategicznych którym nie powiem wprost, Panie Wasz kierowca który ma Opla Combo to rajdowiec i krzywi tarcze bo nie umie jeżdzićjarmaj pisze:Ja tam jestem staroświecki. Jak coś będzie nie tak, to z pewnością jakoś to mi zasygnalizuje