Check engine

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Check engine

Post 16 wrz 2008, o 23:10

devlin pisze:Jak się nie uda, to niech Allah ma tego złoma w swojej opiece.
Wykorzystamy któryś z pomysłów TG? :whistle:

czarne jest piękne...

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 wrz 2008, o 23:11

Tak, najchętniej ten z 747. Albo katapultą.
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

jako
2 gwiazdki

Post 17 wrz 2008, o 07:28

rrosiak pisze:
devlin pisze:Bardzo dziękuję, tak, patrzyłem - tylko nie widzę kodu 53.
devlin, błędu 53 w nowych modelach nie opisano, ale w starszych wskazuje on na pompę paliwa.
53 Antenna
53 Anti-Quick Operation Mode
53 Communication Error (Time Over)
53 EGI Control Module EEPROM
53 IMM Circuit Failure (Except Antenna Circuit)
53 IMM Control Module EEPROM
53 Key Communication Failure
53 Reference Code Incompatibility
53 Use of Unregistered Key

Te kody chyba związane są z układem immobilajzera, jeżeli jest.
http://subarulpg.pl
tel. +48 692 325 541

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 wrz 2008, o 12:38

OK, maszyna ruszyła - częściowo.

Winnym okazał się przepływomierz, który był padł. Kolega E12 niezawodnie zdiagnozował usterkę, przyjechał ze swoim przepływomierzem na miejsce zdarzenia, po wymianie MR ruszyła i dojechała pod serwis, gdzie podmieniliśmy przepływomierz na jeszcze inny - który też okazał się wadliwy.

Dobry człowiek Az wynalazł mi numer katalogowy tego przypływomierza: 22680AA160

Nie zalega komuś sprawny w garażu, albo nie wie o jakimś do nabycia w sensownej cenie?

– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 17 wrz 2008, o 12:54

devlin, nie wiem czy pasuje od GT, ale taką właśnie sprzedaje turdziGT z kropki: http://forum.subaru.pl/viewtopic.php?t=119549
czarne jest piękne...

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 17 wrz 2008, o 13:27

Od GT ale 94-96

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 wrz 2008, o 15:32

Przepływomierz upolowany, pędzę do E12 na montaż. Stej tjund.

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 wrz 2008, o 17:24

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 17 wrz 2008, o 18:31

devlin,
Przeplywomierz, czy fura.... :cofee:
Dolce far niente ;-)

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 wrz 2008, o 18:32

Fura, po wymianie przepływomierza.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 17 wrz 2008, o 18:34

devlin pisze: Fura,
Stetryczaly tetryk czy bliżej atleta... :giggle:
Dolce far niente ;-)

E12
1 gwiazdka

Post 18 wrz 2008, o 08:20

Zobaczyć radosną twarz Devlina ( jak chórzystki Piotra Rubika) bezcenne :thumb:

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 wrz 2008, o 08:28

FUX pisze: Stetryczaly tetryk czy bliżej atleta... :giggle:
To już Funkyego pytaj, on coś insynuował ostatnio... :giggle:

E12: Dzięki raz jeszcze, jesteś niezastąpiony!

Ale tekst rulez :mrgreen:

pawka35
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: legacy MY 96 kombi

Post 27 wrz 2008, o 11:33

Pomóżcie dobrzy ludzie bo już całkiem zgłupłem od tych dziwnych rzeczy jakie się u mnie dzieją.Otóż wywalało mi błąd 24 i na dojezdzie do skrzyżowania b.często gasł,za radą E12 wyciągnąłem silnik krokowy WD40 nie pożałowałem no i nie gaśnie ale,i tu zagadka,po przejechaniu 10-30km zapala się CHECK i świeci cały czasy do chwili np,jak nie wcisnę sprzęgła i hamulca jednocześnie oraz dokonam redukcji biegów,za następne 10-30km sytuacja się powtarza,po sprawdzeniu błąd ten sam 24 no i jeszcze jedna dziwność ;jak się rozpędzam to w granicach 1-ok2tys.obrotów lekko się dusi i pózniej juz wszystko normalnie.Z góry wszystkim dzięki za pomoc.
PAWKA

pawka35
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 29 wrz 2008, o 11:28

Nikt nic nie wie?
PAWKA

pawka35
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 1 paź 2008, o 09:08

UP!Chyba się jednak nie dowiem ;-(
PAWKA

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 7 paź 2008, o 20:29

pawka, ale nikt za Ciebie tego nie zrobi - masz uszkodzony silnik krokowy albo jego obwód - najlepiej, jeśli podmienisz go na inny na próbę, chociaż wiem, że to nie Polonez i trudno będzie znaleźć drugi taki...

W manualach - linki są na forum - powinieneś znaleźć procedury diagnozowania awarii silniczka.

pawka35
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 7 paź 2008, o 20:43

Ok.dzięki za info,a powiedz mi czy normalny autoelektryk jest w stanie sprawdzić obwody,bo rozumiem że chodzi o kabelki i tam może tkwić przyczyna ponieważ przed postawieniem auta na warsztat nic takiego nie wyskakiwało .Gość wyciągał silnik do wymiany rozrządu i jest wielce prawdopodobne że przetarł jakiś kabelek.
PAWKA

williamsnk
0 gwiazdek
Auto: Subaru Legacy 2.0 96r

Post 2 lut 2009, o 16:39

Witam
Mam problem z Subaru Legacy 2.0 benzyna (wielopunktowy wtrysk) + LPG 96r.Od pewnego czasu cieżko pali, strzela przy zapalaniu. NIedawno juz calkiem padl ani nie zaskoczy.
Oczywiscie od dawno świeci juz Check Engine ale nawet jak swiecil to palil dosyc dobrze. Niewiem co to moze byc, dzisiaj sprawdzilem błędy i naliczylem ich 5 :

23- Przepływomierz (oprócz Justy), czujnik cisnienia (Justy)
33- Czujnik prędkości
22- Czujnik spalania stukowego (prawostronny SVX)
24- zawór regulacji powietrza biegu jałowego (oprócz Justy), cewka regulacji wolnych obrotów (justy)
13- czujnik położenia wałka rozrządu (czujnik GMP w Justy)

Moze ktos wie jak jest przyczyna tego ze tak ciezko chodzi ?
z góry dzieki ! ;-)

waldi8848
0 gwiazdek
Auto: subaru umpreza D

Post 1 lut 2011, o 11:42

jestem nieszczesliwym posiadaczem subaru impra 2.0d... o aucie powiem tak:
-masakra pa 25tysiach padl filtr czastek na smierc.
-po wymianie filtra na 29tysi padl silnik (w salonie dowiedzialem sie ze pierwsze silniki diesla byly zle skladane i sie masowo zacieraly, subaru ukrywa to jak moze ale udalo mi sie dowiedziec ze tylko w pierwszym roku padlo w norwegii 50 aut) najprawdopodobniej filtr padl przez silnik ktory bral olej ca. 1,5litra na 15tysi, a moze bylo odwrotnie kto to wie. zaproponowano mi 7500zl za wymiane filtra ale poszedlem do prawnika a pozniej wrocilem do salonu w ktorym kupilem i za darmo wymienili (tylko tam ci wymienia za darmo gdzie kupiles, wystarczy udowodnic ze auto do poczatku bylo wadliwe co nie jest trudne)
-po wymianie silnika i nowym filtrem mialem okolo 25tysi spokoju, silnik pracowal rowno i cicho (jak na boxera)
-niestety teraz co okolo 10tysi filtr zapala sie i jedynie w salonie potrafia skasowac kontrolke i mnie za robote 250pln ( w uzasadnieniu puisza idiotyzmy typu- auto nie jest uzytkowane normalnie). na pytanie jaka jest norma czlowieczenstwa....brak kumacji
- dodatkowo po 30tysiach od wymiany silnika doszly poglosy gdzies w tle jakies chrobotanie przy odejmowaniu gazu araz blaszany odglos pod autem gdy jest rozgrzany. malo tego silnik na postoju dostaje dziwnych drgawek i podskakuje ze az wesolo.

teraz najlepsze. smierc nie dotyka tylko silnikow diesla. znalazlem (chcialem kupic benzyne lub benz-gaz) wrx i inne wersje z podobnymi naprawami.
jakby bylo tego malo niekiedy zamiast wymienic caly tzw krotki silnik, serwisy i chytre subaru w autach gdzie motor nie umarl calkiem zacierajac sie wymieniaja pierscienie lozysko korbowodowe i panewki. eleganckoco nie? do tej pory nie wiem czy mam nowy silnik czy naprawiony. w norwegii mowia ze nowy w polsce w serwisie powiedzieli ze nie wyglada na wymiane calego modulu.
Niestety subaru to juz nie subaru. od czasu jak sprzedali sie toyocie ciecia dotycza tylko jakosci.
moim zdaniem z 6gwiazdek powinni zostawic max3.

Filtr czastek stalych zostal wynaleziony pod naciskiem ekologicznych cymbalow. bo co to za ekologia jesli moje auto spala 15%wiecej paliwa z filtrem niz bez tracac przy tym 10%mocy (wystarczy zapytac taksowkarzy z vw i jasne) i jest narazone na powazna awarie (diesel dostaje sie do oleju co daje latwe zatarcie silnika)

mam dosc.i zastanawiam sie nad autem z wolnossacym benzyniakiem np hondy ktory spala srednio ca 7-8l benzyny przy 140km.
Moj subaru jest bardzo oszczedny -przy dynamicznej jezdzie spala srednio >zima 6,4 do 6,8 latem 6,0 do 6,4 w samym miescie kolo 8,0
POZDRAWIAM

lucza
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: babcie ra 95 i 96

Post 1 lut 2011, o 12:12

waldi8848 pisze: jestem nieszczesliwym posiadaczem subaru impra 2.0d... o aucie powiem tak:
To przykre co piszesz ale obawiam się że po części to prawda ;-( ,można te wszystkie wady zwalić na karb wieku dziecięcego jakim jest subaru diesel ale przecież subaru impreza kiedyś też była w tym wieku a nie miała takich problemów,wtedy gdy to auto powstawało liczyła się tylko prostota,jakość wykonania i osiągi.Dzisiaj niestety doszedł ekolog,księgowy i MY klienci którzy chcą coraz więcej wygód i oszczędności i zaje....ch osiągów nie zdając sobie sprawy że coś kosztem czegoś.Niestety stare dobre subaru bez tych wszystkich pierdół można kupić dzisiaj tylko w Japonii gdzie ekolog to tylko koleś który maluje drzewka przy drodze :giggle: niestety nawet tam te modele są kosmicznie drogie.
JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!

krzsiek
0 gwiazdek
Auto: Forester 2.0ST

Post 4 lut 2011, o 06:18

Witam

Mam pytanie odnośnie rodzaju błędów w forku 99 st. Nigdzie nie trafiłem na jednoznaczna odpowiedz.

Na stronach spotykam się z błędami występującymi pod dwucyfrowymi kodami 01..22..38.. itd, czyli tymi które zczytać można z migań kontrolki, jak również z kabla i np ecuexplorera. To ok, działa.

Ale są tez błędy opisywane w systemie P i 4 cyfry np P1101. Te są bardziej szczegółowe, ludzie piszą ze ecuexplorer tez je potrafi zczytać.

I teraz pytanie czy diagnostyka w foresterze 99 ogranicza się do błędów dwucyfrowych, czy jest w stanie podawać te rozszerzone również?
A jeśli tak to czy trzeba zczytywac je jakimś innym trybem?

Najbliższy manual silnika ej20e który znalazłem pochodzi z roku 2001 i rożni się od tego z 99, min cewkami na świecach - więc są różnice. Błędy opisane są w systemie Pxxxx. Jak jest w 99 tego nie wiem.

Zatem czy diagnostyka błędów w systemie Pxxxx jest dostępna tylko dla młodszych modeli po 99 roku?

pozdrawiam
Krzsiek

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 4 lut 2011, o 11:43

krzsiek pisze: Zatem czy diagnostyka błędów w systemie Pxxxx jest dostępna tylko dla młodszych modeli po 99 roku?

Dokładnei tak.

krzsiek
0 gwiazdek
Auto: Forester 2.0ST

Post 4 lut 2011, o 16:46

Dzięki. Mimo tego diagnostyka się na szczęście nie zmienia, choć jest więcej możliwości do sprawdzenia.

Oqrek
4 gwiazdki
Auto: Volvo XC70
Polubione posty: 1 raz

Post 16 lut 2011, o 16:39

Witam.
Po wymianie oleju i przejechaniu 200 km.zapala się kontrolka silnika,auto jedzie mimo to normalnie.Odczytano:błąd ECU -P0065 (czujnik podciśnienia).Po skasowaniu błąd nie występuje.Sytuacja powtórzyła się dwa razy pod rząd (po wymianie oleju).Niby nic,skasowanie błędu i w drogę,ale czy tak musi być? Proszę o sugestie , o co chodzi?
Ostatnio zmieniony 14 mar 2011, o 00:30 przez Oqrek, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ