Chłodnica nie działa poprawnie

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: WRX 01' pogromca owadów :)
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Chłodnica nie działa poprawnie

Post 7 gru 2012, o 09:36

Jak już się załączy wiatrak to albo bardzo długo chodzi albo w ogóle się nie wyłącza. Temperatura silnika w normie, poziom płynu w normie, układ szczelny.
Termostat pada lub padł?

p_bo
0 gwiazdek
Auto: Legacy H6 2004

Re: Chłodnica nie działa poprawnie

Post 7 gru 2012, o 20:42

Jeżeli temp w normie to do termostatu nie ma co się przyczepić, w ałdi miałem podobnie i winą był czujnik termiczny..

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 15 lut 2013, o 10:11

Witam,

Po wyminie czujnika temperatury był spokój przez tydzień :wall: Znowu wiatrak jak się załączy to już się nie wyłącza czyli pewnie padł kolejny czujnik. Teraz pytanie, co może powodować taką usterkę, gdzie szukać przyczyny? Może ktoś kumaty w elektryce mógł by się wypowiedzieć?

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 18 lut 2013, o 10:36

Nikt nic nie podpowie? :-|

zyggi
0 gwiazdek

Post 18 lut 2013, o 10:56

na innym forum pewien kolega ktory ma silnik 1.6 walczyl z podobnymi przypadlosciami i sie okazalo ze od temp. sa u niego 2 czujniki -
jeden ktory wskazuje temp. na desce i drugi ktory jest spiety z ecu - moze to ten szwankuje o ile u Ciebie wystepuje

lukasz_rider
1 gwiazdka

Post 19 lut 2013, o 23:48

Może przekaźnik szwankuje i jak dostanie obciążenia to się skleja/zespawuje na stykach i potem masz włączony wentylator mimo, że ECU już go teoretycznie wyłączyło. Spróbuj pozamieniać na próbę przekaźniki, np. te od wentylatorów (wg schematu masz trzy :) ).

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 20 lut 2013, o 11:31

Dzięki za podpowiedź. W piątek auto będzie u mechanika, jeśli problem zniknie dam znać co było nie tak.

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 19 mar 2013, o 15:31

Dziś auto było u elektryka. Z przekaźnikiem było coś nie tak, gdzieś był podgięty i upaprany więc został naprawiony i wyczyszczony. Dziwna sprawa że czujnik (praktycznie nowy bo wymieniałem) jak by zawiesza się na temp. 92stopnie. Niby wszystko jest OK i teraz zapala wiatrak i gasi, natomiast na kilkanaście prób jeden raz znowu się zawiesił i nie gasił wiatraka. Elektryk ma jeszcze podejrzenia czy przypadkowo w trakcie remapu nie zostało coś pozmieniane ale nie wydaje mi się bo problem wystąpił rok po mapowaniu auta. No nic, pojeżdżę i zobaczę co się będzie działo, mam nadzieję że to koniec kłopotów chociaż przeczucie mówi mi coś odwrotnego niestety :-|

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 20 mar 2013, o 12:48

Niestety jest tak jak przypuszczałem i problem nie zniknął. Temperatura realna spada a temperatura którą widzi czujnik zawiesza się na 92stoponiach. Najgorsze jest to że raz układ działa normalnie a raz nie. Może jednak powinienem też wymienić termostat? I w sumie chyba też sam czujnik po raz kolejny? HELP!! :wall:

lukasz_rider
1 gwiazdka

Post 24 mar 2013, o 23:46

Mało prawdopodobne, że czujnik się tak szybko zepsuł. Podłączałeś auto pod komputer i jeździłeś z podglądem temperatury? Termostat powinien się otworzyć na 78st.C więc w trakcie jazdy temperatura powinna oscylować w okolicach 78-80st. Jeśli tak jest to termostat jest sprawny. Czujnik niby może być uszkodzony, ale trochę za szybko. Może w takim wypadku dobrze byłoby sprawdzić czy chłodnica nie jest zakamieniona i czy ma odpowiedni przepływ. Może teraz tutaj jest problem.

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 25 mar 2013, o 09:00

Widzisz, nie potrafię dokładnie powtórzyć słów elektryka. Auto było podpięte pod kompa. W trakcie jazdy chłodnica się nie odpala, dopiero po chwili postoju. Następnie temperatura realna spada czyli wiatrak i chłodnica działają prawidłowo, natomiast czujnik nadal widzi temperaturę 92stopnie i na niej się zawiesza pomimo że realnie jest 80stopni, wiatrak się kręci non stop. Gasisz kluczykiem, odpalasz ponownie i wiatrak się już nie kręci a załącza znowu dopiero po osiągnięciu odpowiedniej temperatury. Chłodnica była wymieniana niecałe 2lata temu, jest OK, układ szczelny, nie mam żadnych wycieków, płyn na stałym poziomie. Komputer nie daje żadnych błędów. Przekaźnik działa poprawnie. Zamierzam kupić czujnik i termostat, zobaczymy czy problem zniknie po wymianie ale masakra jakaś z tym jest tak ogólnie :-/

gebolp
3 gwiazdki
Auto: OBK '07

Post 25 mar 2013, o 20:47

freediver pisze: Zamierzam kupić czujnik i termostat
Zacznij od czujnika - tylko
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 29 mar 2013, o 11:06

I niech mi ktoś udowodni że Subaru nie ma duszy :-d Wczoraj postałem trochę w korkach i samochód wyzdrowiał! Wiatrak się załączał i gasł normalnie :o
Czy temperatura zewnętrzna może mieć wpływ na opisaną usterkę? Na minusie był problem, zrobiło się cieplej i problem zniknął. Zgłupiałem :-/

dzixd
Awatar użytkownika
Moderator działu
Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 307 razy

Post 29 mar 2013, o 18:50

freediver pisze:I niech mi ktoś udowodni że Subaru nie ma duszy :-d Wczoraj postałem trochę w korkach i samochód wyzdrowiał! Wiatrak się załączał i gasł normalnie :o
Czy temperatura zewnętrzna może mieć wpływ na opisaną usterkę? Na minusie był problem, zrobiło się cieplej i problem zniknął. Zgłupiałem :-/
Może masz przebicie na kablach i jak wilgotno to nie działa a jak się rozgrzeje to działa ?
Jeździć nie umiem, ale się staram :mrgreen:
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Konto usunięte pisze:
29 gru 2018, o 17:15
masz dobre serducho i ostrego pierdolca :lol: :thumb:
Obrazek

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 2 kwie 2013, o 09:17

dzixd pisze:
freediver pisze:I niech mi ktoś udowodni że Subaru nie ma duszy :-d Wczoraj postałem trochę w korkach i samochód wyzdrowiał! Wiatrak się załączał i gasł normalnie :o
Może masz przebicie na kablach i jak wilgotno to nie działa a jak się rozgrzeje to działa ?
Być może, chociaż elektryk sprawdzał okablowanie i nic nie znalazł. Niestety auto ma nadal fochy a ja nie wiem co z tym zrobić bo władowałem już kupę kasy w tę usterkę a efektu nie ma ;-(

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 14 kwie 2013, o 12:53

Dołożony nowy termostat, jeszcze raz sprawdzone wszystkie przewody i na razie działa poprawnie. Muszę część wężyków płynu wymienić bo mogą mieć mikro pęknięcia, może płynu nieco ubywało chociaż nie zauważyłem i czujniki wariowały, do tego było wilgotno non stop w zimę. Przyczyna bliżej nieokreślona, do archiwum X :giggle:

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
Polubił: 1 raz

Post 14 kwie 2013, o 13:19

mam podobnie... chodzilo ok, teraz czasem wiatrak sie wlaczy i nie chcaza diabla sie wylaczyc...zgasisz odpalisz i jest ok az znowu sie rozgrzeje. Oczywiscie wskazowka na blacie w polowie... czujnik temp w forysiuna my99 gdzie znajde?? moze szlag trafil kostke-styk... mialem tak dwa tygodnie temu z kodem 22 czyli czujnik spalania stukowego... wystarczylo oczyscic styki i zero bledow... no z wyjatkiem tego wlaczajacego sie non stop wiatraka chlodnicy... :wall: :wall:
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 14 kwie 2013, o 13:22

Chodz dzis po lekkim off roadzie w czasie jazdy dzialal ok,gorzej bylo po powrocie pod dom... dlugo stalem bedzie z 5 min i nic... wiatraki caly czas na chodzie...

kretal
1 gwiazdka
Auto: Forester S-Turbo A/T '00

Post 16 mar 2014, o 15:12

Panowie, udało Wam się rozwiązać ten problem?

Mam podobnie, jak zaczynam jazdę i silnik się rozgrzeje i złapie temperaturę to włącza wentylator, ale za cholerę potem nie chce go wyłączyć. Myślałem, że to termostat więc wymieniłem, ale problem jakby nie zniknął. Tzn. teraz jest tak, że jak go przegazuje na postoju, 3-4krpm, to wentylator potrafi się wyłączyć (po wymianie termostatu był podpięty do kompa i na wykresie temp. były ładne schodki jak się wentylator włączał, zbijał temp. i się wyłączał) i potem działa chyba już poprawnie, tzn. włącza się i wyłącza. Problem pojawia się znów po dłuższym postoju jak złapie temp., włączy wentylator i potem już nie chce go wyłączyć, no chyba że przegazuję na postoju to wtedy jego praca wraca do normy.

Jakieś sugestię i porady, bo zaczyna mnie to wkurzać?

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 17 mar 2014, o 11:55

Ja wymieniłem termostat, czujnik temperatury, chłodnicę, wężyki i dopiero teraz mogę powiedzieć że cały układ pracuje idealnie. Myślę że podstawa to obserwowanie czy nie ubywa płynu. Jak jest za mało płynu to wiatrak będzie latał bez końca.

Zwibel
2 gwiazdki
Auto: Impreska GL Sport

Post 17 mar 2014, o 13:59

Prawdopodoną przyczyną takiego zachowania jest termostat. Otwiera się w zbyt małym zakresie.
Temperatura wyłączenia wiatraka jest wyższa niż pełne otwarcie termostatu.
Możliwe iż dzieje się tak ze względu na zużycie termostatu.

kretal
1 gwiazdka
Auto: Forester S-Turbo A/T '00

Post 17 mar 2014, o 16:09

Termostat wymieniony w MTS u Mańka na nowy, płyn uzupełniony po wymianie i ni grama nie ubywa, sprawdzam codziennie rano po nocy, poziom ten sam, 1cm niżej niż oznaczenie Full. Ale problem ten sam, czyli jak się pierwszy raz nagrzeje i włączy to już nie chce się wyłączyć. Jak przegazuję na postoju to się wyłączy i potem już działa moim zdaniem prawidłowo, tzn. włącza się i wyłącza normalnie.

Czyli problem jest zaraz po odpaleniu silnika i nagrzaniu - włączy się i nie chce odpuścić dopóki nie przegazuję na postoju - poradzicie?

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 18 mar 2014, o 06:48

Ja zrobiłem u siebie. Wymieniłem termostat na odpowiedni tzn temp otwarcia u mnie 78 stopni, plus poszedł do wymiany czujnik temp. U mnie był jeden trzy pinowy ale zazwyczaj są dwa obok siebie w magistrali wodnej pod przepustnicy. Zrobione i zapomniałem o temacie

ODPOWIEDZ