Czujnik spalania stukowego!

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Dubaj
0 gwiazdek
Auto: Subaru Legacy 2.2 1994r
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Czujnik spalania stukowego!

Post 12 wrz 2008, o 18:46

Witam w moim Legacy 94r II gen aut komputer wykazuję taki bład. Czy ma to coś wspólnego z nie trzymaniem obrotów na biegu i na pozostałych trybach? Obroty skaczą miedzy 600 a 1100. Proszę o pomoc i czy możecie mi pomóc gdzie znależć ten czujni i za ile? DZIEKI Pzdr

Dubaj
0 gwiazdek

Gniazdo komputera

Post 12 wrz 2008, o 18:55

Witam. Gdzie znajdę gniazdo komputera w Subaru legacy 2.21994r aut, awd? I jak ono wygląda? WYśWIETLA MI SIE CHEK ENGINE I NIE WIEM JAK SIE GO POZBYĆ??? Z góry dzieki pzdr

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Re: Czujnik spalania stukowego!

Post 12 wrz 2008, o 19:32

Jeśli dobrze odczytałeś kod, to znaczy że nie potrzebujesz podłączać dodatkowego komputera, skup się lepiej na zlikwidowaniu usterki powodującej zapalanie się lampki check engine, a nie po prostu na wyłączeniu tej lampki!

Nowy czujnik spalania stukowego kupisz w wielu miejscach. Na przykład (kolejność alfabetyczna, żeby nie było): w 4turbo (http://www.4turbo.pl), w dowolnym ASO (z tego co donosił Pablonas, ASO Koper wysyła części do klientów - http://www.subarukoper.pl/serwis/index.htm) czy w firmie CarSport (http://www.carsport.pl). Koszt nowego to szacunkowo 200 - 300 zł. Używany czujnik dostaniesz np. u pana Janusza Gabrysia, który handluje używanymi częściami (tel. 506189842).

Zwróć jednak uwagę, że błąd spalania stukowego może powodować właśnie SPALANIE STUKOWE. Związane jest to z używaniem złej jakości paliwa, nieprawidłowym luzem zaworowym lub nieprawidłowym wyprzedzeniem kąta zapłonu. Zatem przed kupnem czujnika radzę Ci zatankować dobrej jakości paliwo oraz udać się do specjalisty, który wyreguluje zawory (nie jestem pewien, czy w tym modelu luz zaworowy nie jest kasowany "automatycznie" przez hydropopychacze - Szczur, mógłbyś się wypowiedzieć?) oraz sprawdzi czy moduł zapłonowy nie jest uszkodzony. A może to po prostu zużyte świece lub przewody WN ?

Dubaj
0 gwiazdek

Post 14 wrz 2008, o 16:55

W sumie swiece i kable były wymieniane. Może to przez lpg? Czy przez to może być większe spalanie? Pzdr

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 14 wrz 2008, o 17:05

Dubaj pisze:W sumie swiece i kable były wymieniane. Może to przez lpg? Czy przez to może być większe spalanie? Pzdr
To jest bardzo prawdopodobne tlumaczenie problemu. Znajomy mechanik twierdzi, że gazownicy (firmy, ktore zakladają instalacje lpg), nie maja bladego pojęcia o tym, co zrobić, aby było ok.
Rada jedna. Podjedź najpierw do gazownika, aby sprawdził to po swojej stronie, a później odwiedź MECHANIKA, który będzie mial pojęcie, co z problemem zrobić.
Dolce far niente ;-)

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 16 wrz 2008, o 09:36

Dubaj, zapomniałem zupełnie o tym, że spalanie stukowe prawidłowo wykryte przez czujnik nie powoduje wystąpienia błędu, tylko zmianę mieszanki. Zatem zapomnij o eliminacji spalania stukowego a skup się usunięciu awarii w obrębie czujnika.

Nawiązując do odpowiedzi Fuxa - jako teoretyk, uważam że poprawne ustalenie składu mieszanki gazowo - powietrznej w instalacji LPG opartej na mieszalniku jest bardzo trudne, o ile nie niemożliwe. Jako, jakie jest Twoje zdanie?

Danieldd48
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Forester '98 2,0 AWD, LPG, STEREO, LO

Post 14 paź 2008, o 12:47

Witam Szanownych Subaroużytkowników...
czyli z powyższego rozumiem, że jeśli wyświetla mi błąd 33 to chodzi o to, że czujnik jest walnięty, a co za tym idzie należy go wymienić. No chyba że istnieje możliwość że czujnik jest dobry, tylko straszy kierowcę. A tak dla mobilizacji to jeśli go nie wymienię... :->

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 21 lis 2008, o 00:09

Danieldd48 pisze: A tak dla mobilizacji to jeśli go nie wymienię...
Jeśli go nie wymienisz, to będziesz miał świecący się CEL. Do tego nie będzie w stanie wykryć spalania stukowego i - jak napisał Bergen - wpłynąć na skład mieszanki.

Najlepiej poszukaj sprawnego, używanego czujnika. Nie powinno być drogo.

Danieldd48
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 23 lis 2008, o 19:52

citan pisze: wpłynąć na skład mieszanki
Czyli że co - oszczędza jej trochę jak wykrywa spalanie stukowe :?:
A czujnik już wymieniłem ;-) Lubię jak wszystko gra w autku.
PZDR

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 23 lis 2008, o 20:05

Danieldd48 pisze: Czyli że co - oszczędza jej trochę jak wykrywa spalanie stukowe.
Dolewa paliwa. Ale czy w MY98 tak robi nie jestem pewien.

Danieldd48
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 23 lis 2008, o 20:44

Azrael pisze: Dolewa paliwa
No tak, raczej bardziej prawdopodobne, o ile dobrze rozumiem, że spalanie stukowe, to takie detonacje mieszanki, które nie przekładają się na pracę silnika (tak łopatologicznie :-) :?: ) :?:

Azrael
6 gwiazdek

Post 23 lis 2008, o 21:15

To rodzaj gwałtownego spalanai które robi dziury w tłokach głowicach, rozwala uszczelki i łamie zawory.

Danieldd48
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 24 lis 2008, o 00:03

Azrael pisze: robi dziury w tłokach głowicach, rozwala uszczelki i łamie zawory
Dzięki Azrael,
Wprawdzie wymieniłem go zaraz po tym, jak odczytałem błędy (tak mi jakoś intuicyjnie się widziało, że to od parady nie jest :giggle: ) ale Bóg jeden wie, ile ten Foryś jeździł bez ochrony - a może to było przyczyną padniętej uszczelki :o :?: Tak czy owak warto na to zwracać uwagę.
Dziękuję za podniesienie tematu i pozdrawiam. :thumb:

Danieldd48
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 8 lis 2009, o 23:16

Podnoszę temat raz jeszcze:
czy następstwem błędnie wykrytego spalania stukowego może być kichanie w kolektor ssący :?: W sumie to na benzynie zachowuje się jak ze spalaniem stukowym, a prycha na LPG.

Żemol
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Impreza Classic`96 / Forester `99

Post 9 lis 2009, o 12:35

Danieldd48 pisze: Podnoszę temat raz jeszcze:
czy następstwem błędnie wykrytego spalania stukowego może być kichanie w kolektor ssący W sumie to na benzynie zachowuje się jak ze spalaniem stukowym, a prycha na LPG.
Co do czujnika spalania stukowego ważny jest moment przykręcenia i raczej nie inwestował bym w używany, bo prawdopodobieństwo, że będzie uszkodzony wynosi 90% (najczęstszą usterka tych czujników jest uszkodzenie samej cewki, czego nie zobaczymy gołym okiem , rzadziej uszkodzenie przewodu i brak styku na wtyczce)
Wszystkie diagnozy przeprowadzaj na benzynie jeśli auto na etylince będzie pracowało jak należy, to problem będzie leżał w instalacji gazowej, ogólnie subaru nie przepada za gazem.
...zaś dnia ósmego, stworzył Awd i ubrał Ją w szatę SexownąTajemnicząintrygującą...
Obrazek
"Moim zdaniem to niczego nie jestem pewien, jednak widok Gwiazd sprawia, iż zaczynam marzyć" — Vincent van Gogh

Azrael
6 gwiazdek

Post 9 lis 2009, o 13:20

Danieldd48 pisze: czy następstwem błędnie wykrytego spalania stukowego może być kichanie w kolektor ssący :?:

To kichanie to następstwo gównianej instalacji i prawdopodobnie nieszczelnych zaworów. Kolejna cudowna oszczędność gazu.

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: SI

Post 9 lis 2009, o 14:20

Azrael pisze: To rodzaj gwałtownego spalanai które robi dziury w tłokach głowicach, rozwala uszczelki i łamie zawory.
Azrael, jakie są przyczyny spalania stukowego - zakładając , że występuje na każdym paliwie? Masz doświadczenia na jakim paliwie jest najlepiej/najgorzej?
Obrazek
Obrazek

Azrael
6 gwiazdek

Post 9 lis 2009, o 14:34

Spalanie stukowe zalezy od: liczby oktanowej, AFR, ciśnenia w cylindrze, wyprzedzenia zapłonu, temperatury silnika, stanu i kształtu komory spalania (ostre kanty, rozżażone do czerwności elementy promuja spalanie stukowe).

Najlepiej jest na wysokooktanowym paliwie ołowiowym np. Elf Turbo boost ;P

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 9 lis 2009, o 14:35

Azrael pisze: Spalanie stukowe zalezy od: liczby oktanowej, AFR, ciśnenia w cylindrze, wyprzedzenia zapłonu, temperatury silnika, stanu i kształtu komory spalania (ostre kanty, rozżażone do czerwności elementy promuja spalanie stukowe).
Ok, to zacznę od regulacji zaworów :-)
Azrael pisze: Najlepiej jest na wysokooktanowym paliwie ołowiowym np. Elf Turbo boost ;P
a coś...komercyjnego - Shell, BP, takie tam ;-)
Obrazek
Obrazek

Azrael
6 gwiazdek

Post 9 lis 2009, o 14:37

Niedźwiedź pisze: a coś...komercyjnego - Shell, BP, takie tam ;-)

W zwykłym samochodzie typu seryjny Forek tonie ma wielkiego znaczenia jak wsyztsko jest sprawne. W mocnych Lancerach i STi Shell, BP i Orlen raczej.

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 9 lis 2009, o 14:40

Azrael pisze: W zwykłym samochodzie typu seryjny Forek tonie ma wielkiego znaczenia jak wsyztsko jest sprawne. W mocnych Lancerach i STi Shell, BP i Orlen raczej.
No coś chyba sprawne nie jest skoro wykrywa spalanie stukowe czasami ;-( . Niedługo duży przegląd i zobaczymy co po regulacji zaworów będzie.
Obrazek
Obrazek

Azrael
6 gwiazdek

Post 9 lis 2009, o 14:45

Niedźwiedź pisze: No coś chyba sprawne nie jest skoro wykrywa spalanie stukowe czasami ;-(

Nowoczesne samochody jeżdżą przez więszośc czasu na granicy stuku, ważne żeby to nie były duże liczby stuknięć.

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 9 lis 2009, o 14:49

Azrael pisze: Nowoczesne samochody jeżdżą przez więszośc czasu na granicy stuku, ważne żeby to nie były duże liczby stuknięć.
Czy mój Forek jest nowoczesny? ;-)

Nie wiem czy dobrze teraz powtórzę - przy pojawieniu się spalania stukowego zapłon jest wyprzedzany -2,-3. Jednocześnie w tej samej chwili czuć poszarpywanie.
Obrazek
Obrazek

Azrael
6 gwiazdek

Post 9 lis 2009, o 15:04

Niedźwiedź pisze: Czy mój Forek jest nowoczesny? ;-)

nie.
Niedźwiedź pisze: Nie wiem czy dobrze teraz powtórzę - przy pojawieniu się spalania stukowego zapłon jest wyprzedzany -2,-3. Jednocześnie w tej samej chwili czuć poszarpywanie.

Raczej cofany. Pytanie czy to rzeczywiste spalanie stukowe czy artefakty.

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 9 lis 2009, o 15:05

Azrael pisze: Pytanie czy to rzeczywiste spalanie stukowe czy artefakty.
arte co :?: :roll:
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ