Impreza GT błłąd nr 23 !!

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Gewru
2 gwiazdki
Auto: Subaru Impreza GT
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Impreza GT błłąd nr 23 !!

Post 3 lut 2013, o 14:27

Witam po długiej i bez problemowej jeździe ostatnio mam mały problem. Dokładnie od wczoraj kiedy rano odpaliłem auto chodziło jakieś 30 sekund i zgasło. Zbagatelizowałem problem i odpaliłem jeszcze raz i pojechałem. Zrobiłem jakieś 20 kilometrów i na skrzyżowaniu czekając na zielone zgasł mi znowu bez szarpania tylko po prostu zgasł. Posprawdzałem wszystko i pojechałem się przejechać objaw był taki że auto nagle w czasie jazdy jakby sie zdusiło redukowałem z 4 doszedłem do 1 i zgasło i tak 3 razy. Check engine się nie świeci. Dziś wymrugałem błąd nr 23. Niby przepływomierz i teraz pytanie czyścić czy nowy/używany mam Impreze GT z 95 roku

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Re: Impreza GT błłąd nr 23 !!

Post 3 lut 2013, o 14:40

Cena nowego w tych rocznikach może z nóg zwalić. Faktem jest, że są one z reguły raczej wytrzymałe, wiec jest to zakup na długie lata znów.
Ale też i oznacza, że przy dobrych cenach można zaryzykować używkę z gwarancją rozruchową.

Ale przede wszystkim może posprawdzaj najpierw, czy przypadkiem nie jakaś głupota, typu problem z przewodami?
Jacek "AMI" Rudowski

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 3 lut 2013, o 16:36

AMI dobrze prawi.

Zanim wydasz kilkaset złotych za przepływomierz, wydaj kilkadziesiąt na dwa spraye - jeden tzw. "do gaźników", a drugi do połączeń elektrycznych. Pierwszym wyczyść przepływomierz, drugim połączenie przepływomierza z resztą świata.

AMI
5 gwiazdek

Post 3 lut 2013, o 20:17

Ze sprayami byłbym z kolei dość ostrożny.
Nie wiem jak starsze przepływomierze - ale te z my99/00 są ogólnie delikatne i "psikaniem" można wiele nie polepszyć, a nawet dobić. Na pocieszenie - do my99/00 przepływomierz jest sporo tańszy.

Przynajmiej jeśli idzie o czyszczenie "na zaś". W tym przypadku skoro umarło to pewnie spray nie zaszkodzi - ale też może za wiele nie pomóc. Ale może się też okazać, ze przyczyna była inna, a spray dobił jeszcze dodatkowo przepływomierz.
Jacek "AMI" Rudowski

Gewru
2 gwiazdki

Post 4 lut 2013, o 18:06

AMI pisze:Ze sprayami byłbym z kolei dość ostrożny.
Nie wiem jak starsze przepływomierze - ale te z my99/00 są ogólnie delikatne i "psikaniem" można wiele nie polepszyć, a nawet dobić. Na pocieszenie - do my99/00 przepływomierz jest sporo tańszy.

Przynajmiej jeśli idzie o czyszczenie "na zaś". W tym przypadku skoro umarło to pewnie spray nie zaszkodzi - ale też może za wiele nie pomóc. Ale może się też okazać, ze przyczyna była inna, a spray dobił jeszcze dodatkowo przepływomierz.
Zakupiłem specyfik do instalacji i do czyszczenia gaźników, myślę że mgiełka z pewnej odległości nie narobi szkody jakieś a nóż widelec pomoże :-d

Gewru
2 gwiazdki

Post 4 lut 2013, o 18:26

Gewru pisze:
AMI pisze:Ze sprayami byłbym z kolei dość ostrożny.

Zakupiłem specyfik do instalacji i do czyszczenia gaźników, myślę że mgiełka z pewnej odległości nie narobi szkody jakieś a nóż widelec pomoże, a jak nie to kupie przepływke :-d
I teraz pytanie przepływkę kupuję sie po jakimś kodzie i teraz są dwa kody :
1. na obudowie filtra powietrza: Subaru 46053AA000
2. na naklejce obudowy przepływomierza: A2268 AA160, A36-000 R60, 4Y08H

któro to numer mojej przepływki??

AMI
5 gwiazdek

Post 4 lut 2013, o 19:12

Interesuje Cie raczej chyba numer czesci przeplywomierza, a nie puszki filtra :)

A tak w ogole, to nie - przypadkiem - raczej 22680 AA160?
Jacek "AMI" Rudowski

Gewru
2 gwiazdki

Post 4 lut 2013, o 21:43

AMI pisze:Interesuje Cie raczej chyba numer czesci przeplywomierza, a nie puszki filtra :)

A tak w ogole, to nie - przypadkiem - raczej 22680 AA160?
Dokładnie zjadłem "0"

Wcześniej na zimno wyskakiwał bład 23, po wypsikaniu błędu nie ma, odpaliłem pochodził i sprawdziłem jeszcze raz i też nie ma. Dzisiaj nie mam już czasu sie kajtnąć ale jutro rano to zrobię i napisze co i jak

AMI
5 gwiazdek

Post 4 lut 2013, o 22:22

Trzymamy kciuki.
Jacek "AMI" Rudowski

Gewru
2 gwiazdki

Post 5 lut 2013, o 12:56

Witam, a więc na zimno i na ciepło nie ma błędów na kompie objaw duszenia podczas jazdy nie wystąpił. Tak że dzięki za za wsparcie i poradę, oby to się nie powtórzyło POzDRAWIAM ;-)

Gewru
2 gwiazdki

Post 6 lut 2013, o 13:26

Problem powrócił i przepływka zamówiona uzywka z gwarancją rozruchową

ODPOWIEDZ