Wyciek oleju skrzynia-silnik

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
łysy83
0 gwiazdek
Auto: OBK II
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Wyciek oleju skrzynia-silnik

Post 19 lut 2013, o 18:38

Witam! Od jakiegoś czasu próbuję zlokalizować wyciek który jest na wysokości skrzynia silnik. Olej raczej na 99% nie jest silnikowy,obstawiam skrzynia lub wspomaganie ale w żadnym z powyższych nie zauważyłem braków. Ów wyciek jest denerwujący bo po dłuższej jeździe śmierdzi spalonym olejem. Ma ktoś jakiś pomysł? Auto to OBK 01' 2,5 manual.

zyggi
0 gwiazdek

Re: Wyciek oleju skrzynia-silnik

Post 19 lut 2013, o 18:46

ciekawe po czym uwazasz ze nie jest to olej silnikowy? skoro smierdzi spalonym tzn. leci na kolektory wydechowy, spojrz na kolektor gdzie masz jakies slady przebarwienia i wyzej szukaj wycieku...

łysy83
0 gwiazdek

Post 19 lut 2013, o 20:17

Ponieważ jest innego koloru niż olej silnikowy. Cieknie centralnie na łączeniu skrzyni z silnikiem. Jest na skrzyni jakiś uszczelniacz?

Matiz
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Impreza RX '00 A.K.A. KombiHorror

Post 19 lut 2013, o 22:02

ja przekładniowy poznam po zapachu.

OD silnika jest jakiś uszczelniacz wału korbowego, czesto ludzie radzą wymienić to przy robocie sprzęgła. Od strony skrzyni też musi być jakaś uszczelka z wałka przełożenia głównego :idea:
Obrazek

łysy83
0 gwiazdek

Post 19 lut 2013, o 22:41

No ja po zapachu nie poznam,wiem tylko,że ten który mi się sączy jest krystalicznie czysty. Nie wiem czy przy wymianie sprzęgła ktoś wymieniał uszczelniacz,będę musiał zwalić skrzynie i wymienić. Ciekawi mnie czy podobny uszczelniacz jest na skrzyni od strony sprzęgła.

miszozon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forek S-turbo

Post 19 lut 2013, o 23:10

Pewnie uszczelniacz na wałku sprzęgłowym :wall:

Uszczelniacz jak to uszczelniacz... tani, a pełno roboty przy tym. W tym przypadku coś koło 35zł za OE.
Na wale w silniku jest droższy, bo ma znacznie większą średnicę. Jak już będzie robione to można też wymienić.

Dla pewności jak nie wiesz jak pachnie, a raczej śmierdzi przekładniówka to weź z bagnetu "posmakuj" :razz: i porównaj z tym co cieknie.
Z resztą jak to nie silnikowy i nie od wspomagania to wiele do wyboru nie zostało.
vel misza, Pozdrawiam!

lukasz_rider
1 gwiazdka

Post 19 lut 2013, o 23:20

Jeżeli olej jest krystaliczne czysty to na 90% olej ze skrzyni. Od wspomagania byłby czerwony/bordowy, a silnikowy czarno brązowy. Niestety moim zdaniem czeka Cię demontaż skrzyni.

łysy83
0 gwiazdek

Post 20 lut 2013, o 07:49

Dzieki panowie,bede z tym walczyl jak tylko bede mial chwile.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 20 lut 2013, o 10:20

Użyj nosa.

Olej przekładniowy ma tak charakterystyczny zapach, że nie sposób go z czymkolwiek pomylić.

12fasola12
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Forester '98 2.0 122KM

Post 20 lut 2013, o 10:39

Może to też być płytka separatora. Nie wiem czy w Twoim modelu była jeszcze plastikowa.

łysy83
0 gwiazdek

Post 20 lut 2013, o 13:13

12fasola12, a powiedz mi czy ta płytka peka czy po prostu cieknie? Mozna dokupić uszczelke? Pytam bo jak sie wezme sie to wyminiłbym wszystko.

12fasola12
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 20 lut 2013, o 13:38

Pytanie podstawowe, czy w 2.5 DOHC jest ten problem.
Z tego co wiem, najczęściej pęka przy otworach, jak na filmiku. U mnie tak było. Tam nie ma uszczelki. Mój mechanik wymienił na metalową i dodatkowo jeszcze uszczelnił, bo tak jest chyba zalecane. Jak Masz plastikową i Będziesz rozbierał do wymiany oszczelniacza na wale, to chyba warto przy okazji wymienic i to. Nie wiem jaka jest w aso cena i ile trzeba czekać, ale poszperam w domu, może znajdę, bo chyba miałem dwie. Nie wiem tylko czy ma śruby. Napiszę na PW. Jak Jesteś z NS, to może CARFIT ma.

łysy83
0 gwiazdek

Post 20 lut 2013, o 13:52

Ja mam SOHC. Dzieki za info popytam u carfita.

12fasola12
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 20 lut 2013, o 14:24

Faktycznie, SOHC :oops:

łysy83
0 gwiazdek

Post 8 cze 2013, o 17:20

A jednak to ta płytka separatora ciekła,właśnie jestem w trakcie wymiany. :-d

lechucrx
0 gwiazdek

Post 8 kwie 2014, o 19:54

Przepraszam że odświeżam stary temat, ale mam pytanko. Czy w Imprezie 2.0 N/A też jest ta płytka i ten sam problem.?

łysy83
0 gwiazdek

Post 8 kwie 2014, o 20:09

Wydaję mi się,że też powinna być. A plastikowe były podobno montowane we wcześniejszych rocznikach,więc i ich pękanie też jest bardzo prawdopodobne.

lechucrx
0 gwiazdek

Post 8 kwie 2014, o 20:15

Czyli żeby to wymienić to skrzynia out..

Jestem na kupnie Imprezy 97' 2.0 N/A, wszystko w sumie jest w niej spoko prócz tego oleju, jest duży wyciek z okolic połączenia silnika ze skrzynią, i właśnie szukam co to może być, żeby się nie wtopić z tym autem..

Dokładnie zlokalizować się nie da za bardzo bo jest przysłonięte wszystko osłoną i maglem. Dodam że magiel tak samo cały zalany olejem. Olej wygląda i pachnie na silnikowy.

łysy83
0 gwiazdek

Post 8 kwie 2014, o 20:32

Ja wyjmowałem silnik bo dla mnie było łatwiej. Oprócz tej płytki może Ci cieknąć simering na wale,ale to też wymaga rozłączania silnika od skrzyni. Maglownica prawdopodobnie będzie zachlapana

lechucrx
0 gwiazdek

Post 8 kwie 2014, o 20:35

No nic, widocznie przed zakupem trzeba będzie to rozebrać ze sprzedającym i sprawdzić skąd.. A może jest ktoś na forum z okolic Krakowa kto robi przy Subarkach i chętny byłby podlecieć ze mną to oglądnąć ? Ogólnie fajna sztuka, miło się ją ogląda, tylko ten wyciek.

łysy83
0 gwiazdek

Post 8 kwie 2014, o 20:47

Koszt części stosunkowo nie duży ale cena robocizny może zaboleć. No chyba,że zrobisz to sobie sam. Jeżeli chodzi oględziny to proponuję podjechać na kanał i dobrze przepatrzyć łączenie silnik skrzynia, bo zdarza się,że lubi cieknąć z pokryw głowic.

lechucrx
0 gwiazdek

Post 8 kwie 2014, o 21:31

Właściciel ma kanał i oglądaliśmy wszystko dokładnie, ale wyciek zasłania osłona i maglownica, także konkretnie nie można powiedzieć. Reszta silnika suchutka. Jedynie z tej strony jeszcze spod dolnej śrubki rozrusznika coś tak niby się sączy, albo po prostu rzuciło tam olej w czasie jazdy.

Btw, 10tyś za taką Imprezkę to dużo ? Wszystko raczej zadbane, klima i inne bajery, LPG Stag 4. tylko ten wyciek.

Sam sobie nie zrobię. Bo kanału nie mam a leżeć pod autem już mi się nie chce. Podrzucisz jakąś cenę za wyciągnięcie skrzyni i złożenie w przeciętnym warsztacie ? Sorry za niewiedzę ale Subaru jeszcze nigdy u mnie nawet na podwórku nie stało (chyba) :)

łysy83
0 gwiazdek

Post 9 kwie 2014, o 05:55

Co do ceny to trudno stwierdzić,jeżeli wszystko wydaje się w porządku to cena jest ok. Ceny w warsztacie Ci nie podam bo przy swoim aucie robię sam. Podzwoń po warsztatach np.do Carfit w Nowym Sączu. W oględzinach mógłbym pomóc ale Kraków to 100km ode mnie a czasu brak.

jimiasty
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Polubił: 166 razy
Polubione posty: 102 razy

Post 9 kwie 2014, o 09:42

lechucrx pisze: Podrzucisz jakąś cenę za wyciągnięcie skrzyni i złożenie w przeciętnym warsztacie ?
Przedzwon sobie do Gawina umow sie i podjedz do niego tym autkiem i bedziesz wiedzial co, jak i mniej wiecej za ile.
Drugim polecanym w Krakowie specem jest A&G Serwis.

lechucrx
0 gwiazdek

Post 9 kwie 2014, o 13:34

jimiasty, Dzięki.

Co mnie jeszcze gnębi (nie wiem czy we wszystkich Imprezach tak jest) to kierownica ciężko chodzi jak na auto ze wspomaganiem. Być może ma to związek z wyciekiem, pomyślałem, że maglownica, no ale przecież olej z wycieku byłby w tedy czerwony.

ODPOWIEDZ