Felga 17" w wolnossaku ma sens??
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Felga 17" w wolnossaku ma sens??
Mam pytanie poszukuje felg na lato 16-17" tylko zastanawiam się czy 17" nie będzie za duże do silnika wolnossącego. Ktoś może doświadczał takiego rozmiaru?? No i jeszcze czy nigdzie nie będą obcierać ?? Dzięki za pomoc :)

Ostatnio zmieniony 27 lut 2013, o 01:21 przez Krzychu91, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Felga 17" w wolnossaku ma sens??
ja miałem 16" i to już nie bardzo miało sens więc 17" tym bardziej 

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
burat, ale Ty miałeś do starej budy,tam rzeczywiście 16. Choć mój brat w GT ma 17 z newage i jest ok.
Krzychu91, do buga imho jak najbardziej 17".
Krzychu91, do buga imho jak najbardziej 17".
aa nie doczytałem ,że to do buga sorry
Alan, Alan, Alan!, w ropusze też mam 17" choć wolał bym mniejsze

Alan, Alan, Alan!, w ropusze też mam 17" choć wolał bym mniejsze

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

Alan, Alan, Alan! Dzięki za poradę :), a powiedz mi jaki rozmiar opony do takiej felgi dobrać ?? 205/45r17 czy np: 205/50r17?? Koła na lato by były 

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
Alan, Alan, Alan! ok, a jaką firmę byś polecał może masz coś sprawdzonego w tym rozmiarze??
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
tu niestety będzie ktoś musiał pomóc. Ja mało się tym interesuję i znam tylko te ogólnie polecane Bridgestone Potenza RE050 i Firestone SZ90. W zasadzie mógłbyś je założyć, bo są dobre, ale może są inne lepsze.
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Ważniejsze niż moc silnika jest - IMO - to, do czego i jak używasz auta. Jesli jeździsz sporo po gorszych drogach, parkujesz na wysokim krawężniku, itd. to sensowniejsza bedzie oczywiście mniejsza felga, za to opona o nieco wyższym profilu.Krzychu91 pisze: czy 17" nie będzie za duże do silnika wolnossącego.
Jesli natomiast pocinasz po autostradzie i/lub lubisz duże przeciążenia w zakrętach, to duża felga i opona o niższym profilu.
Jesli walory wizualne są istotne - to też wariant 17, ale ze świadomością, ze będzie trochę bardziej trzęsło przy przejeździe przez torowisko lub dziurę.
Oryginalne subarowe nie. Jesli inne, to zwróc uwagę na szerokośc felgi i ET - to wartości niezalezne od średnicy felgi.Krzychu91 pisze: czy nigdzie nie będą obcierać ??
WiS Dzięki za poradę bo daje dużo do myślenia. Więcej czasu jeżdżę po mieście więc dziury to standard. To, że będzie trochę twardziej to przeżyje jeszcze młody kręgosłup :), ale często wjeżdżam w miejsca gdzie przydałoby się mieć nieco wyższe auto i dlatego myśle o większym felunku noi lepiej się prezentuje impreza :), a wysokich krawężników unikam :) jeszcze raz dzięki Pozdrawiam :)
- WiS
- 6 gwiazdek
Krzychu91, to niezupełnie tak, jak kombinujesz.
Średnicę całego koła tak czy inaczej powinieneś mieć bliską przewidzianej seryjnie (+/- 2%). Inaczej będzie albo obcierać, albo będą istotne przekłamania wskaźnikow, etc.
To oznacza, że prześwitu sobie za bardzo nie powiększysz poprzez dobranie większych felg. Jeśli chcesz wjeżdżać w miejsca trudniej dostępne, to albo podnoś zawiechę, albo (rozsądniej) zamieniaj Imprezę na Forestera
Manewr - w ramach względnie stałej średnicy koła - masz tylko w proporcji, ile z tej średnicy przypada na metal, a ile na gumę. Większa felga, to mniejsza wysokość opony i odwrotnie.
Tabelę zamienników można łatwo wyguglać, są na różnych portalach z felgami i oponami.
Średnicę całego koła tak czy inaczej powinieneś mieć bliską przewidzianej seryjnie (+/- 2%). Inaczej będzie albo obcierać, albo będą istotne przekłamania wskaźnikow, etc.
To oznacza, że prześwitu sobie za bardzo nie powiększysz poprzez dobranie większych felg. Jeśli chcesz wjeżdżać w miejsca trudniej dostępne, to albo podnoś zawiechę, albo (rozsądniej) zamieniaj Imprezę na Forestera

Manewr - w ramach względnie stałej średnicy koła - masz tylko w proporcji, ile z tej średnicy przypada na metal, a ile na gumę. Większa felga, to mniejsza wysokość opony i odwrotnie.
Tabelę zamienników można łatwo wyguglać, są na różnych portalach z felgami i oponami.
No fakt nie policzyłem, że opona będzie niższa hehe hmm to muszę sie zastanowić poważnie :) a co propozycji zamiany imprezy na forka to niestety chwilowo nie możliwe :) dzięki za pomoc :)
- hemi112
- 5 gwiazdek
- Auto: Były: Justy, szutrowy killer GF, jest perełeczka GC
- Polubił: 0
- Polubione posty: 13 razy
ja też myślałem o 17" do imprezy '96 n/a ale chyba za duzo by koników zabrało ,a mimo wszystko dużo tego w LPG nie ma więc jakis kapeć 205 na 17 już by lekko zmuliło :(
kiedy człowiek naprawdę chce żyć,to medycyna jest bezsilna:)
- WiS
- 6 gwiazdek
Słyszałem, że te konie, które znikają po zalożeniu felgi 17 - zaraz wracają, gdy się zawiąże na rurze wydechowej czerwoną wstażeczkę. A jesli się przy tym splunie trzy razy przez lewe ramię, to i z 10 koni więcej może wrócić.
A ja głupi myślałem, że tylko magnetyzeryWiS pisze:Słyszałem, że te konie, które znikają po zalożeniu felgi 17 - zaraz wracają, gdy się zawiąże na rurze wydechowej czerwoną wstażeczkę. A jesli się przy tym splunie trzy razy przez lewe ramię, to i z 10 koni więcej może wrócić.