wyciek oleju skrzynia-wał napędowy

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
alepka
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

wyciek oleju skrzynia-wał napędowy

Post 3 mar 2013, o 12:28

Zlokalizowałem wyciek na wyjściu ze skrzyni biegów. Jaki może być koszt naprawy czegoś takiego i czy ewentualnie da się to zrobić z użyciem podstawowych narzędzi? Pacjent to Legacy 04 2.0 manual.

umberto
1 gwiazdka
Auto: zielona wanna
Polubione posty: 0

Re: wyciek oleju skrzynia-wał napędowy

Post 3 mar 2013, o 12:54

to zależy czy sam się za to weźmiesz...

wyjęcie skrzyni pewnie do 400 zł, uszczelniacze (pytanie -które?) do 60 zł sztuka (ori na Alle)

pozdr

alepka
0 gwiazdek

Post 3 mar 2013, o 18:40

A czy na pewno trzeba do tego wyciągać skrzynię?

umberto
1 gwiazdka
Auto: zielona wanna

Post 3 mar 2013, o 18:48

na 100 %...łatwiej niż wyjąć silnik :)

przy okazji zobaczysz w jakim stanie masz sprzęgło...

gebolp
3 gwiazdki
Auto: OBK '07

Post 3 mar 2013, o 23:59

W zasadzie nie trzeba demontować skrzyni, wyjąć wał, ew. coś co przeszkadza w dojściu do tyłu skrzyni.
W serwisówce coś piszą o spuszczaniu oleju, ale nie wiem czy jest to konieczne, zależy czy olej sięga do wyjścia wałka ze skrzyni.
Jak uda się wydłubać stary uszczelniacz to już z górki.
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 4 mar 2013, o 00:39

alepka, nie wiem na ile biegły jesteś w mechanice - ja dla jasności jestem idiota.
Ale jak mi pośmiardywało oliwą w kabinie to zapytałem doktora subarowego, a ten stwierdził, że takie kapanie jak u mnie można wyeliminować przy okazji np. wymiany sprzęgła (u mnie akurat inne miejsce, więc duży przegląd)

Chodzi o to, że może podjedź i zapytaj czy trzeba się z tym tarabanić. Jeden warunek to bacznie pilnować stanu oliwki. Mi nie ubywa, więc olałem i się przyzwyczaiłem. ;-)

alepka
0 gwiazdek

Post 5 mar 2013, o 00:56

Alan, Alan, Alan! pisze:alepka, nie wiem na ile biegły jesteś w mechanice - ja dla jasności jestem idiota.
Ale jak mi pośmiardywało oliwą w kabinie to zapytałem doktora subarowego, a ten stwierdził, że takie kapanie jak u mnie można wyeliminować przy okazji np. wymiany sprzęgła (u mnie akurat inne miejsce, więc duży przegląd)

Chodzi o to, że może podjedź i zapytaj czy trzeba się z tym tarabanić. Jeden warunek to bacznie pilnować stanu oliwki. Mi nie ubywa, więc olałem i się przyzwyczaiłem. ;-)
No właśnie jestem jakieś 2tkm po wymianie sprzęgła i konwersji na jednomasę. :x

alepka
0 gwiazdek

Post 5 mar 2013, o 00:56

Alan, Alan, Alan! pisze:alepka, nie wiem na ile biegły jesteś w mechanice - ja dla jasności jestem idiota.

No właśnie jestem jakieś 2tkm po wymianie sprzęgła i konwersji na jednomasę. :x

carfit
3 gwiazdki
Auto: RS6 MY17, JAG E-PACE, WRX by Carfit i inne

Post 5 mar 2013, o 08:41

Pracy na 1 godz. max . wymieniasz uszczelniacz 50x35x8 P jak pamietam , żadnej skrzyni nie sciagasz , odkrecasz 6 srub , zdejmujesz wał, wymieniasz uszcz. i gotowe . :-)

alepka
0 gwiazdek

Post 5 mar 2013, o 16:01

carfit pisze:Pracy na 1 godz. max . wymieniasz uszczelniacz 50x35x8 P jak pamietam , żadnej skrzyni nie sciagasz , odkrecasz 6 srub , zdejmujesz wał, wymieniasz uszcz. i gotowe . :-)
Dokładnie jest jak mówisz. Robocizna 50zł. Dzięki

ODPOWIEDZ