Hej,
Mój pierwszy post na forum, więc przedewszystkim witam szanowne grono.
Szukam informacji, które pomogłyby rozwiązać moj problem z lampami do Outback'a z 2007 roku.
Mam w swoim aucie lampy na żarówki H7 soczewkowe. Ktoś kiedyś dawno temu założył prawdopodobnie zbyt mocne żarówki i klosze kamp pękły na przeciwko soczewki.
Obecny stan:
https://picasaweb.google.com/1138606186 ... 353/Subaru#
Najgorszym skutkiem jest nieszczelność całej lampy:/
Rozwiązanie problemu:
- nowe lamp z ASO 2x1200 pln
- nowe szkła lamp z ASO 2x700 pln + wymiana
- używane lampy oryginalne z allegro 2x500 pln- jak na razie szybki rekonesans w cenach
- podróbki nówki 2x500 pln - ta opcja odpada
- uszkodzone lampy z allegro 2x~150 plus podmianka szkieł.
Ostatnia opcja jest najsensowniejsza ekonomicznie, potrzebuje tylko info jeżeli ktoś badał temat i by mógł się podzielić:
1. Czy szkła przy lampach soczewkowych różnią się pomiędzy wersją kontynentalną, a angielską?
2. Czy jest różnica w samych szkłach pomiędzy wersją Euro, a USA?
3. Czy ktoś kto ma wersję USA lub UK mógłby podzielić się numerem VIN - wtedy będę mógł sprawdzić po numerze części w ASO :)
Z góry dzięki za pomoc
[Legacy/Outback 07] Szkła reflektorów/lamp przednich.
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
maciaswojtas
- 0 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: [Legacy/Outback 07] Szkła reflektorów/lamp przednich.
Każda z tych wersji szkieł jest inna . Musisz mieć na lampie znaczek <E>
W każdym innym przypadku możesz stracić dowód rejestracyjny i nie przejdzie badań technicznych
W każdym innym przypadku możesz stracić dowód rejestracyjny i nie przejdzie badań technicznych
-
maciaswojtas
- 0 gwiazdek
Jesteś tego pewien? Że szkła są inne?
W klasycznych lampach na 100%. Przy soczewka, cała funkcjonalność ograniczania pola oświetlanego jest realizowana w soczewce.
Więc, lampy powinny sie różnić, ale same szkłą nie.
Obejrzałęm dziś szkło u mnie w aucie, nie ma na nim oznaczeń, o których pisałeś.
Jak ktoś ma jakiś VIN z wersji USA i UK bardzo poproszę na PW chciałbym rozwikłać tą zagadkę :)
W klasycznych lampach na 100%. Przy soczewka, cała funkcjonalność ograniczania pola oświetlanego jest realizowana w soczewce.
Więc, lampy powinny sie różnić, ale same szkłą nie.
Obejrzałęm dziś szkło u mnie w aucie, nie ma na nim oznaczeń, o których pisałeś.
Jak ktoś ma jakiś VIN z wersji USA i UK bardzo poproszę na PW chciałbym rozwikłać tą zagadkę :)
Z tego co widziałem to na kloszu USA nie było oznaczenia <E> Policjant na drodze patrzy na to oznaczenie .
Być może auto miało zamienniki ale ja się mogę mylić .
Może być tak że klosz jest identyczny ale literka <E> dotyczy całej lampy a le nie przewiduje wymiany klosza . Nie znam sie na polityce homologacyjnej i polityce producenta .
Być może auto miało zamienniki ale ja się mogę mylić .
Może być tak że klosz jest identyczny ale literka <E> dotyczy całej lampy a le nie przewiduje wymiany klosza . Nie znam sie na polityce homologacyjnej i polityce producenta .
-
maciaswojtas
- 0 gwiazdek
No rozumiem twoją uwagę.
Szkło może być zupełnie takie samo, ale jak nie ma oznaczenia homologacji to i tak formalnie jest do bani.
Teraz lampy mam fabryczne, a auto z PL salony więc się jeszcze przyjrze gdzie mam info o homologacji.
Sprawę szkieł jednak nadal chcę rozkiminić, ale do tego potrzebuje VINu :/.
W sumie najlepiej by było jak bym znalazł w rozsądnej cenie lampy na europę z rozwalonymi mocowaniami, a z dobrym szkłem :)
Szkło może być zupełnie takie samo, ale jak nie ma oznaczenia homologacji to i tak formalnie jest do bani.
Teraz lampy mam fabryczne, a auto z PL salony więc się jeszcze przyjrze gdzie mam info o homologacji.
Sprawę szkieł jednak nadal chcę rozkiminić, ale do tego potrzebuje VINu :/.
W sumie najlepiej by było jak bym znalazł w rozsądnej cenie lampy na europę z rozwalonymi mocowaniami, a z dobrym szkłem :)
Może to pomoże http://opposedforces.com/parts/legacy/e ... stration_2
Z opisu zastosowań szyby reflektora wynika, że jest taka sama dla UK i reszty Europy.
Na widocznej części szyby brak jakichkolwiek oznaczeń homologacyjnych, rodzaju świateł, itp.
Wymianę szyb uważam za optymalne rozwiązanie, czy nowe, czy używane to sprawa drugorzędna.

Z opisu zastosowań szyby reflektora wynika, że jest taka sama dla UK i reszty Europy.
Na widocznej części szyby brak jakichkolwiek oznaczeń homologacyjnych, rodzaju świateł, itp.
Wymianę szyb uważam za optymalne rozwiązanie, czy nowe, czy używane to sprawa drugorzędna.
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)
Specjalnie zapytałem kolegę o co chodziło . Powiedział że na jednej lampie były oznaczenia a na drugiej nie i dlatego nie przepuścili . Niestety dokładnie nie pamiętał o co chodziło, bo odmowa była dana przez jego pracownika .
-
maciaswojtas
- 0 gwiazdek
gebolp - dzięki za linka - potwierdza teorię którą sprzedał mi facet zajmujący się regeneracją reflektorów - przy soczewkowych różnica jest jedynie w soczewce a nie w szkle.
Co ciekawe można zrobić przeróbkę blendy w soczewce i zrobić z angielskiej euro - niestety wtedy wchodzi sprawa homologacji która jest na obudowie lampy.
Ciekawe czy pasowały szkła z lampy USA.
Dostałem rozsądną ofertę na lampy euro (urwane zaczepy ale szkła całe), więc pewnie tak sobie ogarnę temat.
Dzięki za pomoc mam nadzieje, że operacja się uda... dam znać
Co ciekawe można zrobić przeróbkę blendy w soczewce i zrobić z angielskiej euro - niestety wtedy wchodzi sprawa homologacji która jest na obudowie lampy.
Ciekawe czy pasowały szkła z lampy USA.
Dostałem rozsądną ofertę na lampy euro (urwane zaczepy ale szkła całe), więc pewnie tak sobie ogarnę temat.
Dzięki za pomoc mam nadzieje, że operacja się uda... dam znać
-
maciaswojtas
- 0 gwiazdek
Niestety, jak okazało się że osoba która miała załatwić lampy się nie wykazała.
Jeżeli, ktoś ma na zbyciu lampy do legacy/outback przed liftowe bardzo proszę o informację na PW.
Jedyny wymóg szkło w dobrym stanie no i rozsądna cena.
Pozdrawiam
Jeżeli, ktoś ma na zbyciu lampy do legacy/outback przed liftowe bardzo proszę o informację na PW.
Jedyny wymóg szkło w dobrym stanie no i rozsądna cena.
Pozdrawiam
Kolego - lampy w wersji EU/UK/US są inne(różnią się nie tylko wspomnianym wcześniej znaczkiem homologacyjnym E). -mają inne mocowania do błotnika - pamiętaj że nie złożysz obudowy lampy oryginalnej ze szkłem zamiennika (np TYC)- jedne są proste drugie mają ząbek pod lampą. Podobny temat przerabiałem - więc jak potrzebujesz więcej info pisz na PW.