Nasilające się skrzypienie z tyłu auta (klapa?)..
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Nasilające się skrzypienie z tyłu auta (klapa?)..
Dzień dobry.
Wszystko w Forku kocham i auto jest genialne, tylko skrzypi, cholera.. Problem się nasila i wydaje mi się,że umiejscowiony jest w okolicach klapy tylnej. Może mocowanie (zamek)?? Miał ktoś z Was do czynienia z taką przypadłością? Pacjent to Forek 2000/2001 .
Pozdrawiam
Wszystko w Forku kocham i auto jest genialne, tylko skrzypi, cholera.. Problem się nasila i wydaje mi się,że umiejscowiony jest w okolicach klapy tylnej. Może mocowanie (zamek)?? Miał ktoś z Was do czynienia z taką przypadłością? Pacjent to Forek 2000/2001 .
Pozdrawiam
Re: Nasilające się skrzypienie z tyłu auta (klapa?)..
Zacznij od sprawdzenia mocowania rygla na dolnej krawędzi podłogi.
Znana przypadłość, ale bardziej z roletą. Najlepsza recepta na budę w Forku to tylna rozpórka. Jednak jak to z rozpórką bywa funkcjonalność auta może być ograniczona.
Jednak jak piszesz, że się nasila to rzeczywiście posprawdzaj mocowanie, rygiel klapy, sprawdź plastiki itp.
Jednak jak piszesz, że się nasila to rzeczywiście posprawdzaj mocowanie, rygiel klapy, sprawdź plastiki itp.
vel misza, Pozdrawiam!
podobne skrzypienie wyeliminowałem w forku przyklejając filc ( idealne zastawy dostepne w sklepach z meblami lub praktikerach i castoramach:) w miejscach gdzie klapa po zamknięciu jest blisko "futryny",
roletę a właściwie "pochewki" na bolce rolety równiez warto czyms średnio miękkim wyściełać , powinno wystarczyć
roletę a właściwie "pochewki" na bolce rolety równiez warto czyms średnio miękkim wyściełać , powinno wystarczyć

O dzięki Panowie za rady. Akurat mam trochę tych filcowych nalepek pod meble, więc zaraz to sprawdzę.
ps. gdyby winnym był rygiel (zamek) - to naprawialne, czy rozglądać się za nowym/używką? Nie chciałbym zostać w rozpadniętym po wyjęciu z auta zamkiem, którego ciężko poskładać do kupy albo się nie da, przez zużycie..
Pozdrawiam
ps. gdyby winnym był rygiel (zamek) - to naprawialne, czy rozglądać się za nowym/używką? Nie chciałbym zostać w rozpadniętym po wyjęciu z auta zamkiem, którego ciężko poskładać do kupy albo się nie da, przez zużycie..
Pozdrawiam
Yanas, oklej cienko tasmą izolacyjną celem likwidacji ewentualnego luzu , po jakims czasie sie wytrze i wtedy od nowa, tak najtaniejYanas pisze: gdyby winnym był rygiel (zamek) - to naprawialne
ja szukając "świerszczy" kolejno dozbrajałem klape w filce i tasmy bo to pozwoliło okreslić lokalizację wkur...go choć niewielkiego problemu
skrzypi czy stuka na nierównościach? u mnie stuka na każdej dziurze a spowodowane jest to zużytymi teleskopami w klapie i luzach na śrubach mocujących. Tak mi powiedziano w Dzierżoniowie. Jeśli to stukanie to wymiana teleskopów powinna temu zaradzić.
Skrzypi, chociaż jakiś tam niewielki luz na teleskopach jest,ale to raczej nie tam leży przyczyna.
Obkleiłem filcem co się dało,ale poprawa, jeśli jest, to minimalna. Popracuje jeszcze nad mocowaniami plastików albo wstrzymam się do czasu wyciszania auta matami, co mam w planie zrobić w ciągu 2-3tyg..
Obkleiłem filcem co się dało,ale poprawa, jeśli jest, to minimalna. Popracuje jeszcze nad mocowaniami plastików albo wstrzymam się do czasu wyciszania auta matami, co mam w planie zrobić w ciągu 2-3tyg..
mam podobny problem, skrzypienie było na tyle irytujące,że tymczasowo zdjąłem plastik z tylnej klapy, ustało, ale teraz słyszę jak grzechoczą mi cięgiełka od centralnego w klapie, więc ideału nie ma. Jeśli masz luźną klapę, to polecam przesunąć trochę rygiel klapy(ten nad zderzakiem) do środka auta, mi trochę pomogło, bo przynajmniej klapa przestała latać.
Yanas, jakbyś mógł to podrzuć linki jakich mat używasz i jak to robisz, bo jestem tym tematem bardzo zainteresowany :)
Yanas, jakbyś mógł to podrzuć linki jakich mat używasz i jak to robisz, bo jestem tym tematem bardzo zainteresowany :)
Pozdrawiam, Darek

- Login jest zajęty
- 1 gwiazdka
- Auto: Forester SF5 JDM
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Aaaa to teraz wszystko rozumiem! A ja się zastanawiałem co brał poprzedni właściciel mojego forczestera, że bawił się w oklejanie taśmą tego ryglaesilon pisze:Yanas, oklej cienko tasmą izolacyjną celem likwidacji ewentualnego luzu , po jakims czasie sie wytrze i wtedy od nowa, tak najtaniejYanas pisze: gdyby winnym był rygiel (zamek) - to naprawialne
ja szukając "świerszczy" kolejno dozbrajałem klape w filce i tasmy bo to pozwoliło okreslić lokalizację wkur...go choć niewielkiego problemu

Metallica skończyła się na Kill'Em All a Forester na SF5.
Dombek - mat jeszcze nie mam,ale chyba zainwestuje i zrobię wygłuszenie w oparciu o maty STP,GMS i pianki GMS. Dokładną poradę, jaką uzyskałem od sprzedającego na allegro takie maty wklejam poniżej :
Najpierw naklejamy na blachy maty grubości ok 2mm butylowe - tutaj tak naprawdę liczą się 4 rodzaje mat gms-05, i StP silver gold.
Gms05 są w rolce i takie polecamy na podłogę, bagażnik, dach
StP silver ma wymiar typowo drzwiowy 75x53cm i takie stosujemy na drzwi, gold to odmiana maty silver tylko grubsza.
Czyli mamy już naklejoną 2mm matę, WAŻNE! odwzorowujemy nią kształt blachy, nie trzeba podgrzewać, bo bitum koniecznie trzeba podgrzewać. Naklejamy następnie piankę gumową, najczęściej stosujemy pianki gms-02 na drzwi- jest to samoprzylepna pianka grubości 7mm, które ściska się. Na podłogę najczęściej stosujemy połączenie gms-02 z piankami kauczukowymi np 3-6mm, gms-02 pochłania hałas, kauczuk izoluję.
Koszty:
Maty na blachy 1 warstwa na niskie tony-dudnienie, buczenie, wibracje
Przednie drzwi - 4 silver 75x53 cm =156 zł
Tylne drzwi 3 silver 75x53 cm =117 zł
Tylna klapa 2 silver 75x53 cm = 78 zł
Bagażnik z nadkolami 2m2 gms05 =192 zł
Pianka na boczki - na 2 pary drzwi 1,5m pianki gms-02 - 102 zł
Pianka na bagażnik i nadkola 6mm z klejem 2m= 140 zł
Razem=785 zł - jeżeli szuka Pan taniej to radzę zweryfikować skad jest najwiekszy hałas, radzę przednie drzwi i bagażnik z nadkolami, tylne drzwi nie są tak ważne no chyba że często ktoś z tyłu jeździ.
Wyciszenie maski , 1m gms05- 96 zł , pianka 5mm - 1m2 68 zł , 10mm - 100 zł 1m2 samoprzylepne
Razem 164 zł lub 196 zł
Materiały renomowanych firm StP i GMS, które robią tylko wygłuszenia. Bez podgrzewania, nie pękaja.
Ostatnio mój poskrzypywał w okolicach klapy a winne nietrzymające zatrzaski na plastiku tylnego bocznego okna

O to ciekawe. Które konkretnie? Ten długi element, który jest pod oknem między klapą a nadkolem?
Ten wokół szyby najtrudniej zlokalizować bo naprawa 5min i 0zł 

trochę poczytałem i popytałem i zlazłem jeszcze takie maty, podobno o wiele lepsze od mat APP, no ale na razie zrezygnowałem z wygłuszania z powodu wyjazdu, więc niech będzie ku potomności:
http://allegro.pl/pianka-mata-gabka-wyg ... 52870.html
http://allegro.pl/pianka-mata-gabka-wyg ... 52870.html
Pozdrawiam, Darek