Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa

-
dodo
- 2 gwiazdki
- Auto: GF8
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Cześć,
nie działa mi tylna wycieraczka w Imprezie GL kombi 99r. Problemem jest to że nie umiem rozebrać mechanizmu żeby wyjąć silni z klapy. Dokładnie utknąłem na etapie jak na foto. Zdjąłem ramie, zdjąłem osłonkę, odkręciłem śrubę 22, odkeciłem silnik od klapy i pozdejmowałem zawleczki. Ale dalej nie wiem co zrobić bo ani silnik z ośką nie chcą zejść ani ta osłona ze spryskiwaczem ani drgnie... Widziałem schemat co wchodzi w skład tego ustrojstwa ale nic mi to nie mówi.

dodo
-
Kubik1
- 5 gwiazdek
- Auto: impreza 2,0
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Musisz poszukać wszystkich nakrętek od spodu . Wszystko jest schowane pod osłoną od wewnątrz jednak . Psiknij najpierw na ośkę z obu stron penetratorem smarującym a potem delikatnie i z wyczuciem popukaj w ośkę od zewnątrz . Pamiętam że coś jest rdzewieje i bardzo trudno to ruszyć .
Całość jest montowana od wewnątrz .
Kubik1
-
dodo
- 2 gwiazdki
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Od wewnątrz odkręcone. Cały silnik i mechanizm trzymają 3 sruby na klucz 10. Wystko jest poodkręcane ale nie chce wyleść z tej osłony ze spryskiwaczem. Pukałem, waliłem w ośkę ale nic nie daje. To ma wyjść sama ta ośka na której jest śrubka czy cały ten gwint większy stanowiący obudowę dla ośki?
dodo
-
Kubik1
- 5 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Odkręć cały mechanizm to będzie bezpieczniej . Ma wyjść sama ośka z mechanizmem . Na zewnątrz odkręcasz chyba tylko ramie wycieraczki . Ta ośka ma jednak kształt stożka i trzeba to rozbierać i smarować co rok .
Jak odkręcisz cały mechanizm to powinno wyjść ale mogło też się zapiec
Kubik1
-
umberto
- 1 gwiazdka
- Auto: zielona wanna
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
jesteś pewny ,że to mechanizm padł?
u mnie też przestała działać- okazało się, że z powodu wieku przerwały się niemal wszystkie kabelki biegnące w klapie...
pozdr
umberto
-
dodo
- 2 gwiazdki
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Winna jest ośka i musze przesmarować bo jak chciałem uruchomić to się ruszyła i stanęła. Będę próbował dalej. Najwyżej zdejmę tylko obudowę tą płaską blachę i wyjme zębatkę z ośką i przesmaruje, poskłądam na klapie. Tylko się obawiam że jak tak będzie to wysztko wisiało to potem nie poskładam do kupy :P
dodo
-
Kubik1
- 5 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
dodo, Poprawie się
Pod plastikowa nakładka na zewnątrz masz nakrętkę mocującą całość do szyby .
Odkręć cały cały cały mechanizm od wewnątrz i tę dużą nakrętkę na zewnątrz . Wyjmij w całości i dopiero ruszysz ośkę .
Jak wyjmiesz całość to da się delikatnie na prasie wypchnąć ośkę albo przez drewno wybić
Kubik1
-
Kubik1
- 5 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Az poszedłem do garażu zobaczyć ten mechanizm . Zapomniałem że mam takie coś na półce .
Kubik1
-
dodo
- 2 gwiazdki
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
HA! no i tu sie pojawia problem, bo ja nie mogę zdemontować z szyby. W pierwszym poście jest foto jaki stan jest obecny, więcej nie da się ruszyć. I nie wiem co dalej, zapiekło się czy co. Ani drgnie że nie wiem nawet co ma odejść od czego :(
dodo
-
Kubik1
- 5 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Podważ to co zostało . Nakrętka jest pod tą plastikowa nakładką .
Albo zaczekaj to wstawię zdjęcia jak to wygląda pod spodem
Więcej nakrętek nie ma ale tę większą nakładkę plastikową też zdejmij .
Kubik1
-
dodo
- 2 gwiazdki
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Chodzi o tą nakładkę co wystaje spryskiwacz? Własnie ona ani drgnie jak by była całością z gwintem tym szerszym na nakrętke płask 22.
dodo
-
Kubik1
- 5 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Mocowanie i montaż pomyliłem z innym autem
U Ciebie trzeba odkręcić cały mechanizm i wtedy wyjdzie wyłącznie z ośką na która montuje się ramie wycieraczki . Jak zdejmiesz mechanizm to odkryje sie śrubka mocująca do szyby ten spryskiwacz z grubą uszczelką gumową i nakładką z końcówka spryskującą . Niestety zwykle ta ośka się zapieka i trudno ja ruszyć .
Nie ma innego sposobu jak odkręcić mechanizm i próbować . Zdjęć nie zrobię bo nie mam baterii do aparatu
Kubik1
-
dodo
- 2 gwiazdki
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Ozywiłem wycieraczkę :D
Co prawda i tak nie mogłem zdjąć całego mechanizmu, ale rozkręciłem na kapie i wyjąłem samą ośkę, nie była bardzo zardzewiała, przesmarowałem i działa. Dzięki za pomoc ;)
dodo
-
RadziejS
- 0 gwiazdek
- Auto: S-turbo MY99
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
wiosna przyszła, chyba wykorzystam wątek, żeby swoją ożywić...

- chcesz świnkę, pisz PW i klikaj
tutaj
RadziejS