wentylatory klimy w subaru legacy I

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
maciuo
1 gwiazdka
Auto: aktualnie bez Subaru
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

wentylatory klimy w subaru legacy I

Post 17 maja 2013, o 13:28

Witam,
Byłem na serwisie klimy z wymianą czynnika z r12 na r409a bo już słabo chłodziło. Gość co nabijał stwierdził, że powinien po jakimś czasie postoju przy włączonej klimie załaczyć się drugi wentylator chłodzący chłodnice-i że najprawdopodobniej mam ten drugi wentylator niesprawny. Pierwszy załącza się po naciśnięciu guzika A/C na desce. Czy ktoś wie przy jakim ciśnieniu w klimie powinien zacząć dmuchać ten drugi wentylator? A może jeden wentylator jest od klimy a drugi od chłodzenia silnika? W trakcie testów klimy po nabiciu świerzym czynnikiem ciśnienie było trochę ponad 10bar i działał tylko pierwszy wentylator, tzn.ten bliżej akumulatora.

bzikus7
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legacy MY06 2.0 165KM kombi
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: wentylatory klimy w subaru legacy I

Post 17 maja 2013, o 15:08

Ja miałem podobnie ale w legacy IV działał tylko ten pierwszy wentylator, w aucie przy staniu przy upałach ponad 30 stopni w korku temp wskakiwało ponad połowę skali - daleko jeszcze było do przegrzania się ale jednak nie powinno tak być.
Przy moim aucie powinny chodzić oba wiatraki cały czas a drugi wiatrak nie chodził ale po rozebraniu przesmarowaniu, rozruszaniu szczotek ruszył i od ponad roku działa bez zarzutu.
Pozdrawiam. Bzikus7.

ODPOWIEDZ