Nawiew na szybe - nie mrozi

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
jimiasty
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Polubił: 166 razy
Polubione posty: 102 razy

Nawiew na szybe - nie mrozi

Post 4 cze 2013, o 22:26

Pisalem na kropce, niby tam wiecej luda a wszyscy nabrali wody w... palce. To forum lepsiejsze :) wiec ponawiam:

Otoz w kazdym aucie z klima zawsze w lecie ustawiam nawiew tylko na szybe, bo nie lubie gdy mi robi przeciag zimnym, sklimatyzowanym powietrzem po oczach i uszach. No ale w moim OBKu tak sie nie da. Gdy wlaczam ten przycisk "odmrazanie" owszem klima pracuje, dmucha tylko na szybe, ale srodkowa czescia kratek leci zawsze cieple powietrze - mniej lub bardziej, zaleznie od ustawienia temperatury, ale jednak cieple, co w lecie nie jest wskazane. Na innych trybach mrozi albo grzeje rowno z kazdego miejsca.
Czy ten typ tak ma (TTTM) czy to ja mam cos nie teges (mam zrobiony bypass tzn wywalony ten zaworek ktory ma regulowac ilosc plynu docierajaca do nagrzewnicy) ?

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 199 razy

Re: Nawiew na szybe - nie mrozi

Post 4 cze 2013, o 23:17

jimiasty, przy okazji sprawdzę. Mój OBK jest co prawda nieco nowszy, ale to nadal ta sama buda, tylko po liftingu.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 4 cze 2013, o 23:35

jimiasty, w legasiu jest podobnie.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 0

Post 5 cze 2013, o 02:11

W pewnym aucie tfu innej marki mialem to samo. Tak ma byc, przycisk o ktorym mowisz to jakby dwa w jednym... Czyli na szybe klima-nie paruje na jesien, wiosne, a w kabine leci to samo powietrze ale ogrzane. Spokojnie patent to ustawic nawiew na szybe i nogi-wtedy owszem daje po kodtkach-ptzynajmniej buty nie zalane potem ;-) i po szybie daje zimnym. Ps nie wlaczaj klimy-kompresor ac zaniera kilka km a zawsze za rogiem moze wylonic sie jakis lancer ktory musi poznac swoje miejsce w szeregu. Ps2 sory za loterowki... Komorka
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 5 cze 2013, o 06:49

jimiasty, To nie odmrażaj . Ustaw temperaturę na stałe i zostaw .

jimiasty
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 5 cze 2013, o 09:12

No i dzieki za odpowiedzi, sie wyjasnilo.
zinc pisze:Ps nie wlaczaj klimy-kompresor ac zaniera kilka km a zawsze za rogiem moze wylonic sie jakis lancer ktory musi poznac swoje miejsce w szeregu.
Hehe, nawet wylaczenie klimy nie pomoze, z reszta i tak sie automatycznie wylacza przy daniu w palnik, a na OBKa to i tak wystarczy corsa "w dieslu" :x
Kubik1 pisze:To nie odmrażaj . Ustaw temperaturę na stałe i zostaw .
No wlasnie ze tryb auto jak dla mnie moze nie istniec, robi za duzy przeciag - na upale chore gardlo itp problemy.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 310 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 5 cze 2013, o 12:41

jimiasty pisze:
No wlasnie ze tryb auto jak dla mnie moze nie istniec, robi za duzy przeciag - na upale chore gardlo itp problemy.
To może włącz tryb auto, a tylko siłę nawiewu reguluj ręcznie?

jimiasty
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 5 cze 2013, o 16:40

So What! pisze:To może włącz tryb auto, a tylko siłę nawiewu reguluj ręcznie?
Tak robie, nawiew na nogi+szyba. Szkoda, ze sie nie da na sama szybe, bo zona jest cieplolubem i narzeka, ze jej zimno w stopy.
Ciezko tu wszystkim dogodzic :)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 310 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 5 cze 2013, o 17:40

jimiasty pisze: Tak robie, nawiew na nogi+szyba. Szkoda, ze sie nie da na sama szybe, bo zona jest cieplolubem i narzeka, ze jej zimno w stopy.
Ciezko tu wszystkim dogodzic :)
Znam ten ból - miałem tak w Forku. Na szczęście od liftingu (MY'07) w Legacy/OBK jest dwustrefowa klima :thumb:

ODPOWIEDZ