Tarcze i klocki MINTEX, co to warte?
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Tarcze i klocki MINTEX, co to warte?
Pytanie.
Macie jakieś opinie na temat tarcz i klocków MINTEXa? Jak ich jakość i skuteczność się ma do EBC Red Staff, Brembo, Ferodo DS 2500?
Macie jakieś opinie na temat tarcz i klocków MINTEXa? Jak ich jakość i skuteczność się ma do EBC Red Staff, Brembo, Ferodo DS 2500?
czarne jest piękne...
Re: Tarcze i klocki MINTEX, co to warte?
Cywilny Mintex jest totalnie do dupy, sportowe mieszanki bardzo dobre, swiatowa czołówka, no i jest ich duży wybór.
Jeździłem na mieszankach M1155, M1166, M1177 i F2R.
Godne polecenia. Z powodu ciężkiej dostępności przesiadłem się na Ferodo.
Godne polecenia. Z powodu ciężkiej dostępności przesiadłem się na Ferodo.
szczur75 pisze: Jeździłem na mieszankach M1155
Ja też miałem te mintexy, hamowały nieźle ale szybko mi tarcze pokrzywiły.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 442 razy
Jak klocek dobrze działa, to przeciętne tarcze musżą się poddać. Są wtedy najsłabszym ogniwem.
Zresztą jakich bym tarcz nie założył, to po chwili były krzywe, a trochę potem pękały.
Po prostu hamulec z WRX/GT nie ma szans dać rady.
Zresztą jakich bym tarcz nie założył, to po chwili były krzywe, a trochę potem pękały.
Po prostu hamulec z WRX/GT nie ma szans dać rady.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2008, o 21:43 przez jarmaj, łącznie zmieniany 1 raz.
Ale one działały podobnie do Performensów (troszkie lepiej) a tarcze zeszły szybciej ...
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Ferodo performance to słabe klocki.....LouCyphre pisze:Ale one działały podobnie do Performensów (troszkie lepiej) a tarcze zeszły szybciej ...
jarmaj pisze: Ferodo performance to słabe klocki.....
Dlatego napisałem, że działały troszkie lepiej

No dobra, to pociągnę temat. Nie chcę na razie mieszać z hamulcami.
Założyć seryjną tarczę Brembo i Ferodo DS2500, czy inną konfigurację polecicie? Za rozsądne pieniądze.
Założyć seryjną tarczę Brembo i Ferodo DS2500, czy inną konfigurację polecicie? Za rozsądne pieniądze.
czarne jest piękne...
-
carfit
- 3 gwiazdki
- Auto: RS6 MY17, JAG E-PACE, WRX by Carfit i inne
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Jak założysz seryjne Brembo ( zwykłe ) , i DS2500 , po kilkunastu mocniejszych hamowaniach , tarcza pa pavibowit pisze:No dobra, to pociągnę temat. Nie chcę na razie mieszać z hamulcami.

-
arosiak
- 1 gwiazdka
- Auto: WRX, SVX, OBK
to jakie jest dobre i w rozsądnej cenie rozwiązanie zestaw do przodu?? jakie tarcze i klocki???
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Zamierzasz kupić dwa zestawy?arosiak pisze:to jakie jest dobre i w rozsądnej cenie

Ja zrobiłem w zeszłym roku eksperyment z powodu presji czasowej. Okazalo się dość niespodziewanie że potrzebne tarcze akurat nic nie było pod ręką i powstał zestaw najtańsze gładkie EBC + DS2500, i o dziwo przejeździł kilkanaścietysiecy, parę mocnych hamowań tez było i działa. Niemniej to chyba przypadek i jakieś wyjątkowo dobrze wykonane tarcze.
mam EBC gładkie + red stuff i dla mnie jest OK, przy tym nie mam porównania jak to być powinno
- LORD VADER
- 4 gwiazdki
- Auto: 3TURBO
teraz mam zalozone brembo i ds performance i nigdy wiecej tego nie zaloze
poprzedni zestaw tarcza OEM subaru i pagid niebieski duzo lepiej sie sprawdzaly - tarcze przejezdzily prawie 60 kkm i 2 komplety pagidow - ale ja nie przekraczam 100 kmh i wogole nie hamuje
poprzedni zestaw tarcza OEM subaru i pagid niebieski duzo lepiej sie sprawdzaly - tarcze przejezdzily prawie 60 kkm i 2 komplety pagidow - ale ja nie przekraczam 100 kmh i wogole nie hamuje

A te OEM Subaru, to co to dokładnie jest?
LORD VADER, gdzie kupujesz Pagidy?
LORD VADER, gdzie kupujesz Pagidy?
czarne jest piękne...
najprawdopodobniej Juridvibowit pisze:A te OEM Subaru, to co to dokładnie jest?
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Tam chodziło o tarczę, a Jurid chyba ich nie robi? Jakoś kojarzy mi się tylko z tymi klockami z płyty paździerzowej...szczur75 pisze:najprawdopodobniej Juridvibowit pisze:A te OEM Subaru, to co to dokładnie jest?
Pagidy kupuje się u Igoravibowit pisze:gdzie kupujesz Pagidy?

http://www.hydrotex.com.pl/g7-akcesoria.html
- LORD VADER
- 4 gwiazdki
- Auto: 3TURBO
No właśnie chyba Jurid.jarmaj pisze:Tam chodziło o tarczę, a Jurid chyba ich nie robi? Jakoś kojarzy mi się tylko z tymi klockami z płyty paździerzowej...szczur75 pisze:najprawdopodobniej Juridvibowit pisze:A te OEM Subaru, to co to dokładnie jest?
Coś takiego utkwiło mi w pamięci. Musiałbym w materiałach pogrzebać...
od jakiegoś czasu, zamiast radia, słucham efektów dzwiękowych wielkiego popiskiwania z przednich heblów
a dokładnie jest to od czasu Ułęża pare tygodni temu, gdy Wróbel zademonstrował mi prawidłowy tor jazdy i wówczas red stuffy na tarczach CRN Performance troszkę się przegrzały i stopiły (obecnie kolor klocków na przodzie jest żółty
)
rozbieranie i czyszczenie klocków druciakiem czy ściernidłem przynosi krótkotrwałą poprawę
recepta: nie hamować
a dokładnie jest to od czasu Ułęża pare tygodni temu, gdy Wróbel zademonstrował mi prawidłowy tor jazdy i wówczas red stuffy na tarczach CRN Performance troszkę się przegrzały i stopiły (obecnie kolor klocków na przodzie jest żółty

rozbieranie i czyszczenie klocków druciakiem czy ściernidłem przynosi krótkotrwałą poprawę

recepta: nie hamować

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Eee tam.... Musiałbyś posłuchać klocków Carbon Lorrain....gpruszko pisze:wielkiego popiskiwania z przednich heblów