Impreza 2.0 GC, nie równa praca silnika.
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Impreza 2.0 GC, nie równa praca silnika.
Witam.
Od pewnego czasu pali mi się check(nie zawsze). Po wy mruganiu błędów wyskoczyło ze to silnik krokowy. Wiec kupiłem na forum drugi który "działa w 100%ach". Wymieniłem wiec krokowy, reset błędów i znowu to samo.. check i ten sam błąd 24.
Dodam jeszcze że Impreza pali sporo za dużo,
-lubi potrzymać wyższe obroty po odpaleniu (2000ok.),
-gdy jadę i wciskam sprzęgło, aby zmienić bieg obroty nie spadają tylko się utrzymują takie jak były przed wysprzęgleniem(na zimnym silniku),
-gdy wciskam sprzęgło i hamulec obroty spadają do ok. 100-200 (silnik prawie gaśnie)(na zimnym i na ciepłym).
Co może powodować takie objawy? Jak sprawdzić czy krokowy działa jak należny?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Od pewnego czasu pali mi się check(nie zawsze). Po wy mruganiu błędów wyskoczyło ze to silnik krokowy. Wiec kupiłem na forum drugi który "działa w 100%ach". Wymieniłem wiec krokowy, reset błędów i znowu to samo.. check i ten sam błąd 24.
Dodam jeszcze że Impreza pali sporo za dużo,
-lubi potrzymać wyższe obroty po odpaleniu (2000ok.),
-gdy jadę i wciskam sprzęgło, aby zmienić bieg obroty nie spadają tylko się utrzymują takie jak były przed wysprzęgleniem(na zimnym silniku),
-gdy wciskam sprzęgło i hamulec obroty spadają do ok. 100-200 (silnik prawie gaśnie)(na zimnym i na ciepłym).
Co może powodować takie objawy? Jak sprawdzić czy krokowy działa jak należny?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
-
lukasz_rider
- 1 gwiazdka
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Impreza 2.0 GC, nie równa praca silnika.
Czasem zdarza się tak jak jest brudny krokowy. Inna możliwość zważywszy na to, że problem występuje czasami to gdzieś słaby styk lub jego brak. Spróbuj wyczyścić krokowca, a jeśli to nie pomoże to trzeba szukać dziury w przewodach lub jakiejś niełączącej kostki.
Krokowce czyściłem już to w benzynie to w nafcie. Tzn problem jest zawsze takie sam tylko nie zawsze check się pali. Dzięki za zainteresowanie, sprawdzę przewody i kostki i dam znać :)
Mam jeszcze jeden bardzo dziwny objaw w Imprezie. Czasami jak ruszam to łapie konkretnego muła, but w podłodze a on praktycznie nie idzie.. (jakbym jeździł Golfem ;d). Ale zazwyczaj jest normalnie. Czego to może być objaw?
- dzixd
- Moderator działu
- Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
- Polubił: 9 razy
- Polubione posty: 307 razy
Kable zapłonowe/ świece wymieniane były kiedy?
Musiałbyś ogarnąć kogoś z działającym krokowcem żeby podjechać i podmienić.
Musiałbyś ogarnąć kogoś z działającym krokowcem żeby podjechać i podmienić.
Jeździć nie umiem, ale się staram 
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.

No kable w sumie jakieś 9miechów temu, świece jakieś 3miechy temu i cewka zapłonowa też zamieniona na używaną, ale działająca(opór na "bolcach" ok a na wtyczce "przerwa"). Ostatnio zauważyłem że po zmienieniu cewki na jednym z "bolców" jest jakiś świeży szary osad, a na pozostałych trzech wszystko ok.
Zmieniałem cewkę na inna bo myślałem że te mulenia to właśnie zepsuta cewka, ale po zmianie cewki jedynie silnik troszkę równiej pracuje.
A krokowca nie mam jak podmienić bo u mnie w mieście ciężko z Subarę :)
Zmieniałem cewkę na inna bo myślałem że te mulenia to właśnie zepsuta cewka, ale po zmianie cewki jedynie silnik troszkę równiej pracuje.
A krokowca nie mam jak podmienić bo u mnie w mieście ciężko z Subarę :)
Witam, to znowu ja i problem z mą Imprezą.
Od paru dni jak jeżdżę to obroty na luzie (nie ważne czy ciepły czy zimny) sięgają 1500-2000, gdy odpalam to tak na początku wskoczą na 2500 a potem 2000... Spalanie z ręką na sercu mogę powiedzieć, że okolo 30l/100km.. Eh. Może to wina ECU? Chcek teraz sie nie pali ogólnie.
Słyszał ktoś o podobnej fazie co ja mam?:D Może lepiej zbierać na nowy silnik i osprzęt? Czy wymieniać wsio po kolei?
Pozdrawiam
Od paru dni jak jeżdżę to obroty na luzie (nie ważne czy ciepły czy zimny) sięgają 1500-2000, gdy odpalam to tak na początku wskoczą na 2500 a potem 2000... Spalanie z ręką na sercu mogę powiedzieć, że okolo 30l/100km.. Eh. Może to wina ECU? Chcek teraz sie nie pali ogólnie.
Słyszał ktoś o podobnej fazie co ja mam?:D Może lepiej zbierać na nowy silnik i osprzęt? Czy wymieniać wsio po kolei?
Pozdrawiam
- dzixd
- Moderator działu
- Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
Może sonda lambda?Holub93 pisze:Witam, to znowu ja i problem z mą Imprezą.
Pozdrawiam

Jeśli to by była sonda to raczej chcek powinien sie palić czy nie koniecznie?
- dzixd
- Moderator działu
Czasem się pali, czasem nie. U mnie np. się nie palił a spalanie było 18/ 100. przy emeryckiej jeździeHolub93 pisze:Jeśli to by była sonda to raczej chcek powinien sie palić czy nie koniecznie?
Podjedź do jakiegoś warsztatu ogarniającego subaru i podłącz się pod kompa.

Jedyny warsztat ogarniający Subaru to ASO 100km ode mnie;D A średnio mi sie chce jechac tyle przy takim spalaniu;/
Moze jechac sprawdzić jak spaliny? To chyba powinno pomóc sie dowiedziec czy to sonda?
Moze jechac sprawdzić jak spaliny? To chyba powinno pomóc sie dowiedziec czy to sonda?
Witam..
Wczoraj kupiłem kompletna przepustnice. Dziś ją elegancko wymieniłem, sprawdzam błędy i nic nie ma;D ale.. nadal trzyma na wolnych obrotach 1700-1900.. ;/ Co to może być?
Pozdrawiam.
Wczoraj kupiłem kompletna przepustnice. Dziś ją elegancko wymieniłem, sprawdzam błędy i nic nie ma;D ale.. nadal trzyma na wolnych obrotach 1700-1900.. ;/ Co to może być?
Pozdrawiam.