wojtek8830 pisze:Witam. Od niedawna interesuje sie subaru foresterem. Tylko zanim zdecyduje sie że to na 100% jest to czego szukam chciałbym sie dowiedzieć kilku rzeczy. Wszystkie pytania odnoszą sie do subaru forestera 2.0t pierwszej generacji. Proszą o wyrozumiałość bo z subaru nie miałem jeszcze styczności
1. Jak jest z blacharką - czy jest ocynkowana a jeśli nie to co najbardziej lubi sobie korodować gnić. rozumiem że to japończyk więc nie liczę na to ze to ocynk i domyślam sie że pierwsze lecą progi nadkola i kielichy :) ale proszę o wasze zdanie
2. Jakie jest realne spalanie tych wozów trasa/ miasto przy spokojnej jeździe i nie spokojnej
3. Z tego co sie już orientowałem części i utrzymanie tych aut nie należy do najtańszych ale jak jest z wytrzymałością podzespołów jak i silników?
4. Na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie?
5. Jakie są słabe strony forestera?
6. Jak się sprawują te silniki zasilane lpg? Wiem że to może i profanacja ale i spora oszczędność
Odrazu chciałbym przeprosić za swoje głupie pytania bo dla was pewnie to błahostka i oczywistość dla mnie niestety nie :/
1. Pierwsze zazwyczaj lecą tylne nadkola u góry z zewnątrz i tylne kielichy amortyzatora, czasem progi. ( jeżeli widać rudą na zewnątrz prawie w 90% jest w środku)
Jeżeli bity, to tam gdzie niedokładnie zakonserwowane
2. Mam wolnegossaka więc się nie wypowiadam
3. Jeżeli trafisz na niekatowany egzemplarz to będzie żył tak długo, jak długo będziesz na czas wymieniał rozrząd i części eksploatacyjne

(ale to loteria)
Możesz kupić dobry egzemplarz i po wymianie płynów i rozrządu zapomnieć o usterkach, ale możesz też trafić, że po prostu coś nie wytrzyma w minimum 13 letnim aucie
4. Jak przy większości aut używanych w Polsce - spytać kiedy rozrząd i płyny wymieniane (najlepiej żeby były faktury) o przebieg raczej nie pytać bo kręcenie jest powszechne
Najlepiej podjechać do ASO albo warsztatu ogarniającego Subaru na przegląd przed zakupowy (około 500 zł by wyniósł), bo lepiej wydać 500 zł na przegląd niż parę tysięcy na remont np. silnika.
Jak nie ma gdzie sprawdzić, to podjechać na jakiś kanał i obejrzeć od spodu czy nie spawany, prostowany itp.
5. Podobno starsza generacja jest ciasna, ale ja się nie wypowiadam, bo mam imprezę
6. W silnikach z turbo problematyczna jest regulacja zaworów (na szklanki) i trzeba wyciągać silnik do regulacji (podobno istnieją magicy co potrafią bez wyciągania), ale jeśli masz profi instalację i wyregulowane zawory to powinno się zwrócić ( a spalanie gazu to około 2 litry więcej niż na benzynie, ale gaz dwukrotnie tańszy).
Tak przynajmniej doczytałem w kilku wątkach na forum. Ale ręki urwać nie dam - mam wolnegossaka
Co do profanacji, to raczej zależy tylko od właściciela czy będzie się wstydził czy nie. Ja tam się nie wstydzę.
Jak chcesz to zapytaj o opinię użytkownika
Jarmaj 
. On ci wszystko pięknie wytłumaczy odnośnie Gazu w Subaru