check engine Impreza

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
matiwrc5
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: subaru impreza
Polubił: 0
Polubione posty: 0

check engine Impreza

Post 22 lip 2013, o 20:58

Witam mam mały problem z chcekiem czasmi zapala mi się podczas jazdy w mojej Imprezie JDM MY95, owszem dowiedziałem że powinienem lać tylko 99+ bo tak jest strojony komputer w japońcach a zalane było 98 i 95, ale na wszelki wypadek chciałem się dowiedzieć dlaczego . Poradziłem się bardziej znających się ode mnie kolegów z forum które kabelki się łączy i czyta kody. Tak też uczyniłem zielony z zielonym i czarny z czarnym pod kierownicą przekręcam zapłon, a tu zaczyna wentylator chodzić (silnik nie odpalany z dwa dni całkiem zimny w aucie nie ma klimy) jak by na pierwszym biegu po ok sekundzie przyspiesza i po kolejnej się wyłancza po czym znów zaczyna wolniej potem szybciej itd... a chceck nie miga tylko sobie świeci :wall:
Pytanie do was jakie rady by odczytać błąd i czy ten wentylator to normalne?

brahu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Re: check engine Impreza

Post 22 lip 2013, o 21:06

matiwrc5, zepnij ze sobą tylko czarne kable/wtyczki/kostki i wtedy zapłon, check powinien wtedy zacząć wymrugiwać błędy jeśli były/są ;-) Zielone kable mają być odpięte! A to, że w trakcie jazdy zapalała się CEL, to bardzo możliwe, że było tak jak piszesz, skoro zalana była 95, to pewnie spalanie stukowe się pojawiało. Ja miałem nieraz problemy z 98verva więc teraz tylko racing ew możesz dolewać boost octany (zawsze w bagażniku warto mieć jedną buteleczkę na zapas :-> ).
Ostatnio zmieniony 22 lip 2013, o 21:16 przez brahu, łącznie zmieniany 1 raz.

matiwrc5
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 22 lip 2013, o 21:08

ptrzylem na filmiku jak to bylo zrobione i były złączone ... :x :oops: OK dzięki zaraz skocze go garażu :)

wojtas.
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Impreza R 06,turbo dziadek

Post 22 lip 2013, o 21:19

między Polanicą a Bystrzycą jest jakiś dobry mechanik od Subaru,który pracował w jakims teamie rajdowym i fecet podobno jest naprawdę dobry,może tam spróbuj.

brahu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 22 lip 2013, o 21:21

matiwrc5
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 22 lip 2013, o 21:32

Ooo dzięki brahu diagnoza jest trzy długie sygnały dwa krótkie czyli 32 patrząc na tabele sonda nr 1 :-/

matiwrc5
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 22 lip 2013, o 21:40

wojtas. tak jest znam go mają kilka sztuk, tak jak mówisz znają się to fakt, ale gdy sprawa jest możliwa do zrobienia i mnie nie przerasta staram się sam działać - ale dzięki :thumb:

brahu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 22 lip 2013, o 21:45

Co do sondy, to nie kupuj bosch'a, bo coś z nimi nie tak było w subarynkach ale niech się może ktoś inny wypowie, bo ja nie jestem pewien. Najlepiej oryginalną grzałkę chyba zapodać ;-)

wojtas.
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 22 lip 2013, o 21:50

matiwrc5 pisze:wojtas. tak jest znam go mają kilka sztuk, tak jak mówisz znają się to fakt, ale gdy sprawa jest możliwa do zrobienia i mnie nie przerasta staram się sam działać - ale dzięki :thumb:
dobrze wiedzieć,jak nie będę umiał sobie z czymś poradzić to się odezwę! :razz:

matiwrc5
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 22 lip 2013, o 21:53

Pierw zaleje autko odpowiednim "jedzieniem" zrobię rundę po okolicy i się wyklaruje czy jest do wymiany . O dziwo opisywany przeze mnie wiatrak załączył mi się już raz (bez łączenia żadnych kabelków pod kierownicą) gdy auto stało chwile na zapłonie a ja radio ustawiałem, oczywiście auto było całkiem zimne.

matiwrc5
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 22 lip 2013, o 21:57

nie będe mówił kto i gdzie ale za odczyt błędu z tego autka (ogladając je) elektryk chciał auto na cały dzień i min 130 PLN... :x

wojtas.
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 22 lip 2013, o 21:59

matiwrc5 pisze:nie będe mówił kto i gdzie ale za odczyt błędu z tego autka (ogladając je) elektryk chciał auto na cały dzień i min 130 PLN... :x

jakiś nasz lokales??

brahu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 22 lip 2013, o 21:59

No z tym wiatrakiem, to ciekawa sprawa :roll:

matiwrc5
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 22 lip 2013, o 22:09

impreza dalej jak 25 km od domu po mym "remoncie" jeszcze nie była ...
co do wiatrak zrobiłem :o było słychać jak przekaźnik tyka(załancza/rozłancza) pod maską. Póki co dział bez zarzutu gdy auto się zbyt nagrzeje.

brahu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 22 lip 2013, o 22:38

matiwrc5 pisze: było słychać jak przekaźnik tyka
to git, dobrze, że go wyczaiłeś
matiwrc5 pisze: elektryk chciał auto na cały dzień i min 130 PLN...
boszee :wall:

ryjeks
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: mat

Post 22 lip 2013, o 23:07

matiwrc5, tak wyczułem właśnie, że nie słuchasz uważnie ;-)

Tylko czarne miałeś połączyć, jak już napisano :thumb:

Zielone to tryb serwisowy chyba i stąd wentylatory i inne cuda.
Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców. Colin McRae

matiwrc5
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 23 lip 2013, o 16:40

Po pierwsze zamieszenie było chałas itp, po drugie ledwo się przywitałem a tu odrazu na kolana ... troche się wystraszyłem :o :giggle: . Szukałem sporo tego tematu ale nie znalazłem na forum, na na youtubie znalazłem w wersji anglojęzycznej a tam właśnie było łączone i to i to dlatego tak zrobiłem. Mój błąd :roll:

ryjeks
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: mat

Post 23 lip 2013, o 20:43

matiwrc5, ważne, że już sprawa załatwiona ;-) Szukaj lambdy i może będzie po temacie, a może zmiana paliwa temat zakończy.
Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców. Colin McRae

ODPOWIEDZ