Po dwóch dniach postoju w garażu chciałem odpalić auto (Forester 2.0 MY03), ale zakręciło raz i zdechło. Kontrolki ledwo się paliły. Wyjąłem kluczyk i chciałem zabrać akumulator do naładowania. Po otwarciu maski usłyszałem ciche buczenie. Na ucho zlokalizowałem źródło w małym walcu zamontowanym na prawym tylnym kolektorze dolotowym obok prawego narożnika filtra powietrza. Wydaje mi się, że to zawór EGR.
1) Czy to możliwe, że mógł on pobierać przez te dwa dni prąd?
Po ponownym podłączeniu akumulatora już nie buczał, a pobór prądu był na poziomie 20mA.
2) Da się to jakoś samodzielnie zdiagnozować?
3) Jeśli to faktycznie on, to czy jest konieczna wymiana, czy czyszczenie powinno wystarczyć?
Rozładowany akumulator
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: Rozładowany akumulator
Prazy założeniu, że komputer wtrysku jest sprawny to:
A i jeszcze jedno
)
I ile przewodów jest we wtyczce tego walca?
Niemożliwe, może w ciągu kilkunastu sekund po wył silnika ruszać się.locke pisze: 1) Czy to możliwe, że mógł on pobierać przez te dwa dni prąd?
Czyszczenie nie pomoże na zbyt duży pobór prądu.locke pisze: 3) Jeśli to faktycznie on, to czy jest konieczna wymiana, czy czyszczenie powinno wystarczyć?
A i jeszcze jedno
Czyja prawa, zawsze odnosimy do prawej/lewej samochodu, lewa jest tam gdzie jest kierownica (nie UKlocke pisze: Na ucho zlokalizowałem źródło w małym walcu zamontowanym na prawym tylnym kolektorze dolotowym obok prawego narożnika filtra powietrza.

Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)
Re: Rozładowany akumulator
Tutaj podałem strony jak widzę stojąc przodem do otwartej komory silnika. Względem pozycji za kierownicą będzie to oczywiście lewa strona ;)gebolp pisze:Prazy założeniu, że komputer wtrysku jest sprawny to:
Czyja prawa, zawsze odnosimy do prawej/lewej samochodu, lewa jest tam gdzie jest kierownica (nie UKlocke pisze: Na ucho zlokalizowałem źródło w małym walcu zamontowanym na prawym tylnym kolektorze dolotowym obok prawego narożnika filtra powietrza.)
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy