Prośba o posłuchanie silnika i optymistyczną diagnoze
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Prośba o posłuchanie silnika i optymistyczną diagnoze
No martwię się czy aby mnie waśnie dopadła panewkowa zaraza.
Pacjent Legacy turbo 93r silnik GT 98tys km, od 5tys na LPG
Oto dźwięk ktory zarejestrowałem dziś na zimnym silniku. Jest on raczej głuchy, jakby drewniany taki, generalnie dobrze oddaje go audio z filmu. Po rozgrzaniu cichnie, może i znika, nie wiem, jeszcze nie rozgrzałem.
Słuchałem juz tych różnych panewkowych filmików na YT i łudzę się że tamte dźwięki są inne. Co wy na to?
Przy okazji drugi dźwięk, ktory mam od miesiąca, słychać tylko na wolnych, przypomina skaczącą iskrę ale silnik pracuje równo - no powiedzmy tak samo równo jak pracował kiedy cykania nie było.
Na filmiku słychać w tle rechot wtrysków LPG ale chodzi o to wyraźne nieregularnie cykanie szczegolnie wyraźne kiedy zdarzy mu się zejść na niższe niż wolne obroty.
Pacjent Legacy turbo 93r silnik GT 98tys km, od 5tys na LPG
Oto dźwięk ktory zarejestrowałem dziś na zimnym silniku. Jest on raczej głuchy, jakby drewniany taki, generalnie dobrze oddaje go audio z filmu. Po rozgrzaniu cichnie, może i znika, nie wiem, jeszcze nie rozgrzałem.
Słuchałem juz tych różnych panewkowych filmików na YT i łudzę się że tamte dźwięki są inne. Co wy na to?
Przy okazji drugi dźwięk, ktory mam od miesiąca, słychać tylko na wolnych, przypomina skaczącą iskrę ale silnik pracuje równo - no powiedzmy tak samo równo jak pracował kiedy cykania nie było.
Na filmiku słychać w tle rechot wtrysków LPG ale chodzi o to wyraźne nieregularnie cykanie szczegolnie wyraźne kiedy zdarzy mu się zejść na niższe niż wolne obroty.
Re: Prośba o posłuchanie silnika i optymistyczną diagnoze
Moim zdaniem to nie panewki tylko samoregulacja szwankuje ale z tym da się jeździć . Gdyby stuki nasilały się w raz z wzrostem temperatury to były by panewki
To drugie - cykanie - za cholerę nie mogę go zlokalizować. Pojawia się na rozgrzaniu motorze i jest tylko na wolnych obrotach, znika powyżej 1200obr/min
To słychać jakby gdzieś spod przepustnicy dochodziło, tylko tam nic takiego nie ma przecież.
Jeszcze raz nagrałem, wyraźnie, razem z tym jak znika wraz z,obrotami.
To słychać jakby gdzieś spod przepustnicy dochodziło, tylko tam nic takiego nie ma przecież.
Jeszcze raz nagrałem, wyraźnie, razem z tym jak znika wraz z,obrotami.
Ten ostatni jest na ciepłym.
Na ciepłym tylko to cykanie słychać.
Na ciepłym tylko to cykanie słychać.
viperski, Moim zdaniem to nie panewki ale ekspertem nie jestem . W toyocie mi panewki stukały inaczej . Może subaru inaczej daje sygnały ? Wpadnie tu Azrael to posłucha .
Propozycja moja jest taka abyś podał rejon w jakim się obracasz to podamy Ci namiary na kumatego doktora od subaru który postawi diagnozę
Propozycja moja jest taka abyś podał rejon w jakim się obracasz to podamy Ci namiary na kumatego doktora od subaru który postawi diagnozę
Rejon: Katowice
I szukam kogoś kto ogarnia subaru, ogarnia LPG w Subaru turbo, ale nie koniecznie stać mnie na serwisowanie w 4turbo.
I szukam kogoś kto ogarnia subaru, ogarnia LPG w Subaru turbo, ale nie koniecznie stać mnie na serwisowanie w 4turbo.
Hmm to moze i ja sie podepne pod temat. Moze ktos ogarnia co to sie u mnie tlucze w silniku ?. I nie ma znaczenia czy jest cieply i zimny. Czasami cyka a czasami nie
Link: http://www.youtube.com/watch?v=AuEfM4Er ... e=youtu.be
- dzixd
- Moderator działu
- Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
- Polubił: 9 razy
- Polubione posty: 307 razy
Ciara pisze:Hmm to moze i ja sie podepne pod temat. Moze ktos ogarnia co to sie u mnie tlucze w silniku ?. I nie ma znaczenia czy jest cieply i zimny. Czasami cyka a czasami nie
Zawory kiedy regulowane były?
Jeździć nie umiem, ale się staram 
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.

Hmmm mam to auto od 4 lat i do tej pory nie byly regulowane 

Ale co najlepsze to stukanie mam w aucie od samego poczatku i kupilem auto z mysla ze konczy sie panewka i tak czekam na koniec silnika i sie doczekac nie moge 

Panie Ciara weź się Pan za trenowanie przed zimą, a nie panewki będziesz nam tu wymyślał 

Jesli ten silnik ma hydrauliczne samoregulatory to jest to mozliwe - mialem cos takiego w wolnymssaku. Moja lepsza połówka jezdzila tak delikatnie ze kiedys uslyszalem po odpaleniu silnika stukanie, ktore jednak dosc latwo było zlokalizowac. Dochodziło własnie z okolic pokrywy zaworów. Pomogło - gaz w podłogę i kilka km pod górkę. Olej sie zagrzał i samoregulatory zapracowały, silnik zaczął znowu pracować cichutko. Sposób mało naukowy ale u mnie zadziałał.Kubik1 pisze:....... samoregulacja szwankuje ale z tym da się jeździć ......
Pozdrawiam - wszystkich z mijanych po drodze su
Poszukuję - ciekawych pomysłów na iOS /Android
Poszukuję - ciekawych pomysłów na iOS /Android
booSTi pisze:Panie Ciara weź się Pan za trenowanie przed zimą, a nie panewki będziesz nam tu wymyślał
Pieniedzy na opony nie ma wiec lipa z zimy

- dzixd
- Moderator działu
- Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
- Polubił: 9 razy
- Polubione posty: 307 razy
Nakolcować letnieCiara pisze:booSTi pisze:Panie Ciara weź się Pan za trenowanie przed zimą, a nie panewki będziesz nam tu wymyślał
Pieniedzy na opony nie ma wiec lipa z zimy

Jeździć nie umiem, ale się staram 

hati pisze:Jesli ten silnik ma hydrauliczne samoregulatory to jest to mozliwe - mialem cos takiego w wolnymssaku. Moja lepsza połówka jezdzila tak delikatnie ze kiedys uslyszalem po odpaleniu silnika stukanie, ktore jednak dosc latwo było zlokalizowac. Dochodziło własnie z okolic pokrywy zaworów. Pomogło - gaz w podłogę i kilka km pod górkę. Olej sie zagrzał i samoregulatory zapracowały, silnik zaczął znowu pracować cichutko. Sposób mało naukowy ale u mnie zadziałał.Kubik1 pisze:....... samoregulacja szwankuje ale z tym da się jeździć ......
No u mnie jak się pojawiło tak jest zawsze na wolnych obrotach na ciepłym silniku i nie chce zniknąć choćbym jeździł pod górkę.
Ostatnio zauważyłem telepanie silnika na wolnych, takie konkretne, że czuje się na fotelu. Nie mam przewodów zapłonowych i nowe świece, gdzie szukać przyczyny?
to trzeba pomierzyć ciśnienia bo może trzeba regulować zawory . Może być wina świec i 1000 innych pierdół .
Gdzie mieszkasz to damy namiar na kumatego doktora od subaru co naprawi i nie weźmie więcej niż warte jest auto
Gdzie mieszkasz to damy namiar na kumatego doktora od subaru co naprawi i nie weźmie więcej niż warte jest auto