Demontaż relingów

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
domelcian
0 gwiazdek
Auto: Impreza GX
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Demontaż relingów

Post 26 paź 2013, o 17:52

Witam. Troszku poczytałem na forum i nie znalazłem dokładnej odpowiedzi co do demontażu relingów. Posiadam Impreze kombi z 2001 roku i mam pytanie: Jak zdjąc relingi dachowe i co ewentualnie się daje na zaślepkę w otwory po nich. Jeżeli temat już był rozwinięty, a ja go pominołem to proszę o linka do niego. Pozdrawiam

kuzi4
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: STi TypeR "22B", GT GF 98, Outback 2,5 '00

Re: Demontaż relingów

Post 3 lis 2013, o 01:32

Musisz zdjąć podsufitkę. Ja spowrotem przykręciłem blachy, które trzymały relingi i dodatkowo uszczelniłem klejem do szyb, na którym mocowałem też listwę maskującą rynienki.

domelcian
0 gwiazdek

Post 7 lis 2013, o 19:53

Dzięki za odpowiedz. Czy w wolnej chwili mógłbyś wrzucic kilka zdjęc swojego samochodu po demontażu? będę wdzięczny. Pozdrawiam...

MichallD
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: FXT 2.5 MY06 AT, Yamaha MT-07

Post 7 lis 2013, o 21:39

Proszę :-)

Obrazek

Musisz jeszcze kupić listwy dachowe od wersji bez relingów.
Obrazek

kuzi4
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 8 lis 2013, o 00:04

domelcian
0 gwiazdek

Post 12 lis 2013, o 20:27

Dzięki MichallD, autko wygląda kozak. Jak tylko znajdę trochę czasu to na pewno zajmę się tematem. Mam jeszcze na drzwiach czarne listy i one też mi trochę szpecą całokształt. Również się zastanawiam nad ich usunięciem i z dlatego moje pytanie trochę odbiegające od tematu: czym można to usunąc żeby nie uszkodzic lakieru. Pozdrawiam.. P.S. fajny Subarak :D

domelcian
0 gwiazdek

Post 12 lis 2013, o 20:36

kuzi4 dzięki za podrzucenie tematu! Ciekawy motyw z tymi listwami na zaślepke. Czy dasz rady na PW wysłac mi zdjęcia? Będę wdzięczny. Gratuluję fajnej Parki!

MichallD
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: FXT 2.5 MY06 AT, Yamaha MT-07

Post 12 lis 2013, o 20:55

Dzięki ale srebrna już nie jeździ niestety, a w białej też będę demontował relingi bo wg mnie psują całą linie.
Obrazek

kuzi4
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 14 lis 2013, o 14:49

domelcian pisze:kuzi4 dzięki za podrzucenie tematu! Ciekawy motyw z tymi listwami na zaślepke. Czy dasz rady na PW wysłac mi zdjęcia? Będę wdzięczny. Gratuluję fajnej Parki!
Będziesz musiał poczekać bo samochód jest 2000 km ode mnie :) A parki już nie ma... dwa lata temu pewien imbecyl zabił mi motocykl, a niewiele brakło żeby zabił mnie i mojego syna...

domelcian
0 gwiazdek

Post 14 lis 2013, o 21:07

kuzi4 przykro mi nie wiedziałem.. jestem tutaj nowy nie śledziłem wątku. Dzisiaj sam byłem świadkiem jak jechałem wcześnie rano do pracy wypadku z udziałem motocyklisty. Kobieta wyjechała mu z podporządkowanej, zaczął hamowac jednak i tak przeleciał przez maskę samochodu. Na szczęście skończyło się na siniakach i motorze do kasacji... Z tym czekaniem to nie ma problemu bo i tak pewno zimą wezmę się za jakieś grzebanie przy samochodzie. Pozdrawiam

kuzi4
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 14 lis 2013, o 23:55

Uff, całe szczęście, że straty tylko w sprzęcie... Ja nie wiem co te baby mają z wymuszaniem... Im się chyba wydaje, że to rower jedzie bo ma jedno światełko!!! Po raz kolejny jakaś dziunia za kółkiem wymusza na motocykliście pierwszeństwo... Na TIRach niech se idiotki wymuszają! To samo tyczy się dziadków w kapeluszach.

Endrjiu
0 gwiazdek
Auto: Subaru

Post 15 lis 2013, o 12:51

Muszę spróbować zdemontować te relingi u mnie, bo wygląda to słabo.
Ostatnio zmieniony 27 lis 2013, o 17:19 przez Endrjiu, łącznie zmieniany 1 raz.

Miksu
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Impreza GT 96'

Post 19 lis 2013, o 18:29

Ja ostatnio przeszedłem operację przywrócenia relingów w mojej wannie w celu montażu bagażnika na narty.
Obeszło się bez ściągania podsufitki, jedynie odchyliłem boczne plastiki słupków i odkręciłem rączki z podsufitki.
W dwie osoby, albo samemu da radę dostać się do śrub przez szparę pomiędzy podsufitką, a mocowaniem słupków.
Jedyne co mnie zaskoczyło to mocowanie szyberdachu od strony pasażera, trzeba odkręcić jedną śrubę i odgiąć blaszkę żeby dostać się do nakrętki mocującej reling. Trochę zabawy jest też z środkową listwą pomiędzy relingami, bo trzeba ją zakładać razem z relingami a później kombinować żeby zaczepy weszły na swoje miejsce, ale Was to nie dotyczy :-) . Ważne jest żeby później odkręcić tą blaszkę co jest razem z relingami (w sumie jest ich 4) i przykręcić ją do dachu dając w otwory trochę sylikonu na wszelki wypadek.
Jak auto wygląda przed i po zabiegu możecie zobaczyć w moim temacie :-)

Jeżeli ktoś jest chętny mam listwy dachowe, które daje się w miejsce tych dwudzielnych co idą razem z relingami. W stanie dobrym, kilka dni temu ściągnięte z auta :razz:

ODPOWIEDZ