Probuje poogladac cos przez tablet z androidem, bo to troche wygodniejsze niz kable i laptop. Zakupilem wiec elm327 z bluetooth i juz blyskawicznie po dwoch miesiacach dotarl do mnei z Chin czy innej Korei (nie przeczytalem warunkow dostawy ...) w malej chonskiej paczuszce. Poprobowalem kilka apek na androida i w sumie nawet niezle wyglada ten jak w temacie, z tym ze nie moge za chiny(znowu!) zmusic go do pokazania np AFR albo nawet lambdy. Probowalem wrzucic wlasny PID, bo akurat torque pozwala na takie ekstrawagancje ale cos mi to nie hula. Znalazlem w necie i wrzucilem cos takiego:
Open Loop Commanded Air/Fuel Ratio
OBD2 PID: 0144
Long Name: AFR
Short Name: AFR
Minimum Value: 0
Maximum Value: 20
Scale Factor: x1
Unit Type: A/F
Equation: (A*256+B)/32768*14.7
Gen 1 Status:
Gen 2 Status: Working and confirmed
MS6 Status:
Kontrolka sie pokazala ale niestety nie zadzialala. Ten sam zestaw podpialem do toyoty yaris - i AFR zaczal sie ladniutko wyswietlac na customowej kontrolce. Na kojote się nie zamienię za chiny ludowe, pozostaje więc zmusic do wspolpracy torque albo napisac samemu apllikacje. To ostatnie jest oczywiscie fajnym wyzwaniem ale troche potrwa - tymczasem fajnie byloby uzywac, ten wyczekany jak ciaza slonia, interfejs. Ma ktos pojecie i uzywa podobnego zestawu? Chetnie poslucham jakichs wskazowek
Torque lite - kto uzywa custom'owych kontrolek?
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Torque lite - kto uzywa custom'owych kontrolek?
Pozdrawiam - wszystkich z mijanych po drodze su
Poszukuję - ciekawych pomysłów na iOS /Android
Poszukuję - ciekawych pomysłów na iOS /Android
Re: Torque lite - kto uzywa custom'owych kontrolek?
No ale tego PIDa to znalazłeś z informacją, że do WRXa podchodzi? Jakiś czas temu drążyłem temat PIDów, ale wnioski były takie, że wszystkie "fajne subarowe wskaźniki" (info wyciągnięte z plików z definicjami ECUexplorera) działają nie po OBDII (ten udostępnia tylko trochę podstawowych informacji), tylko po SSMie. A na OBDkey BT, który ogarnia SSMa wykosztować się jeszcze nie zdecydowałem. Zresztą po lektura forum torque (np. tu: http://torque-bhp.com/forums/?wpforumac ... pic&t=67.5) nie nastawia superoptymistycznie w kwestii współpracy z SSMem.