Zwarcie w rozruszniku WRX 2.0 '05

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
kaitux
0 gwiazdek
Auto: IMPREZA WRX
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Zwarcie w rozruszniku WRX 2.0 '05

Post 26 lis 2013, o 19:55

Hej Panowie...
od kilku tygodni ujeżdżam mojego świeżego Subaraka i nacieszyć się nie mogę - aż do dziś, bo zaniemógł ;-(
Otóż wracając z firmy zahaczyłem po drodze o sklepik i już auto nie odpaliło. Tzn wszystko na desce się zapala prąd jest, aktu styka bez zarzutu, zaś problem wydaje się dotyczyć samego rozrusznika. Ani nie przekręca, ani nawet nie próbuje bendix cyknąć za to słuchać burczenie spod intercoolera, gdzie jak wyczytałem znajduje się rozrusznik. Jak myślicie można to jakoś na prędce samemu ogarnąć (przy czym zaznaczam że dysponuje tylko kilkoma śrubokrętami i kombinerkami :whistle: ) czy też dać się już kroić mechanikowi?
Dodam, że odłączałem już aku, i sprawdziłem bezpieczniki. Podpowiedzcie co dalej, bo biało zaczyna się robić i noga swędzi :evilgrin:

cichy0020
0 gwiazdek
Auto: Subaru Imprza Wagon

Re: Zwarcie w rozruszniku WRX 2.0 '05

Post 26 lis 2013, o 20:07

A może szczotki w rozruszniku są na wyczerpaniu i się po prostu zawiesiły. Jeśli lekkie stukanie w rozrusznik nie pomoże to tylko wymiana szczotek. Chyba, że problem tkwi gdzie indziej. Ja bym zaczął od rozrusznika. Jeśli się mylę niech ktoś mnie poprawi. Pozdrawiam Michał

kaitux
0 gwiazdek

Post 26 lis 2013, o 20:30

No właśnie też tak pomyślałem w pierwszej chwili bo już kiedyś miałem identyczną przygodę - szczoty poszły do wymiany i po problemie. Jednak tutaj ewidentnie słychać zware... Może być, że to to?

cichy0020
0 gwiazdek
Auto: Subaru Imprza Wagon

Post 26 lis 2013, o 20:34

Jeśli szczotki zostały wytarte do swoich granic ( ale wątpię, bo miałbyś wcześniej podobne objawy) to mogłoby dojść do uszkodzenia stojanu (czyt. wirnika) rozrusznika :-|

lukasz_rider
1 gwiazdka

Post 26 lis 2013, o 23:31

Jeśli masz dobre szczotki i słyszysz buczenie z rozrusznika to najlepiej będzie go wyjąć i oddać komuś do regeneracji. Naprawią, co potrzeba wymienią albo przewiną, a Ty dostaniesz gwarancję. Dla pewności stuknij w rozrusznik i spróbuj odpalić.

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Post 26 lis 2013, o 23:51

Mogły się szczotki zawiesić .

ryjeks
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: mat

Post 27 lis 2013, o 00:24

Mógł się zepsuć włącznik lub szczotki itd.

Jak chcesz taniej to sam wyciągnij, daj do regeneracji, zrobią co trzeba i zamontujesz.
Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców. Colin McRae

kaitux
0 gwiazdek

Post 27 lis 2013, o 11:12

Dziś z samego rana wpadłem ze znajomym mechanikiem, który odpalił na "zware" i już pewnie teraz mają rozrusznik wyciągnięty, po południu zapewne będzie do odbioru więc dam znać co się porobiło.

kaitux
0 gwiazdek

Post 29 lis 2013, o 11:26

Cześć Wam,
jak się okazało rozrusznik był już naprawiany i nie przyłożono wagi do solidnego podpięcia kabli co poskutkowało obluzowaniem jednego z nich, tak więc problem okazał się błahy :-)
Dzięki wielki za pomoc i sugestie.
Cheers ;-)

jaworek74
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: WRX '04

Post 29 lis 2013, o 11:43

Pewnie jeszcze kilka drobiazgów wyjdzie jak to zawsze po zakupie ,oby wszystkie takie tylko były :)
Pozdro
If in Doubt just flat out ....

ODPOWIEDZ