Piszczące koło pasowe

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Dzierzba
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Forester 2.0 MT MY 2001
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Piszczące koło pasowe

Post 7 gru 2013, o 14:38

Witam,

Dziś rano, po odpaleniu samochodu, usłyszałem spod maski dźwięk przypominający piszczenie, sprawdziłem to, dobiegał on z okolic koła napędzającego alternator (na zdjęciu w kółku), dodatkowo zauważyłem lekkie bicie tego koła i drgania paska. Co mam w takim przypadku zrobić ?
Załączniki
ej20.jpg

adamek1
0 gwiazdek
Auto: subaru

Re: Piszczące koło pasowe

Post 7 gru 2013, o 14:54

Wymień.

dodo
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: GF8

Post 7 gru 2013, o 20:35

Tak jak kolega pisze, kwalifikuje sie do wymiany. Rozwulkanizowalo sie i kolejnym etapem będzie zsuniecie sie zewnętrznego okregu z rowkami i co za tym idzie pospadają paski.
Obrazek

Dzierzba
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 8 gru 2013, o 03:29

dodo pisze:Tak jak kolega pisze, kwalifikuje sie do wymiany. Rozwulkanizowalo sie i kolejnym etapem będzie zsuniecie sie zewnętrznego okregu z rowkami i co za tym idzie pospadają paski.
Dzięki za powyższą odpowiedź, dzięki niej wiem że to koło pasowe wału korbowego i prawdopodobnie ono powoduje też inną przykrą przypadłość mojego auta, wibracje na biegu jałowym.

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Post 8 gru 2013, o 12:16

Dzierzba pisze:
dodo pisze:Tak jak kolega pisze, kwalifikuje sie do wymiany. Rozwulkanizowalo sie i kolejnym etapem będzie zsuniecie sie zewnętrznego okregu z rowkami i co za tym idzie pospadają paski.
Dzięki za powyższą odpowiedź, dzięki niej wiem że to koło pasowe wału korbowego i prawdopodobnie ono powoduje też inną przykrą przypadłość mojego auta, wibracje na biegu jałowym.
Na dodatek uszkodzi Ci osłonę rozrządu .

Dzierzba
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 8 gru 2013, o 14:45

Wymieniać komplet, czyli napinacz, pasek, koło czy wystarczy samo koło pasowe ?
Polećcie jakiś dobry zamiennik.

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Post 8 gru 2013, o 22:33

Wystarczy koło i pasek

dodo
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: GF8

Post 9 gru 2013, o 22:45

Szczerze mówiąc to ja założyłem używkę bo miałem ten sam problem w Corolli. W IC nie widzę, na allegro coś tam się pojawia do Legacy za 360zł... Ja bym kupił używkę od młodszego rocznika, będzie taniej i szybciej.
Obrazek

Dzierzba
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 10 gru 2013, o 23:38

dodo pisze:Szczerze mówiąc to ja założyłem używkę bo miałem ten sam problem w Corolli. W IC nie widzę, na allegro coś tam się pojawia do Legacy za 360zł... Ja bym kupił używkę od młodszego rocznika, będzie taniej i szybciej.

Kupiłem używkę która wygląda trochę inaczej niż to co mam zamontowane pod maską :
Obrazek

Oryginalnie na wale korbowym mam coś takiego :
Obrazek

Czyli kupiłem kółko z gumką w środku (podobno niweluje wibracje ;-) )

Dodatkowo na jednej z krawędzi rowków jest mała wgniotka, temu co odkręcał pewnie wypadło z ręki. No i nie wiem czy będzie mi szarpać pasek, czy to odkształcenie wywoła "bicie"...

zgrocca
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: forester black, wolny ssak
Polubił: 25 razy
Polubione posty: 8 razy

Post 28 sty 2018, o 11:36

Podepnę się , a kto może zakładał lite, bez gumy aluminowe . no i czy coś wnosi tp że jest lżejsze nibymniejszy moment bezwładności... Ale to chyba niewiele ....
Pracy szukam praca mnie szuka

ODPOWIEDZ