Niepokojacy zapach

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
mcc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: WRX seria+
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Niepokojacy zapach

Post 22 sty 2014, o 00:10

Zauwazylem, ze jesli rusze z kopyta - powiedzmy strzal ze sprzegla przy wiekszych obrotach przy wbitej jedynce - nawet na luzniejszej nawierzchni (szuter, piach) to rozchodzi sie paskudny odor przypominajacy palace sie sprzeglo. Jak rusze w miare spokojnie i pozniej cisne na maksa (np po ostatnich opadach) na luznym - nawet jesli po 100m samochod idzie w poslizgu nic podobnego sie nie dzieje. Czy ktos moze podpowiedziec co to moze byc? BTW - samochod mial (w/g jego sprzedawcy) wymienione sprzeglo nieznacznie przed sprzedaza...

Pzw,
MCC

no pain, no gain

http://www.pundit.pl - INTELIGENTNY BUDYNEK

marat
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru Impreza 99' 1.6 było dziadek 2.0 jest

Re: Niepokojacy zapach

Post 22 sty 2014, o 00:31

Nie wiadomo czy to nowe sprzęgło było zakładane przez mechanika znającego się na rzeczy czy tak zwanego taniego który to zrobił szybko i mało fachowo. Jeśli poza tym wszystko jest ok to lepiej nie ruszać z zbyt wysokich obrotów żeby nie załatwić sprzęgła. :cofee:
"OLD SUBARU NEVER DIE"

NooxSti
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: eSTIaj

Post 22 sty 2014, o 02:20

Mam podobnie jak kolega mcc, z tym że wymieniałem sprzęgło jakieś 2xxx km temu tylko bez koła zamachowego, najwidoczniej w moim przypadku mechanik okazał się tym słabszym fachowcem. Ale fajnie było by jak ktoś z wiedzą się wypowie.

bzikus7
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legacy MY06 2.0 165KM kombi

Post 22 sty 2014, o 09:26

marat pisze:Nie wiadomo czy to nowe sprzęgło było zakładane przez mechanika znającego się na rzeczy czy tak zwanego taniego który to zrobił szybko i mało fachowo. Jeśli poza tym wszystko jest ok to lepiej nie ruszać z zbyt wysokich obrotów żeby nie załatwić sprzęgła. :cofee:
Przepraszam ale jak można źle założyć sprzęgło? Przecież musi wejść na wałek od skrzyni i tyle chyba że koło było styrane czy docisk. Jakoś nie widzę opcji złego założenia sprzęgła.
Pozdrawiam. Bzikus7.

marat
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru Impreza 99' 1.6 było dziadek 2.0 jest

Post 22 sty 2014, o 09:51

Zdarza się ze mechanicy gubią niektóre śrubki i zastępują je byle jakimi (oczywiście sporadycznie ale takie przypadki się zdarzają). Kiedyś byłem świadkiem jak mechanik wkręcał do silnika śrubkę z innym gwintem na siłę (wątpię żeby potem ją ktoś odkręcił) jak mu zwróciłem uwagę to powiedział żebym się nie interesował :evil: (nie zostawiłbym u niego auta nawet roweru bo szkoda).
"OLD SUBARU NEVER DIE"

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
Polubione posty: 4 razy

Post 22 sty 2014, o 10:14

Pewnie stary docisk zostal.
Upalaj i nie przejmuj sie smrodem. Jak zajedziesz kiedys tam tarcze to sie zmieni komplet

mcc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 22 sty 2014, o 13:45

cyqan pisze: Upalaj i nie przejmuj sie smrodem.

:first:

Na takie odpowiedzi liczylem :) Jest snieg - jest zabawa :x

Pzw,
MCC
no pain, no gain

grzes_m
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Impreza WRX STI 10'

Post 22 sty 2014, o 13:49

Też tak miałem... Przedwczoraj wymieniłem komplet sprzęgła i koło zamachowe :-)

mcc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 22 sty 2014, o 13:55

grzes_m pisze:Też tak miałem... Przedwczoraj wymieniłem komplet sprzęgła i koło zamachowe :-)

Przeszlo :-d ?

Pzw,
MCC
no pain, no gain

grzes_m
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 22 sty 2014, o 14:04

Na pewno nie śmierdzi i przede wszystkim nie ślizga się ( :giggle: ) tak jak przed wymianą. Ale mimo wszystko mam wrażenie (albo już jakiś uraz psychiczny), że jak ruszę bardziej dynamicznie to sprzęgło "czuję". A może to po prostu fakt, że jeżdżę tą Imprezą dopiero od jakiegoś czasu i nie opanowałem jeszcze techniki prawidłowego, szybkiego ruszania? :cofee:

bzikus7
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legacy MY06 2.0 165KM kombi

Post 22 sty 2014, o 14:17

Nowe sprzęgło może na początku śmierdzieć przynajmniej takie wypowiedzi czytałem. Ja u siebie wstawiłem jednomasę + nowe sprzęgło i docisk. Na początku słychać było takie jakby szorowanie póki się sprzęgło nie dotarło ale nic nie śmierdziało. Przed zmianą ćwierkała dwumasa i czasem śmierdziało jak wjeżdżałem do garażu lub po strzale sprzęgłem. Teraz mogę puszczać sprzęgło przy wyższych obrotach co najwyżej zdławi mi silnik (moc jednak za mała do mielenia kołami na suchym asfalcie) ale nie zgaśnie tylko ruszy i nic nie śmierdzi.
Co ciekawe stara tarcza było w bardzo dobrym stanie ale dwumas miał już 1/4 obrotu luzu.
Pozdrawiam. Bzikus7.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 22 sty 2014, o 14:19

grzes_m, zrób sobie próbę, spróbój na 4 biegu gwałtownie przyspieszyć z niskich obrótów (powiedzmy od 3tyś) do końca. Jak zacznie się ślizgać gdzieś po drodze, to znaczy że jest źle ze sprzęgłem.

Jak poślizgu sprzęgła nie będzie, to możesz sobie w ten sposób potwierdzić że:
grzes_m pisze:nie opanowałem jeszcze techniki prawidłowego, szybkiego ruszania

;-)

grzes_m
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 22 sty 2014, o 14:36

jarmaj pisze: zrób sobie próbę, spróbój na 4 biegu gwałtownie przyspieszyć z niskich obrótów (powiedzmy od 3tyś) do końca. Jak zacznie się ślizgać gdzieś po drodze, to znaczy że jest źle ze sprzęgłem.
jarmaj taki objaw miałem przed wymianą. Ślizgało się nawet przy gwałtownym przyspieszaniu z 5tki i 6stki. Teraz się nie ślizga, ale tak jak wspominałem, czasem mam wrażenie, że znowu czuję ten "zapach" :) Może to, to o czym napisał bzikus7 czyli, że nowe sprzęgło musi się "dotrzeć"?

BTW. gdzieś w subaropedii forumowej, wyczytałem, że subaru i jego sprzęgło woli ruszyć gwałtowniej z z 2,5-3 tys. obrotów z delikatnym strzałem niż powoli z przeciągniętym półsprzęgłem. Prawda to? :-)

mcc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 22 sty 2014, o 14:59

jarmaj pisze: grzes_m, zrób sobie próbę, spróbój na 4 biegu gwałtownie przyspieszyć z niskich obrótów (powiedzmy od 3tyś) do końca. Jak zacznie się ślizgać gdzieś po drodze, to znaczy że jest źle ze sprzęgłem.

Co ciekawe - ja nie zauwazylem najmniejszych objawow slizgania sprzegla - a sztyni straszliwie przy ostrym ruszaniu...

Pzw,
MCC
no pain, no gain

grzes_m
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 22 sty 2014, o 15:01

Wydaje mi się, że taka kolej rzeczy. U mnie smród stawał się coraz bardziej intensywny, następnie kilka razy 'ślizgnęło się' przy dobrym strzale ze sprzęgła a na końcu nie dało się już jechać bo ślizgało się przy każdym gwałtowniejszym przyśpieszeniu już z niskich obrotów.

mcc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 22 sty 2014, o 16:25

grzes_m pisze: na końcu nie dało się już jechać bo ślizgało się przy każdym gwałtowniejszym przyśpieszeniu już z niskich obrotów.

Wtedy zapodam sobie jakies bardziej wytrzymale - bo jesli mam wierzyc (w cokolwiek) sprzedajacemu - mam nowe sprzeglo... wiec licze na to, ze parenascie k km przetrwa...

Pzw,
MCC
no pain, no gain

GUEST
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: STI PPP
Polubił: 5 razy
Polubione posty: 1 raz

Post 24 sty 2014, o 22:47

cyqan pisze:Pewnie stary docisk zostal.
Upalaj i nie przejmuj sie smrodem. Jak zajedziesz kiedys tam tarcze to sie zmieni komplet
Nic dodać nic ująć. Stawiam, że trafna diagnoza, no i dobra rada :lol:

ODPOWIEDZ