Dziwne odgłosy przy 2-2,5tys RPM - tylko podczas jazdy

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
szamcio11
2 gwiazdki
Auto: był Legacy, teraz Forek MY06 i Outback 2,5 US
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Dziwne odgłosy przy 2-2,5tys RPM - tylko podczas jazdy

Post 30 sty 2014, o 11:56

pacjent - Forek MY06, silnik 2,0, bez turbiny i bez automatu
Od jakiegoś czasu zauważyłem dość dziwne odgłosy - jakby głuche dudnienie, coś jak traktor, ale bez metalicznego dźwięku - dochodzące z przodu auta, na 4,5 biegu, tylko przy obciążeniu, w zakresie około 2-2,5 tys obrotów. Na biegu jałowym cisza, na postoju przy takich obrotach cisza, na pozostałych biegach cisza.
Pierwsza sugestia osłon termicznych trochę upadła, bo sprawdziłem pod autem i raczej wszystko trzyma się dość solidnie
Druga sugestia przepalenia się, zmiany grubości materiału, kolektorów wylotowych - do sprawdzenia na bliskim już przeglądzie
Ale może ktoś ma jeszcze jakieś inne sugestie - co to może być?
Na moje ucho to raczej coś związane bardziej z silnikiem niż napędami, bo nie ma zmiany częstotliwości pomiędzy odgłosami na 4 i 5 biegu - zakres prędkości obrotowych silnika taki sam, odgłosy również. A przecież elementy wirujące obracają się z różnymi obrotami na 4 i 5, przy tych samych obrotach silnika

pozdr

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Re: Dziwne odgłosy przy 2-2,5tys RPM - tylko podczas jazdy

Post 30 sty 2014, o 13:16

bardzo możliwe, że to piston slap - typowy dla bokserów z pewnym przebiegiem. Jeśi to przypomina klekot diesla, to na 90% jest to. Zazwyczaj słychać na zimnym silniku.
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

marat
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru Impreza 99' 1.6 było dziadek 2.0 jest

Post 30 sty 2014, o 13:47

U mnie też na zimnym słychać takie stuki jak diesel (ale na każdym biegu) ale poza tym nie bierze oleju ani osiągi się nie pogorszyły, więc pewnie to nie panewka lecz duży przebieg jeszcze 12 000 km i będzie 300 000km (na liczniku bo nie wiadomo czy wcześniej nie był cofany) ale mam wersję z gazem fabrycznym (holenderska instalacja rok temu padła teraz jest nowa a silnik nadal chodzi na nowej instalacji ciekawe ile jeszcze wytrzyma). Jak coś to wstawię drugi silnik bo remont tego będzie nieopłacalny (najwyżej z bloku silnika zrobię sobie stolik z szybą :-d )
Trzeba głośniejszy wydech i stuków nie będzie słychać :giggle:
"OLD SUBARU NEVER DIE"

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 30 sty 2014, o 13:59

no to u Ciebie na bank piston slap. Panewa to zdecydowanie inny odgłos.
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

szamcio11
2 gwiazdki

Post 30 sty 2014, o 14:17

Może zapomniałem dodać - na zimnym cisza! na stojącym aucie, przy różnych obrotach cisza.
Pojawia się to tylko w czasie jazdy, w określonych warunkach
Nikt ze słuchających mających jakieś doświadczenie w obsłudze Subaru nie sugerował pistonslapu

marat
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 30 sty 2014, o 14:45

Dziwne bo przeważnie pistonslap słuchać bardziej na zimnym silniku. A na obrotach powyżej 2.5 tys. RPM już tego dźwięku nie słychać?
"OLD SUBARU NEVER DIE"

szamcio11
2 gwiazdki

Post 30 sty 2014, o 15:05

Raczej nie, ale może dlatego, że powyżej tych 2,5 to już prędkości około 100km/h, więc ogólnie dość głośno.
Ale najbardziej słychać podczas delikatnego przyspieszania tak od 70 do około 100

jimiasty
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Polubił: 166 razy
Polubione posty: 102 razy

Post 30 sty 2014, o 15:13

szamcio11 pisze: Od jakiegoś czasu zauważyłem dość dziwne odgłosy - jakby głuche dudnienie, coś jak traktor, ale bez metalicznego dźwięku - dochodzące z przodu auta, na 4,5 biegu, tylko przy obciążeniu, w zakresie około 2-2,5 tys obrotów. Na biegu jałowym cisza, na postoju przy takich obrotach cisza, na pozostałych biegach cisza.
Podjedz koniecznie do kogos kumatego. Nie chce straszyc, ale wozilem sie z tym problemem od ponad roku. Az w koncu diagnoza 2 niezaleznych ekspertow to luz na panewkach glownych. No i akutalnie robi sie.

szamcio11
2 gwiazdki

Post 30 sty 2014, o 15:34

Byłem już i trzech kumatych ludzi, tzn takich, co na co dzień naprawiają subaraki
I właśnie od nich mam sugestie, że na razie jeździć i obserwować, ale to raczej nic poważnego
nikt z nich nie wspomniał nawet o panewkach
ale przy okazji przeglądu zapytam o to
pozdr

jimiasty
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 30 sty 2014, o 15:53

szamcio11 pisze:Byłem już i trzech kumatych ludzi, tzn takich, co na co dzień naprawiają subaraki
U mnie to ciezko bylo wyczaic, terkotalo tylko po rozgrzaniu, przy specyficznych obrotach i obciazeniu. Dopiero jak sie to nasililo, czyli zaczelo mi napierniczac coraz glosniej i juz mniej zaleznie od obciazenia, a takze na postoju (na luzie glosniej, z wcisnietym sprzeglem ciszej) przy przegazowce (2-3rpm) to padla diagnoza, ze to panewy.

jimiasty
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 30 sty 2014, o 20:44

szamcio11 pisze:Druga sugestia przepalenia się, zmiany grubości materiału, kolektorów wylotowych - do sprawdzenia na bliskim już przeglądzie
Aha bo nie doczytalem wczesniej. Mi tez zlecono wymiane kolektora wydechowego...

jaworek74
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: WRX '04

Post 30 sty 2014, o 21:04

A nie zmieniales moze wydechu ?
Ja mialem podobnie gdy wymienilem center na przelotowy bez cat. do tego bax box przelotowy i ... w podobnym przedziale obrotow spaliny wpadaly w taki rezonans ze myslalem ze jade ursusemi to tylko gdy jechalem np 80-90km/h na 5 biegu badz na 4 tez bez obciazenia w podobnym zakresie obrotow.Po wymianie center. na inny wszystko ustalo.
If in Doubt just flat out ....

marat
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 30 sty 2014, o 21:22

To może i u mnie ten kolektor wydechowy też hałasi muszę to na wiosnę sprawdzić.
Wcześniej też miałem stuki ale to od osłon metalowych kolektora bo mi śrubka wypadła
"OLD SUBARU NEVER DIE"

jaworek74
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 30 sty 2014, o 21:28

Z tym ze u mnie to nie kolektor tylko center pipe, Gdzies znalazlem w necie film z firmy Tuningowej w Australi i tam tez byla mowa o tym ze po zmianie ukladu na przelotowy warto wstawic rezonator w center pipe , wlasnie po to by spaliny nie wpadaly w rezonans,Tak mi sie wydaje.

jaworek74
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 30 sty 2014, o 21:36

Tu masz link

ok 4 minuty