Wymiana zarowki swiatel mijania przod

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
biszat
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Wymiana zarowki swiatel mijania przod

Post 28 lut 2014, o 14:48

witam
Jakis czas temu zauwazylem ze prawy przod w moim wolnossaku sie nie swieci . Subaru Impreza 2005 Kombi . W jaki sposob mozna to wymienic nie rozbierajac calego samochodu ? Jestem raczej beznadziejny jak chodzi o skomplikowane ewolucje . Jest jakis prosty sposob ?

mzy
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Polubione posty: 1 raz

Re: Wymiana zarowki swiatel mijania przod

Post 3 mar 2014, o 11:48

Do instrukcji użytkownika zaglądałeś? Jak nie dysponujesz, to ściągnij sobie np. stąd:
http://jdmfsm.info/Auto/Japan/Subaru/Im ... 20Manuals/
Żeby już było na tacy podane - strona 450 i dalsze.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Post 4 lis 2015, o 23:09

Czy ktoś może podpowiedzieć jak wymienić w tym aucie żarówkę postojową? Robiłem tak jak jest opisane w tej instrukcji od strony 450.

Czy ta lampa jest na jakiś zatrzaskach? Albo przykręcona więcej niż tylko 2ma śrubkami od góry?
Ja doszedłem tylko do etapu, że odkręciłem śrubki mocujące lampę od góry i chciałem ją wyciągnąć do przodu ale coś jeszcze ją trzymało :(
Jest ryzyko, musi być wybór.

parzyk
0 gwiazdek
Auto: Saburu
Polubione posty: 0

Post 6 lis 2015, o 12:35

niewiem jak u Ciebie w nowszym gx ale umnie tez musiałem grila odkręcić a lampa oprócz tych śrub o których piszesz, to ma jeszcze zatrzaski tak więc musisz jakoś podważyć i wyciągać , drugim razem zajmuje to o połowe mniej czasu ;) ja wsadziłem ledowe postojówki żeby już tam długo nie zaglądać

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lis 2015, o 13:17

parzyk, grila też wykręciłem, bo to było konieczne do odkręcenia jednej śrubki, ale właśnie lampę trzymało coś jakby zatrzaski, tylko nie mam pojęcia jak je podważyć, ciągnięcie lampy po prostu do przodu niewiele dawało :wall:

limesiak
2 gwiazdki
Auto: OBK H6 MY05
Polubione posty: 3 razy

Post 6 lis 2015, o 15:27

biszat pisze:witam
Jakis czas temu zauwazylem ze prawy przod w moim wolnossaku sie nie swieci . Subaru Impreza 2005 Kombi . W jaki sposob mozna to wymienic nie rozbierajac calego samochodu ? Jestem raczej beznadziejny jak chodzi o skomplikowane ewolucje . Jest jakis prosty sposob ?
Hej
Beznadziejna sprawa, wręcz nie do zrobienia na drodze :wall:
Wykręcasz trzy śruby kluczem 10 (dwie od góry, jedna pod zderzakiem - konieczne wyjęcie grilla i najlepiej wypięcie zderzaka z zatrzasków od góry (dwa klipy) oraz najlepiej ze dwa klipy znajdujące się pod grillem). Następnie wyciągasz lampę lub wypychasz od środka, jeden zatrzask dość mocno trzymający znajduje się w okolicach śruby ukrytej pod zderzakiem i to od tej strony należy zacząć wyciąganie, później jeszcze dwa dość "luźno" trzymające znajdują się w błotniku czy tez pasie czołowym, które powinny wyskoczyć, całość wychodzi pod lekkim kątem.
Włala :-)

Powodzenia
Pozdrawiam
M

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 lis 2015, o 11:36

limesiak, dzięki wielkie, czyli wygląda na to, że najlepiej oddać do serwisu :-)

ODPOWIEDZ