OBK 2.5MT szum/dudnienie przy V105-115km/h

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Mikele
0 gwiazdek
Auto: Outback 2005
Polubił: 0
Polubione posty: 0

OBK 2.5MT szum/dudnienie przy V105-115km/h

Post 10 mar 2014, o 00:05

Witam wszystkich,

Jak w temacie mam problem z nowym nabytkiem (obk 2.5mt MY05). Przy przyśpieszaniu (niezależnie czy 4 czy 5 bieg) pojawia się miarowy mało przyjemny szum. Co ciekawe występuje tylko w przedziale prędkości od ok 105km/h do 115km/h nawet przy wciśniętym sprzęgle. Jadąc do 100, lub powyżej 120km/h jest spokój. Zostało wymienione łożysko, ponieważ wcześniej te dźwięki się nakładały. Dodatkowo zdemontowałem plastikową płytę pod silnikiem i "dopiąłem" nadkola, ponieważ miały 'luki' - w obu przypadkach było podejrzenie wpadania w rezonans, ruchu powietrza itp. Niestety problem pozostał. W związku z powyższym może ktoś miał taki problem u siebie i wie dokładnie co jest odpowiedzialne za całe zamieszanie :) Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam,

Michał
Ostatnio zmieniony 10 mar 2014, o 12:07 przez Mikele, łącznie zmieniany 1 raz.

kruque
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: ex obk 2.5i BP9, forek 2.0i SJ5
Polubione posty: 1 raz

Re: OBK 2.5MT szum/dudnienie przy V105-115km/h

Post 10 mar 2014, o 11:50

a opony wymieniałeś na inny komplet na próbę?

trafione łożyska mogą dawać taki efekt, że przy jeździe po łuku dźwięk się ciut zmienia.

ja u siebie trochę walczyłem z szumem (też OBK MY05), skończyło się na wymianie kompletu piast z łożyskami -- w życiu bym nie podejrzewał, że OBK może tak cicho jechać.

moje auto przejechało 265kkm na oryginalnych piastach (śledząc historię napraw nie znalazłem wymiany tychże). niecały rok temu wymieniłem najbardziej hałasujący prawy tył na zamiennik BTA, ale po przejechaniu kilku tysięcy km zamiennik padł i zaczął szumieć. tym razem, po sprawdzeniu stanu wszystkich piast, wymieniłem komplet na OEM, w dzierżoniowie.
Obrazek Obrazek

Mikele
0 gwiazdek
Auto: Outback 2005
Polubione posty: 0

Re: OBK 2.5MT szum/dudnienie przy V105-115km/h

Post 10 mar 2014, o 13:02

Dziękuję za odpowiedz :) W moim przypadku dźwięk pozostaje taki sam niezależnie od prostej/zakrętów. Co do opon to też biorę to pod uwagę i rozważam zmianę niebawem. Cieszy mnie, że obk może cicho jechać :) mam nadzieję ze znajdę powód całego zamieszania.

ODPOWIEDZ