Problem z załączaniem się wiatraka chłodnicy

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Yanas
2 gwiazdki
Auto: Subaru Forester 2.0xt
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Problem z załączaniem się wiatraka chłodnicy

Post 17 mar 2014, o 22:11

Mam pewien kłopot z leśnikiem SF 2.0 na..

Mimo sprawnego termostatu i sprawnego wiatraka, oraz nowego czujnika temperatury silnika wiatrak bardzo niechętnie się załącza. W zasadzie chyba - muszę to dokładniej sprawdzić jak się zrobi cieplej - ustrojstwo załączać się nie chce. Wygląda to tak,że podczas normalnej (płynnej) jazdy w mieście czy na szosie/autostradzie, z dowolnymi prędkościami, temperatura silnika jest w normie i ani drgnie. Natomiast podczas powolnej jazdy miejskiej w korkach lub "piłowaniu" na reduktorze w terenie temperatura silnika ostro rośnie a wiatrak nie załącza się.. Muszę w takich sytuacjach albo odkręcać grzanie na full, albo włączać klimatyzacje, której wiatrak działa prawidłowo i dość szybko schładza silnik.
Chłodnica wyczyszczona, nie przecieka, płyn w normie..

Jakieś pomysły co to może być?

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 0

Re: Problem z załączaniem się wiatraka chłodnicy

Post 22 mar 2014, o 21:39

a sam wiatrak sprawny?? jego połączenie elektryczne?? sprawdź miernikiem czy kiedy powinien już działać leci prąd do niego-mógł sam wiatrak pasc, termostat moze masz nie do konca sie otwierajacy? sprawdz temp otwierania jesli dobrze pamietam 78 stopni, czujnik hmmm potrafi byc nowy i zepsuty-taka ich uroda. u mnie bylo inaczej odrobine ale sprawdz calosc tzn komplet-termostat, czujnik-czujniki ( sa dwa a jesli jest jeden to powininen byc trzy pinowy) oba sa w magistrali wodnej pod przepustnica. ewentualnie lec do yacoserwis.pl i szukaj wsparcia:D
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow

Yanas
2 gwiazdki

Post 23 mar 2014, o 11:16

Hej.
Wiatrak jest sprawny - przy włączonej klimie chodzą oba. Termostat sprawdzony i - wg. mojego mechanika - jest ok.. Nie wiem o co chodzi, bo, gdy w lecie miałem problem z podnoszeniem się temp. silnika w czasie normalnej jazdy to wymiana czujnika temp. wystarczyła i wiatrak się załączał prawidłowo. Może faktycznie czujniki są dwa i teraz zastrajkował ten nie zmieniany wcześniej. Sprawdzę to.

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 23 mar 2014, o 16:35

Jestem po za domem tak to bym Ci foto wysłał czujników. Jeśli okaże się że masz jeden ale trzy pinowy możesz mieć od nie tego auta. Głównie 3piny były w ponoć w imprach turbo o formach XT. Ale jak życie uczy czujniki w autach co tydzień produkcyjny potrafią być inne. U mnie forek my99 2.0na 3 pinowy a z katalogu i VIN w serwisie subaru wychodzi ze są dwa oddzielne montowane obok siebie.

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 23 mar 2014, o 16:41

U mnie dokładnie temp stała w miejscu a wiertoloty zasuwaly non stop. Termostat I czujniki wymieniłem i po problemie

Yanas
2 gwiazdki

Post 6 kwie 2014, o 11:31

Problemów ciąg dalszy..

Nie podłączałem go jeszcze do kompa - brak czasu.

Z obserwacji ostatnich dwóch dni sprawa wygląda tak,że raz temperatura wędruje sobie wyraźnie do góry i wiatrak ani drgnie, a raz wiatrak się załącza i silnik schładza. Jeździłem dużo w "terenie", tzn. wolna jazda, częste zatrzymywania i ruszania. Mam takie wrażenie,że w jednym cyklu jazdy, tzn od włączenia do wyłączenia silnika, wiatrak albo działa normalnie albo w ogóle, tzn. tak, jakby coś załączało się - bądź nie - w momencie przekręcania stacyjki. Nie wiem, czy rozumiecie co mam na myśli.. Kolejna obserwacja jest taka,że nawet wtedy, gdy wiatrak załącza się prawidłowo, to - po schłodzeniu przez wiatrak - temperatura znów dość szybko rośnie. Nie wiem kompletnie co jest przyczyną... Pompa wody?Spadek wydajności chłodnicy? Przy jeździe ze stałą prędkością, czy to 50, czy 150 km/h wszystko jest zupełnie OK, temperatura ani drgnie..

rafik555
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru STI my05, Subaru SVX, bugeye 2.0gx, forester 2011, OBK 2008, Impreza 08

Post 9 kwie 2014, o 00:10

Miłałem też coś podobnego w imprezie przyczyną był zablokowany korek chłodnicy, sprawdź go czy działa ten zaworek (mały grzybek), u mnie się przykleił. Objawy były własnie takie, że na postoju auto się grzało, a podczas jazdy było ok.

Może to być również objaw przy uszkodzonej uszczelce pod głowicą.... Może się układ zapowietrzać, zrobi się poduszka powietrzna przy czujniku i wentylatora nie włączy, mocniejsze przegazowanie odpowietrzy układ i temp spadnie.
Sprawdź też na odpalonym silniku czy nie bąbluje w zbiorniczku wyrównawczym.
Proste są dla szybkich samochodów, a zakręty dla szybkich kierowców

Yanas
2 gwiazdki

Post 9 kwie 2014, o 10:48

Dzięki Rafik za Twój głos.

Właśnie sprawdziłem - korek wydaje się być ok, grzybek pod korkiem można ruszać w górę z właściwym oporem (tam jest chyba jakaś sprężyna?), nie wygląda na zapieczony czy niesprawny.Właściwie wygląda jak nowy..

Włączyłem silnik i - przynajmniej na zimnym - w przedziale 1000-3000 obrotów nic nie bąbelkuje. Już sam nie wiem co z tym począć..

Na dodatek po raz trzeci w ostatnich 3tyś km zmieliły się łożyska w dupce skrzyni. Pierwszy raz ze starości, drugi raz prawdopodobnie z powodu wady fabrycznej (wymiana za free), a teraz to już nie wiem. Jak pech to pech.

rafik555
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru STI my05, Subaru SVX, bugeye 2.0gx, forester 2011, OBK 2008, Impreza 08

Post 10 kwie 2014, o 00:21

zostaje jeszcze taka prosta rzecz jak termostat ale czy on mi pasuje do tych objawów to nie wiem... W sumie mówisz, że czasami jest ok więc może się zacina...
Proste są dla szybkich samochodów, a zakręty dla szybkich kierowców

Yanas
2 gwiazdki

Post 10 kwie 2014, o 10:49

Kurcze może to on..Poproszę mechanika,żeby przy okazji robienia tych pier$%*onych łożysk go sprawdził.

ODPOWIEDZ