NA którą oś łańcuchy zimowe w Legacy
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
NA którą oś łańcuchy zimowe w Legacy
Na wstępie witam szanownych subarumaniaków .
Wybieram się na narty w alpy i w razie W.. nie wiem na ,którą oś założyć łańcuchy w Legacy 2.0R.
W Gdańskim serwisie nie byli pewni czy na przód czy na cztery pazóry?
Pozdrawiam
Wybieram się na narty w alpy i w razie W.. nie wiem na ,którą oś założyć łańcuchy w Legacy 2.0R.
W Gdańskim serwisie nie byli pewni czy na przód czy na cztery pazóry?
Pozdrawiam
Re: NA którą oś łańcuchy zimowe w Legacy
Zawsze i tylko na przód - tak stoi w instrukcji. Jeżeli puste auto - można próbować na cztery, ale na własne ryzyko.
http://wwojnar.com/
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Tylko że żadne łańcuchy raczej nie będą potrzebne.
Auto przestanie jechać dopiero, jak zawiśnie na brzuchu. A wtedy i łańcuchy nie pomogą. A tak to wjedziesz wszędzie.
Auto przestanie jechać dopiero, jak zawiśnie na brzuchu. A wtedy i łańcuchy nie pomogą. A tak to wjedziesz wszędzie.
Dzięki dzięki za szybkie info.
Pewnie wjadę wszędzie ale austriackie misiaki nie są tolerancyjne i nie dadzą się wykazać legasiakowi jak stoi znak zakładać łańcuchy to trzeba zakładać
Pewnie wjadę wszędzie ale austriackie misiaki nie są tolerancyjne i nie dadzą się wykazać legasiakowi jak stoi znak zakładać łańcuchy to trzeba zakładać
rozumiem że do Forestera też łańcuchy tylko na przód? Tak z ciekawości pytam
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
raczej miejsce w nadkolach
Bo dla wiskozy to chyba najlepiej byłoby na 4 koła.

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
U mnie w instrukcji do Forestera MY07 też piszą tylko na przednie koła ale przecież tak naprawdę powinno się zakładać na wszystkie 4? Moim zdaniem na przód to taka wersja oszczędnościowa, dlaczego nie można na wszystkie koła?
Z tyłu jest mało miejsca w nadkolach, ja bym zakładal na 4 jak absolutnie trzeba i jechał bardzo powoli.
Na amerykańskich forach mówią, że na wszystkie, ale tylko niektóre łańcuchy. Bo inne urywają czujniki ABS z tyłu.Konto usunięte pisze:U mnie w instrukcji do Forestera MY07 też piszą tylko na przednie koła ale przecież tak naprawdę powinno się zakładać na wszystkie 4? Moim zdaniem na przód to taka wersja oszczędnościowa, dlaczego nie można na wszystkie koła?
Nie mam pojęcia czy to prawda, ale nie mieści mi się to w... głowie, że nie ma oficjalnego wytłumaczenia, dlaczego tylko na przód.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Gal, sądzę że mały żółty ludzik w ogóle nie przewidział łancuchów za bardzo.
Na przodzie może dlatego, że lepiej skręca i lepiej hamuje - tak na chłopski rozum bo nigdy do Subaraka łańcuchów nie zapinałem.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
jak otwarte osiowe dyfry to moze jakos na krzyz
na sam przod dawac chyba bym sie bal tak mordowac wisko.
w dosc mocno nieodsniezanych Kamionkach, gdzie dodatkowo lancuchy robia dosc glebokie koleiny, Zaba (Impreza GT) wspinala sie bardzo sprawnie na srednich zimowkach.

w dosc mocno nieodsniezanych Kamionkach, gdzie dodatkowo lancuchy robia dosc glebokie koleiny, Zaba (Impreza GT) wspinala sie bardzo sprawnie na srednich zimowkach.
Michal B, jak masz sam przód to też fajna nadsterowność np. na hamowaniu....
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
przypomina mi to kolesi, ktorzy z oszczednosci zakladaja zimowki na przod, z tylu pozostawiajac letnie kapcie - i pozniej zonk, bo tyl wyprzedzil przod.Azrael pisze: Michal B, jak masz sam przód to też fajna nadsterowność np. na hamowaniu....
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Wcale to nie musi być z oszczędności.remek pisze:ktorzy z oszczednosci zakladaja zimowki na przod, z tylu pozostawiajac letnie kapcie
Kedyś na całą zimę specjalnie tak zrobiłem w CC Sporting, bo chciałem nauczyć się porządnie panować nad samochodem przy boczurach

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
remek pisze: na sam przod dawac chyba bym sie bal tak mordowac wisko.
Niby tak. Ale w instrukcji FHI jest jak byk o przedniej osi. No i założenie jest takie, że na łańcuchach jedziesz max 40 km/h.
Mi Włosi tylko machnęli reką przed tablicą o konieczności założenia lańcuchów...
Forek oczywista wjechał...
Innych niestety ten obowiązek dotyczyl...

Innych niestety ten obowiązek dotyczyl...

Dolce far niente 

Przeważnie lepsza nadsterownośc na hamowaniu niż brak hamowania. Z łańcuchami się jeździ wolno wiec nie widzę problemu z tym przodem, jak miałem ośke sporo jeździłem na łańcuchach i przy spokojnej jeździe nigdy żadnych problemów nie było. Już przy 50 km/h był w aucie taki hałas, że sie odechciewało. Jeśli w Subaraku ktoś zapnie łańcuchy to warunki muszą być naprawdę hard core i wtedy to naprawdę bedzie raczej powoluśku byle przejechać.Azrael pisze:Michal B, jak masz sam przód to też fajna nadsterowność np. na hamowaniu....
Michal B, no ale na ostrym zjeździe w warunkach starsznych moze być strasznie...
No jak już śmierć zagląda w oczyAzrael pisze:Michal B, no ale na ostrym zjeździe w warunkach starsznych moze być strasznie...

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
Jarmaj, mialem na mysli tych, ktorzy uzywaja auta do przemieszczania.jarmaj pisze:Wcale to nie musi być z oszczędności.remek pisze:ktorzy z oszczednosci zakladaja zimowki na przod, z tylu pozostawiajac letnie kapcie
Kedyś na całą zimę specjalnie tak zrobiłem w CC Sporting, bo chciałem nauczyć się porządnie panować nad samochodem przy boczurach

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
O! o! to właśnie ja!remek pisze:Jarmaj, mialem na mysli tych, ktorzy uzywaja auta do przemieszczania.jarmaj pisze:Wcale to nie musi być z oszczędności.remek pisze:ktorzy z oszczednosci zakladaja zimowki na przod, z tylu pozostawiajac letnie kapcie
Za chwilę rozpocznę przemieszanie się przy pomocy auta do Krakowa.