blokowanie kół

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
kasiaczek01
0 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 combi
Polubił: 0
Polubione posty: 0

blokowanie kół

Post 20 gru 2008, o 13:06

mam imprezę 2.0 z reduktorem. Może ktoś miał problem z blokowaniem się kół? Wyląda to tak, że przy wrzuconym biegu wciśniętym sprzęgłem samochód nie stacza sie np. ze stromej góry. Podczas ruszania dodając trochę więcej gazu koła odblokowują się.Oprócz tego przy zimnym samochodzie z tylnego napędu wydobywa sie stukanie tak jak 'przeskakujący przegub' podczas gwałtownego dodania gazu na niskich biegach. Po rozgrzaniu samochodu stukanie ustępuje. Miałam ostatnio wymieniane sprzęgło, ale to chyba nie ma nic wspólnego z tylnym napędem i blokowaniem się kół?

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 442 razy

Re: blokowanie kół

Post 20 gru 2008, o 13:07

Hill holder?

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 20 gru 2008, o 13:16

jarmaj pisze: Hill holder?
To żeś ziom wytłumaczył :roll: :razz:
kasiaczek01 pisze: mam imprezę 2.0 z reduktorem. Może ktoś miał problem z blokowaniem się kół? Wyląda to tak, że przy wrzuconym biegu wciśniętym sprzęgłem samochód nie stacza sie np. ze stromej góry. Podczas ruszania dodając trochę więcej gazu koła odblokowują się.

To nie jest "problem", tylko jedna z funkcji wyposażenia samochodu, która nazywa się "hill holder", zapobiegająca staczaniu się samochodu na sprzęgle ze wzniesień.
kasiaczek01 pisze: Oprócz tego przy zimnym samochodzie z tylnego napędu wydobywa sie stukanie tak jak 'przeskakujący przegub' podczas gwałtownego dodania gazu na niskich biegach. Po rozgrzaniu samochodu stukanie ustępuje.

Jesteś pewna że dźwięk wydobywa się z tylnego napędu? Wszystko wskazuje na to, że to wydech stuka o jakiś element podwozia, dopóki się nie rozgrzeje. To taka stara tradycja w Subaru.

kasiaczek01
0 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 combi
Polubione posty: 0

Post 20 gru 2008, o 13:19

dzięki za pomoc. W takim razie sprawdzę jeszcze ten wydech. POZDRAWIAM!

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 442 razy

Post 20 gru 2008, o 13:53

Bergen pisze:
jarmaj pisze: Hill holder?
To żeś ziom wytłumaczył :roll: :razz:

Eeeee, no co?

Prostota i zwięzłośc formy jest najważniejsza :mrgreen:

Dobra.... wiem, wiem... :oops:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 20 gru 2008, o 14:00

my podobne objawy mieliśmy w naszym Slow Mammal. to rzeczywiście był hill holder. nadgorliwy nieco. regulacja ustrojstwa zajęła serwisowi 10 minut.

ODPOWIEDZ