Dziwny "klank"...

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
ant700
0 gwiazdek
Auto: subaru forester
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Dziwny "klank"...

Post 16 kwie 2014, o 22:55

Witam ... Od dluzszego czasu intryguja mnie odglosy "klekotu" ala diezel.Silnik niekiedy lekko szarpnie ( prawie niezauwazalnie ...) Najbardzie slychac to na wolnych obrotach w "kabinie".Znajomy mechanik twierdzi,ze to wtryski tak "cykaja'' ... malo mnie to przekonuje :-| forester 2.5 xt 2008 195k.

rafik555
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru STI my05, Subaru SVX, bugeye 2.0gx, forester 2011, OBK 2008, Impreza 08

Re: Dziwny "klank"...

Post 16 kwie 2014, o 23:22

bardziej obstawiałbym regulację zaworów :) kiedy ostatnio robiona ?
Proste są dla szybkich samochodów, a zakręty dla szybkich kierowców

ant700
0 gwiazdek

Post 16 kwie 2014, o 23:29

W listopadzie 2013 byla robiona UPG ... ale pamietam,ze juz wtedy tak dziwnie "cykal".Cholera... nie mam porownania,zadnego "wzorca" i bede musial udac sie do tego samego co robil UPg.Nie wiem.... moze dramatyzuje ale na moj gust to troche dziwny dzwiek.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 16 kwie 2014, o 23:33

rafik555
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru STI my05, Subaru SVX, bugeye 2.0gx, forester 2011, OBK 2008, Impreza 08

Post 16 kwie 2014, o 23:35

Połowa pistonslapów to uszkodzony napinacz rozrządu :) , który wydaje podobny dźwięk
Proste są dla szybkich samochodów, a zakręty dla szybkich kierowców

wilq
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: Legacy IV 2.0, Impreza MY17 2.0 NA

Post 17 kwie 2014, o 00:47

Ojoj, ale w tym z filmiku to już tak klapią że bym się przeraził okrutnie jak bym miał coś takiego :) Poza tym, czy piston slapy występują tylko na zimnym silniku czy po rozgrzaniu też słychać ?
Z tego co wiem to w silnikach występuje owalizacja ze względu na poziome ułożenie hmhm wszystkiego w silniku, i na zimnym może być słychać właśnie klapanie, u siebie też w zimniejsze poranki słyszę coś ala to, ale nie aż tak, delikatne klapanie na niskich obrotach pod obciążeniem, poza tym ustaje to po wypaleniu fajki i lekkim zagrzaniu silnika.

ant700
0 gwiazdek

Post 17 kwie 2014, o 06:33

Cos,cos ... "kolo tego" ... szczegolnie slychac na wolnych.Mniej metaliczny ,bardziej takie cykanie.Tak czy siak,jade do mechaniora ... wkurzajace to jest. :evil:

mcc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: WRX seria+

Post 17 kwie 2014, o 09:29

rafik555 pisze: Połowa pistonslapów to uszkodzony napinacz rozrządu :) , który wydaje podobny dźwięk

Tylko IMO przy piston slapie cykanie przechodzi po rozgrzaniu silnika, a przy napinaczu bedzie caly czas to samo...

Pzw,
MCC
no pain, no gain

http://www.pundit.pl - INTELIGENTNY BUDYNEK

ant700
0 gwiazdek

Post 17 kwie 2014, o 20:28

Tak,czy siak dzieki :-> zobacze co mi powiedza w ASO :-| Troche zaluje... jak puknela UPG moglem zrobic "total' remont z kuciem itp.Mam zamiar prosiaka trzymac... mialem troche innych aut,ale ten pasuje mi najlepiej :-) i ...nawet pali mniej odemnie :mrgreen:

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 18 kwie 2014, o 10:07

Jak cykanie (a może bardziej terkotanie?) i głównie z kabinie, to może fuel damper?
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... 71#p365271

Pierdoła, ale strasznie wk...jąca ;-)

ant700
0 gwiazdek

Post 18 kwie 2014, o 18:40

No i ... potwierdzilo sie to,o czym myslalem w kategoriach :nie ,to przeciez nie mozliwe.To "cykanie" to ... szklanka - oznajmil p.mechanik. :wall: W listopadzie mial wszystko na dloni,robil UPG,mial wymienic cale "ustrojstwo" ktore jest lub bedzie "podejrzane w najblizszym' czasie :-| Co prawda,jest to dosc delikatny dzwiek ale jest.Aha,zaproponowal przejscie na olej 5w30 ( jest 5w40) ... poza tym,czy moga byc jakies fanaberie jak bede tak jezdzil ? Szlak mie trafia ...znowu grzebac w silniku ... :-( Pierdoła, ale strasznie wk...jąca ;-)

ant700
0 gwiazdek

Post 18 kwie 2014, o 19:08

To "cykanie" to ... szklanka - oznajmil p.mechanik ... Wiesz co Godlik mam uczucie ,ze "ten caly sztab" moich mechaniorow mogl sie mylic.Dzieki za podsuniecie linku :idea: podobna sprawa i nie zadne szklanki,kieliszki i inne karafki :whistle: swoja droga kto by pomyslal.Jak sie sprawdzi :thumb: masz 1/3 ekwiwalentu za robienie zaworow ... nic nie dajacych :giggle:

Ciara
4 gwiazdki
Auto: Impreza GL 2.0
Polubione posty: 2 razy

Post 18 kwie 2014, o 19:37

ant700 pisze: ... poza tym,czy moga byc jakies fanaberie jak bede tak jezdzil ? Szlak mie trafia ...znowu grzebac w silniku ... :-( Pierdoła, ale strasznie wk...jąca ;-)
U mnie jest tak i jezdze od 2 lat bez problemu:

Link: https://www.youtube.com/watch?v=AuEfM4Erxj4

Przebiegow nie robie duzych ale zeszlej zimy katowalem auto ile sie dalo i nic sie nie dzieje ;-)

ant700
0 gwiazdek

Post 18 kwie 2014, o 19:46

Myslalem,ze jestem "rodzynkiem wsrod stukaczy" atu prosze :giggle: cale forum stuka.

Ciara
4 gwiazdki

Post 18 kwie 2014, o 20:48

E tam to juz stary temat. Czasami jak stuka to mnie to strasznie irytuje ale generalnie sie do tego przyzwyczailem :->

piotr.kupczak
0 gwiazdek
Auto: MY98

Post 18 kwie 2014, o 22:04

u mnie natomiast jest tak, że zrobiłem jakieś 6 tysi po regeneracji głowic i słychać (chyba) zawory... a jak pojadę poupalać to cykanie ucicha- wniosek nasuwa się sam :evilgrin:

Ciara
4 gwiazdki

Post 20 kwie 2014, o 13:51

U mnie wystarczy zgasic silnik, odpalic i jest cisza wiec kazde auto inaczej reaguje

ant700
0 gwiazdek

Post 20 kwie 2014, o 22:19

Dalem sobie dzisia troche czasu i ... przysluchiwalem sie dzwiekom wydawanym przez wtryskiwacze.Doszlem do wniosku,ze podobny dzwiek,ale juz bez szumu,klikania,warkotu samego silnika ... slychac ( i to wyraznie ) we wnetrzu samochodu :-| Jak sprawdzic,czy przewody metalowe ( od paliwa ) nie rezonuja tego dzwieku do wnetrza.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 20 kwie 2014, o 22:27

Otwórz maskę i dotknij uchem do tego zaworka, o którym pisałem wcześniej.

ant700
0 gwiazdek

Post 20 kwie 2014, o 23:02

Zaworka czy zaworkow ? ... karamba :?: w moim sa dwa takie ustrojstwa ... albo sie myle.

ODPOWIEDZ