Odczytywanie błędów ECU - dyskusja
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Odczytywanie błędów ECU - dyskusja
Bergen, a dlaczego nie wrzuciłeś tego do subaropedii?
czarne jest piękne...
Re: Kody błędów ECU w Subaru
vibowit, wydaje mi się że dział techniczny to naturalne miejsce do umieszczania informacji technicznych, podobnie jak manuali i innych FAQ. Ale wszystko jest do dogadania, wiadomo.
Co racja to racja. Nie chciałbym by utonęło to w otchłaniach forum. Można jednak co jakiś czas robić "up".Bergen pisze:vibowit, wydaje mi się że dział techniczny to naturalne miejsce do umieszczania informacji technicznych, podobnie jak manuali i innych FAQ. Ale wszystko jest do dogadania, wiadomo.

czarne jest piękne...
vibowit, ten wątek jest przyklejony, zawsze będzie "u góry". Pozwolisz jednak, że naszą pogawędkę potem z niego wydzielę do innego.
Bergen a tak z ciekawości to skąd to wyciągnąłeś 

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
faykee, jak masz WRX to dla Ciebie jest kabelek Tactrix i kilka darmowych programów.
a od ktorego roku smiga w subaru OBDII?
i czy macie sprawdzone narzedzia diagnostyczne?
Devcio, ty zdaje sie czytales kody s-techowym diagtoolem u siebie?
Devcio, ty zdaje sie czytales kody s-techowym diagtoolem u siebie?
- warp9
- 2 gwiazdki
- Auto: Celica ST182/ Vitara V6/Evo VIII/Impreza WRX
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Wujek Google szturchnięty podpowiada, że od 1996 r.gregski pisze:a od ktorego roku smiga w subaru OBDII?
Ja zakupiłem prosty skaner już do poprzedniego auta (zarobił na siebie wielokrotnie

O taki:
http://www.viaken.pl/sklep.php?lang=pl& ... prodid=163
Cena - niewiele więcej niż "sprawdzenie błędu" w ASO. A ile frajdy

It's evolution ...

warp9, to jest fajne: www-s-tech-pl
szczegolnie soft ktorym mozesz rysowac wykresy z okreslonych czujnikow.
Imprezy GT MY98 nie miały OBDII.warp9 pisze: Wujek Google szturchnięty podpowiada, że od 1996 r.
- warp9
- 2 gwiazdki
Wykresy są dla nerdówgregski pisze:warp9, to jest fajne: www-s-tech-pl

Ciekawe. Np. tutaj:michal pisze:Imprezy GT MY98 nie miały OBDII.warp9 pisze: Wujek Google szturchnięty podpowiada, że od 1996 r.
http://www.motorscan.net/vehicle_list.html#subaru
jest potwierdzony odczyt z '97.
Może było różnie w zależności od rynku.
It's evolution ...

Nie ma tam słowa o imprezie _GT_.warp9 pisze:Wykresy są dla nerdówgregski pisze:warp9, to jest fajne: www-s-tech-pl
szczegolnie soft ktorym mozesz rysowac wykresy z okreslonych czujnikow.![]()
Ciekawe. Np. tutaj:michal pisze:Imprezy GT MY98 nie miały OBDII.warp9 pisze: Wujek Google szturchnięty podpowiada, że od 1996 r.
http://www.motorscan.net/vehicle_list.html#subaru
jest potwierdzony odczyt z '97.
Może było różnie w zależności od rynku.
- warp9
- 2 gwiazdki
Ale jest o Imprezie US z 1997 r. GT w takim razie jest gorzej wyposażony, jeśli chodzi o złącze ?michal pisze: Nie ma tam słowa o imprezie _GT_.
It's evolution ...

GT99 ma OBD-I
GT98 ma złącze ISO ale komunikuje się tylko w protokole SSM
GT97 i wcześniejsze nie mają złącza ISO tylko dedykowane SUbarakowe, nawet ASO potrzebuje specjalny adapter do SSM (SSM-III nie działa z nimi w ogóle bodajże).
Skanery OBD-II mają pole do popisu od bug eye.
GT98 ma złącze ISO ale komunikuje się tylko w protokole SSM
GT97 i wcześniejsze nie mają złącza ISO tylko dedykowane SUbarakowe, nawet ASO potrzebuje specjalny adapter do SSM (SSM-III nie działa z nimi w ogóle bodajże).
Skanery OBD-II mają pole do popisu od bug eye.
2.0 turbo nie występowało w balandze w usiech przed wrxem - przeczytaj też to co napisał Kubutek.warp9 pisze:Ale jest o Imprezie US z 1997 r. GT w takim razie jest gorzej wyposażony, jeśli chodzi o złącze ?michal pisze: Nie ma tam słowa o imprezie _GT_.
http://www.allegro.pl/item518203657_int ... urier.htmlwarp9 pisze:Wujek Google szturchnięty podpowiada, że od 1996 r.gregski pisze:a od ktorego roku smiga w subaru OBDII?
Ja zakupiłem prosty skaner już do poprzedniego auta (zarobił na siebie wielokrotnie![]()
O taki:
http://www.viaken.pl/sklep.php?lang=pl& ... prodid=163
Cena - niewiele więcej niż "sprawdzenie błędu" w ASO. A ile frajdy
Tak się zastanawiam czy nie jest to lepszym rozwiązaniem, ale niestety potrzebny laptop i targanie go do auta za każdym razem.
- warp9
- 2 gwiazdki
Jest jeśli potrzebujesz tych dodatkowych odczytów. Mi zależało tylko na odczycie kodu błędu/skasowaniu go. Do tego taki mały, podręczny gadżet jest wygodniejszy (czyt. leży sobie w schowku).faykee pisze: Tak się zastanawiam czy nie jest to lepszym rozwiązaniem, ale niestety potrzebny laptop i targanie go do auta za każdym razem.
It's evolution ...

A jeśli chodzi o oprogramowanie... czy jest jakiś software, który szczególnie jest polecany ? Wiem, że inne marki zdarza się, że mają swoje programy współpracujące z interfejsem OBD II, czy Subaru wykorzystuje coś "swojego" ?
Wszystie marki muszą obsługiwac OBD-II, ale w SUbaru nie jest on zbyt dobrze zaimplementowany, ma oczywiście dedykowany protokół SSM.
Pytanie laika, wybaczcie :)
Czy kontrolka ABS (która przy odpalaniu stacyjki zapala się na chwilkę - czyli działa) nie powinna się świećić kiedy ABS się załącza ? Chciałem sprawdzić błędy ale coś mnie podkusiło aby wpierw przetestować ABS w warunkach polowych - lampka mimo to, że ABS zdaje się działać się nie świeci (w poprzednim samochodzie podczas działania abs kontrolka się zapalała).
Czy kontrolka ABS (która przy odpalaniu stacyjki zapala się na chwilkę - czyli działa) nie powinna się świećić kiedy ABS się załącza ? Chciałem sprawdzić błędy ale coś mnie podkusiło aby wpierw przetestować ABS w warunkach polowych - lampka mimo to, że ABS zdaje się działać się nie świeci (w poprzednim samochodzie podczas działania abs kontrolka się zapalała).
Re: Odczytywanie błędów ECU - dyskusja
nigdy mi się ta kontrolka nie zapalała jak działał ABS
raczej zapala się na początku przy samotestowaniu a później w razie awarii
raczej zapala się na początku przy samotestowaniu a później w razie awarii

Re: Odczytywanie błędów ECU - dyskusja
faykee, w Subaru kontrolka ABS zapala się tylko po włączeniu zapłonu oraz gdy ABS nie działa (z różnych przyczyn). Działanie ABS nie jest sygnalizowane żadną lampką.