Witam, za cholere nie wiem, jak nazywa się ten system, do chłodzenia chłodnicy opryskiem wody...czy jakoś tak.
Usłyszałem o czymś takim, ale nie byłem w stanie wydobyć fachowej nomenklatury od rozmówcy.
Jak to się zwie, jak montuje i gdzie to można dostać? I czy w ogóle warto?
Spryskiwanie chłodnicy
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 527 razy
Re: Spryskiwanie chłodnicy
Nie spryskuje się chłodnicy silnika tylko intercooler. Mozesz poszukać pod hasłem - intercooler water spray kit
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Jeśli nie upalasz to do normalnej jazdy niepotrzebne no chyba że chcesz mieć poprostu 

Dysze mozna kupic w 4turbo oryginalne 80-90 zl sztuka zbiornik wody 5 l z pompa i plywakiem to okolo 300zl i wiecej na allegro, zawor zwrotny z opla astry pasuje, wlacznik oryginal uzywany od 100 zl w gore oraz sterowanie natryskiem elektronik mi zrobil za 30 zl. Mam zamontowane wrx i dziala.
-
szałan
- 1 gwiazdka
- Auto: Forester S-Turbo/ Legacy II 2.2/ Hornet 600/ Vespa/ Forester XT
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Fajny przepis. Mozna prosic o szczegolowszy plan z ewentualnymi fotami na priv? Jak bedziesz mial czas i checi :)
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia:szałan pisze: Jak to się zwie, jak montuje i gdzie to można dostać? I czy w ogóle warto?
1) jak lubisz "popsikać" naciskając przycisk - to bankowo warto i to za każde pieniądze

2) jeżeli celem jest na przykład ochrona silnika przed zbyt gorącym powietrzem zasilającym motor - to nie warto,
3) jeżeli startujesz w imprezach sportowych na nieco wyższym niż podstawowy poziomie lub lubisz urywać po kilka milisekund na każdych światłach i zakupisz profesjonalny zestaw + sterowanie automatyczne - to .... nie wiem, nie znam się ale chyba warto

A tak poważniej to mam to w STI i nie używam bo w jeździe drogowej po prostu nie ma takiej potrzeby.
W STI SPRT był automatyczny natrysk na IC (bodaj po osiągnięciu jakiegoś tam progu BOOSTa - nie pamiętam).
Znane są przypadki kiedy użytkownicy w/w pojazdów poszukiwali sposobów ....... jak to wyłączyć