Ankieta - paliwo (do Turbo)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Ankieta - paliwo (do Turbo)
Interesuje mnie statystyka użytkowników Subaru z silnikami Turbo w odniesieniu do paliwa.Jesli ktoś zalewa raz to raz inne paliwo to prosze wybrac to paliwo,które leje częściej.
W żyłach benzyna,zamiast serca TURBINA.
Re: Ankieta - paliwo (do Turbo)
Co prawda nie jestem użytkownikiem auta z turbo ale wszyscy moi znajomi z takim cudeńkiem poruszają się na PB98 i bardzo chwalą taka opcję 

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Powagi kawalarze.Chcę naprawdę poznac jak to z tymi oktanami.Dlatego nie ma LPB. Bietanolu to na dzis wogóle nie ma,nawet w domieszkach 2%.
Alez ja jestem powazny.
A Ty pytales, to Ci odpowiadam.
A w ogole to nie rozumiem sensu tej dyskusji - tysiac razy bylo - lejemy to, na co samochod jest zmapowany i po sprawie.
Ewentualnie mapujemy to co jest dostepne w okolicznych stacjach bez problemu...
A Ty pytales, to Ci odpowiadam.
A w ogole to nie rozumiem sensu tej dyskusji - tysiac razy bylo - lejemy to, na co samochod jest zmapowany i po sprawie.
Ewentualnie mapujemy to co jest dostepne w okolicznych stacjach bez problemu...
Jacek "AMI" Rudowski
Jacky X pisze: Bietanolu to na dzis wogóle nie ma,nawet w domieszkach 2%.
Tak nawiasem mowiac, to w Polsce, owszem nie ma... w Polsce.
Jacek "AMI" Rudowski
-
Tasior_Miedziak
- 4 gwiazdki
- Auto: Czarny karawan na gnojówkę
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Ja leje od zawsze 95 oktanow. Jak zalalem 98 ze dwa razy to zaczal palic jak smok. Pewnie gdybym przejechal jakies 600 km na 98 to moze by sie unormowalo. Moze... Jednak jak nie musze to jezdze na 95. Poza tym nie zauwazylem roznicy w pracy silnika. No oczywiscie oprocz spalania
Co innego Fido. Biedaczysko, on musi

Co innego Fido. Biedaczysko, on musi

- pablonas
- 5 gwiazdek
- Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
- Polubił: 1 raz
Ja leję 95 na turlanie po mieście i na trasę. Na upalania 98. Niestety nie mogę u siebie kupić shella v power 99+. Gdyby był to pewnie to paliwko bym lał na upalania.
pablonas, ale dlaczego. Przecież nie masz mapy? Czy się mylę. Standardowo GT jest mapowane na 95 z tego co pamiętam, więc co da 99+? Czy efekt nie będzie odwrotny do zamierzonego?pablonas pisze:Na upalania 98. Niestety nie mogę u siebie kupić shella v power 99+. Gdyby był to pewnie to paliwko bym lał na upalania.
czarne jest piękne...
- pablonas
- 5 gwiazdek
- Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
- Polubił: 1 raz
Nie chodzi o "podniesienie mocy" czy jakieś inne mityczne właściwości tego paliwa. Na 98 nie mam problemu ze spalaniem stukowym na wolnych próbach. Na 95, knock sensor wykrywa spalanie stukowe i obniża boost do 0,5 bar
Szczerze mówiąc 99 nigdy w tym aucie nie testowałem. Zakładam (być może mylnie), że powinno być nie gorzej niż na 98.

Ktoś mądry w temacie jakiś czas temu pisał, że Vpower 99 ma dodatkowo jakieś mundre dodatki które poprawiają spalanie (zawierają tlen chyba czy coś) i dzięki temu nawet bez mapy na takie paliwo można uzyskać niewielką zwyżkę mocy (rzędu kilku procent najwyżej).
Ale jest za to etanol. W większej ilości paliw, niż byś się spodziewał.Jacky X pisze:Bietanolu to na dzis wogóle nie ma,nawet w domieszkach 2%.
A gdzie opcje Elf TurboMax, AvGas, benzyna+metanol+toluen?
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
Ami, jak wleję coś z podwyższoną zawartością tlenu, to Mikry gotów się utlenić do reszty. ;>
A poza tym to ja chciałem powiedzieć, że ta ankieta jest głupia, bo nie zawiera najważniejszej odpowiedzi.
r.
A poza tym to ja chciałem powiedzieć, że ta ankieta jest głupia, bo nie zawiera najważniejszej odpowiedzi.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
samo sie zamknelo, wiec chyba teraz trzeba otworzycvicu pisze: Forum trzeba zamknąć?![]()

W Polsce , nie ma . Jest ustawa ,że coś ok 2% średnio to mają być biododatki. Ale walą wszystko do diesla a do benzyny nic. Bioetanol to etanol tylko tak się mówi,ze niby ekologiczny ale można go produkować na wiele sposób. Kłopot w tym aby go trwale połączyć z benzyną, zwłaszcza w środowisku wilgoci z powietrza.ky pisze:Ale jest za to etanol. W większej ilości paliw, niż byś się spodziewał.Jacky X pisze:Bietanolu to na dzis wogóle nie ma,nawet w domieszkach 2%.
r.
O takie dane mi chodziło. Nie o ilość diesla w Subaru,zastosowanie LPG. Chciałem wiedzieć statystycznie ile turbo jest zmapowanych , a ilu użytkowników z własnej woli wybiera 98 a 95.ky pisze: A poza tym to ja chciałem powiedzieć, że ta ankieta jest głupia, bo nie zawiera najważniejszej odpowiedzi.
r.
- dareq
- 3 gwiazdki
- Auto: Forester sturbo01 & Legacy 93
- Polubił: 0
Tak z ciekawosci spytam bo leje do mojego antyka 98 i zastanawiam sie czy to ma sens,czy raczej powinienem tankowac 95??
- piotruś
- 5 gwiazdek
- Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
- Polubił: 320 razy
- Polubione posty: 202 razy
Moim zdaniem jest wyraźna różnica między paliwem sprzedawanym w Polsce i w Niemczech. Odnoszę wrażenie (i nie tylko ja), że na niemieckiej "normal" jedzie się tak jak na naszej 98 ... Nie oczekuję, że na 98, Forester będzie miał lepsze osiągi, ale zauważyłem, że silnik pracuje trochę "równiej", żwawiej się wkręca na obroty i trochę łatwiej znosi obciążenie przy niskich obrotach. Jak to mówią ma "lepszą kulturę pracy"
. Czasem leję też i 95 i muszę powiedzieć, że nie są to wielkie różnice. Natomiast duuużo wyraźniej odczuwałem je w poprzednim aucie (słabszy silnik - 1,6 110kM). Biorąc powyższe pod uwagę (i zalecenie producenta - "należy używać paliwa o liczbie oktanowej 95 lub wyższej") leję do baku 98. 

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Ja chciałem powiedzieć, że nie leję żadnych wipałerów rejsingów, ale zagłosowałem na 100 oktan, bo tak jakoś pasztetowo ankieta wygladał z tym 0% głosów. 

misioo pisze: Ktoś mądry w temacie jakiś czas temu pisał, że Vpower 99 ma dodatkowo jakieś mundre dodatki które poprawiają spalanie (zawierają tlen chyba czy coś) i dzięki temu nawet bez mapy na takie paliwo można uzyskać niewielką zwyżkę mocy (rzędu kilku procent najwyżej).
eeeee, po remoncie silnika w Astrze GSI (kiedyś, kiedyś) to V-power już chyba nigdy nie zatankuję ...