klima jak działa
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
klima jak działa
witam
jestem nowy
mam forestera 2000 od 4 tyg :D
i pytanie jak się reguluje klimę
włączam guzki AC i teraz pokrętłem kręcę w lewo (niebieskie pole) to daje "bardziej" zimno, w prawo (czerwone pole) "mniej" zimo
pytam bo klima na pewno była sprawna jak kupowałem auto, sprzedawca pokazywał ze działa
ale od zakupu jej nie włączałem - zima jest przecież :)
dziś ją włączyłem na chwilę i nadal dmuchało ciepłem (ustawione pokrętło na max czerwone pole)
na max niebieskim oczywiście dmuchało zimno ale nie wiem czy to z klimy czy z dworu bo przecież jest -2oC na zewnątrz...
nie wiem czy może trzeba zaczekać na efekt, np aż sie coś ostudzi? przed włączeniem miałem ustawione grzanie kabiny
jestem nowy
mam forestera 2000 od 4 tyg :D
i pytanie jak się reguluje klimę
włączam guzki AC i teraz pokrętłem kręcę w lewo (niebieskie pole) to daje "bardziej" zimno, w prawo (czerwone pole) "mniej" zimo
pytam bo klima na pewno była sprawna jak kupowałem auto, sprzedawca pokazywał ze działa
ale od zakupu jej nie włączałem - zima jest przecież :)
dziś ją włączyłem na chwilę i nadal dmuchało ciepłem (ustawione pokrętło na max czerwone pole)
na max niebieskim oczywiście dmuchało zimno ale nie wiem czy to z klimy czy z dworu bo przecież jest -2oC na zewnątrz...
nie wiem czy może trzeba zaczekać na efekt, np aż sie coś ostudzi? przed włączeniem miałem ustawione grzanie kabiny
- piotruś
- 5 gwiazdek
- Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
- Polubił: 320 razy
- Polubione posty: 202 razy
Re: klima jak działa
sebek, gratuluję zakupu
. Klima, wg Twojego opisu pracuje poprawnie
Nawet przy włączonej klimatyzacji będziesz miał nadmuch gorącego powietrza, jeśli pokrętło będzie na czerwonym polu.
To właśnie możesz to wykorzystać do szybszego odparowania szyb (lub wysuszenia wnętrza) zimą.
Poza tym musisz wiedzieć, że generalnie w Subaru klimatyzacja i ogrzewanie działają z pewną
bezwładnością i tak trochę "po swojemu" - możesz mieć wrażenie, że nie ma płynnej regulacji temperatury, tylko
działa na zasadzie włącz/wyłącz - TTTM (ten typ tak ma)
PZDR!

Nawet przy włączonej klimatyzacji będziesz miał nadmuch gorącego powietrza, jeśli pokrętło będzie na czerwonym polu.
To właśnie możesz to wykorzystać do szybszego odparowania szyb (lub wysuszenia wnętrza) zimą.
Poza tym musisz wiedzieć, że generalnie w Subaru klimatyzacja i ogrzewanie działają z pewną
bezwładnością i tak trochę "po swojemu" - możesz mieć wrażenie, że nie ma płynnej regulacji temperatury, tylko
działa na zasadzie włącz/wyłącz - TTTM (ten typ tak ma)

PZDR!
A tak zapytam przy okazji. Sebek ten Twój Forek to nie jest przypadkiem czerwony AT z przytartym zderzakiem przednim?
Z włączona klimatyzacją przez cały rok jeżdżę od dawna. Różnymi autami. Teraz, przy wnoszeniu kosmicznych ilości, śniegu, blota do auta, unikasz efektu aparowania szyb od wewnątrz.
Drugi ważny aspekt, to wymiana filtra kabinowego co przegląd.
Drugi ważny aspekt, to wymiana filtra kabinowego co przegląd.
Dolce far niente 

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
sebek, jest tak, jak napisał Piotruś. Jak dasz pokrętło na czerwone pole, to powinno lecieć (przy rozgrzanym silniku) ciepłe powietrze.
Tylko z tym zerojedynkowym działaniem się nie zgodzę.
Klimę powinno się włączać od czasu do czasu także w zimie, żeby zapobiegać zatarciu sprężarki.
Tylko z tym zerojedynkowym działaniem się nie zgodzę.
Klimę powinno się włączać od czasu do czasu także w zimie, żeby zapobiegać zatarciu sprężarki.
Trochę tak jest.So What! pisze: Tylko z tym zerojedynkowym działaniem się nie zgodzę.
Klima (co prawda "automatyczna") w Subaru wali zimnym po oczach nader często.
Mam wrażenie, że przy dłuższej trasie, kiedy temperatura w kabinie się ustabilizuje, to zimne powietrze z centralnych nawiewów jest regułą.
Może jest to pokłosie idei o tym, że "kierowca przy ciepłym wiejącym w twarz, zasypia".
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
- So What!
- 6 gwiazdek
W Forku (klima automatyczna) nie jest tak źle. W zimie ustawiam kierunek nawiewu na "auto", albo na nogi. Siłę nawiewu reguluję na krótkich odcinkach ręcznie, na długich - po pewnym czasie zmieniam z trybu ręcznego na "auto" i jest git.Gal pisze: Klima (co prawda "automatyczna") w Subaru wali zimnym po oczach nader często.
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Zgadza się. I jeszcze te nieszczęsne środkowe nawiewy, których nie można zamknąć. Jak ustawię na wprost, żona na tylnym siedzeniu (jeździ z małą) krzyczy, że jej zimno. W dół - mi zimno. Po ustawieniu nawiewu na szybę - wszystkim gorącoGal pisze:Trochę tak jest.So What! pisze: Tylko z tym zerojedynkowym działaniem się nie zgodzę.
Klima (co prawda "automatyczna") w Subaru wali zimnym po oczach nader często.
Mam wrażenie, że przy dłuższej trasie, kiedy temperatura w kabinie się ustabilizuje, to zimne powietrze z centralnych nawiewów jest regułą.
Może jest to pokłosie idei o tym, że "kierowca przy ciepłym wiejącym w twarz, zasypia".

A przy nagrzewaniu najpierw wali gorącym. Aż do przesady. Jakoś nigdy nie mogę się doczekać, aż 'automat' zmniejszy nawiew i muszę sam "kręcić".
Ale u kolegi w Foresterze jest chyba tak prosto (i fajnie) jak w GTku. Przycisk A/C, 4-stopniowa dmuchawa i 2 pokrętła (ciepło/zimno i kierunek nawiewu). Tam nigdy nie mam problemu z ustawieniem odpowiedniej temperatury w kabinie.
- So What!
- 6 gwiazdek
To jest rzeczywiście irytujące.Godlik pisze: te nieszczęsne środkowe nawiewy, których nie można zamknąć
Pełna automatyka działa dobrze niestety dopiero, jak temperatura się ustabilizuje.Godlik pisze: nigdy nie mogę się doczekać, aż 'automat' zmniejszy nawiew i muszę sam "kręcić".
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Moim zdaniem nie do końca. Zwłaszcza latem, w trasie, kiedy mam ustawione 24 stopnie, a z nawiewów wali lodowatym powietrzem.So What! pisze: Pełna automatyka działa dobrze niestety dopiero, jak temperatura się ustabilizuje.
Rozwiązaniem jest podobno mały wiatraczek, ale jakoś nie znam nikogo kto podjąłby się montażu. A ze mnie mechanik/elektryk kiepski.
http://subaru.pl/forum/viewtopic.php?t=109525
No to może w "starym". W "nowym" wali zimnym po gębie tak samo jak w Subaru.FUX pisze:Miło wspominam działanie automatycznej klimy w Accordzie....
Uznałem to za standard japoński.
Gal pisze: Może jest to pokłosie idei o tym, że "kierowca przy ciepłym wiejącym w twarz, zasypia".
Dokładnie takie jest uzasadnienie. Co ciekawe zależy to od rynku, ale japończycy podobno mają teorię ze w europie tak lubią.
- So What!
- 6 gwiazdek
Godlik, może Carfit by się podjął
Klima w Forku nie wkurza mnie na tyle, żebym chciał cokolwiek przy niej dłubać - wystarcza ręczne sterowanie siłą nawiewu.

Klima w Forku nie wkurza mnie na tyle, żebym chciał cokolwiek przy niej dłubać - wystarcza ręczne sterowanie siłą nawiewu.
- Godlik
- 6 gwiazdek
Za dalekoSo What! pisze: Godlik, może Carfit by się podjął![]()

No ja też nauczyłem się z tym żyć, ale strasznie jestem ciekaw czy rzeczywiście byłaby jakaś poprawa. Nigdy wcześniej nie miałem samochodu z automatyczną klimą. Spodziewałem się, że w 'automacie' ustawiam sobie temperaturkę, wciskam AUTO i http://www.lansik.plSo What! pisze: Klima w Forku nie wkurza mnie na tyle, żebym chciał cokolwiek przy niej dłubać - wystarcza ręczne sterowanie siłą nawiewu.

No i trochę się rozczarowałem
- So What!
- 6 gwiazdek
Też nie maiłem. Mnie rozczarowała efektywność klimatyzacji w upalne dni.Godlik pisze:Nigdy wcześniej nie miałem samochodu z automatyczną klimą. Spodziewałem się, że w 'automacie' ustawiam sobie temperaturkę, wciskam AUTO i http://www.lansik.pl![]()
No i trochę się rozczarowałem
Bo ogrzewanie zaczyna działać w zimie bardzo szybko.
Nastaw strumień powietrza ze środkowych nawiewów tak, aby schłodzone powietrze leciało Ci tuż nad/przed twarzą. Myslę, że dysze są ustawione podobnie, jak w poprzednim....Gal pisze:No to może w "starym". W "nowym" wali zimnym po gębie tak samo jak w Subaru.FUX pisze:Miło wspominam działanie automatycznej klimy w Accordzie....
Forek to niestety porażka zaprojektowana dla karakanów...

Dolce far niente 

- So What!
- 6 gwiazdek
Czyli jednak proteza.FUX pisze: Nastaw strumień powietrza ze środkowych nawiewów tak, aby schłodzone powietrze leciało Ci tuż nad twarzą. Myslę, że dysze są ustawione podobnie, jak w poprzednim....
Kurcze ja w imprezie jeżdże praktycznie zawsze na autoi tylko czasem skoryguje temperature odrobinkę.
- Godlik
- 6 gwiazdek
W sensie, że schłodzenie wnętrza zajmuje dużo czasu?So What! pisze: Też nie maiłem. Mnie rozczarowała efektywność klimatyzacji w upalne dni.
Fakt, to akurat zaleta SubaruSo What! pisze: Bo ogrzewanie zaczyna działać w zimie bardzo szybko.
- Godlik
- 6 gwiazdek
Który rocznik/model?Azrael pisze: Kurcze ja w imprezie jeżdże praktycznie zawsze na autoi tylko czasem skoryguje temperature odrobinkę.
- So What!
- 6 gwiazdek
Bo nie zajmujesz się pierdołamiAzrael pisze:Kurcze ja w imprezie jeżdże praktycznie zawsze na autoi tylko czasem skoryguje temperature odrobinkę.

To dokładnie to samo "remedium" co w Subaru - centralne nawiewy "do siebie i do góry".FUX pisze:Nastaw strumień powietrza ze środkowych nawiewów tak, aby schłodzone powietrze leciało Ci tuż nad twarzą. Myslę, że dysze są ustawione podobnie, jak w poprzednim....Gal pisze:No to może w "starym". W "nowym" wali zimnym po gębie tak samo jak w Subaru.FUX pisze:Miło wspominam działanie automatycznej klimy w Accordzie....
Efekt jest jednak taki, że pasażerom tylnych foteli jest nieco zimno.
Problem rozwiązuje się IMHO przy temp. zewnętrznej pow. 29 stopni - i tak wszystkim jest za ciepło.

Wstyd przyznać, ale w Renault tak jest.Godlik pisze: Spodziewałem się, że w 'automacie' ustawiam sobie temperaturkę, wciskam AUTO i http://www.lansik.pl![]()
W Mercedesie mnie kierownik opeerował jak próbowałem coś regulować - i miał rację.