Chciałbym w ciągu 2 miesięcy (czas na zapoznanie się, przemyślenia, uzbieranie na większy budżet) spełnić
wreszcie swoje marzenie, czyli Subaru :) Jako, że auto ma służyć jako dupowóz codzienny nie mam szans za STI :P
Ale miłość do marki pozostaje więc postanowiłem wybrać coś w N/A (wybór pod LPG).
Konkretniej mówiąc albo Legacy/Outback 2.0-2.5 N/A z lat 98-03 albo Forester N/A 2.0 (bądź USDM 2.5) z podobnych lat. Jakbym miał na ten moment wybrać to chciałbym najbardziej Legacy/OBK 2.5 A/T :)
Próbuję jednak uporządkować kilka spraw gdyż nie jestem pewny do końca jak to jest z tymi drogimi amorami samopoziomującymi, czy będą w każdej wersji....boję się kosztów a wystarczą mi zwykłe amorki.
Studiując nasze forum doczytałem gdzieś, że ten 2.5 z LPG zawsze wywala Check Engine.
Nie mam też do końca pewności który wybrać lepiej pod kątem tańszej regulacji luzów zaworowych, bez wyciągania silnika (stąd też odpada dla mnie Forek S-Turbo). Ogłoszeń nie ma zbyt wiele dlatego trzeba chyba też brać pod uwagę Legacy/OBK 2.0 chociaż wolałbym 2.5 taki lepszy kompromis między osiągami

Budżet tak na sam zakup to powiedzmy będzie 12 do 13k PLN bo wliczam chociaż ten 1-2k startowego serwisu.
Chciałbym po prostu trwałe auto na nasze polskie warunki (śnieg, deszcz, lód) ale takie, które służyć będzie mi na codzień, bezpieczne, i (jak na Subaru oczywiście) w miarę tanie w utrzymaniu.
Stąd te moje rozmyślenia co to regulacji luzów, LPG, amortyzatorów samopoziomujących.
Dla wygody wolałbym też automat :) wybrzydzać jednak nie będę bo nie ma za dużego wyboru w ogłoszeniach ale chyba najbardziej interesuje mnie Legacy/OBK 2.5 A/T :) Forek w większości jak chodzi o N/A to tylko te 2.0 122-125 stąd też wydaje mi się szukać 2.5 bo te 156KM to takie optimum

Z góry dzięki Plejadowi przyjaciele, każdego serdecznie pozdrawiam.
Do zobaczenia na zlotach niebawem