Dziwne dźwięki z alternatora? / Legacy '05 2.0 N/A

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
m00nr4k3r
0 gwiazdek
Auto: Subaru Legacy
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Dziwne dźwięki z alternatora? / Legacy '05 2.0 N/A

Post 8 paź 2014, o 22:48

Witam

Wczoraj po przejechaniu dłuższej trasy (450km z paroma krótkimi przerwami 10-15 min.) już jak dojechałem do siebie, wysiadłem, żeby otworzyć bramę i usłyszałem coś dziwnego spod maski. Maska w górę i słyszę z okolic alternatora.. nie wiem jak to określić. Jakby łożysko? Szczotki może? Żyję nadzieją, że to nie pierścienie na tłokach.. Takie lekkie stukanie/cykanie metaliczne jakby coś miało luz. Przy dodaniu obrotów jakby przestaje być słyszalne. Ogólnie opis trochę chaotyczny ale było to po 1 w nocy i byłem dość zmęczony trasą. Auto od wczoraj stoi póki co nie musiałem nigdzie jechać, ale też mam wątpliwości czy czasem nie wykonać tylko trasy do mechanika żeby coś się gorzej nie posypało.. Poza tym dźwiękiem żadnych innych objawów nie było, żadnych kontrolek, spadków mocy itd itp.
Nagrałem to telefonem może ktoś pozna po dźwięku o co może chodzić:

Silnik to 2.0 N/A 165KM. Rozrząd był robiony przy 105kkm, olej zmieniony ostatnio przy 151kkm, nic nie ubyło, na bagnecie jest czysty. teraz jest nabite 154kkm.

Jak by ktoś miał jakiś pomysł będę wdzięczny. (Do mechanika pojadę tak czy inaczej, nie wiem tylko czy mogę z tym jeździć czy nie, dopóki się u niego nie pojawię)

Pozdrawiam

m00nr4k3r
0 gwiazdek

Re: Dziwne dźwięki z alternatora? / Legacy '05 2.0 N/A

Post 9 paź 2014, o 21:03

nikt nic?

bambo31
0 gwiazdek
Auto: OBK II 2.5

Post 17 paź 2014, o 20:24

jak nie chcesz jechać do mechaniora to weź kija od szczotki i osłuchaj, pompa wody, alternator, wspomaganie, a może być i coś na sprzęgle/ skrzyni ????, z filmu to wróżenie z fusów

m00nr4k3r
0 gwiazdek

Post 17 paź 2014, o 23:24

No dzisiaj już na ledwo rozgrzanym silniku było to słychać więc do mechaniora jadę na 100%. A ten patent z kijem od szczotki to jak konkretnie miałby działać :-)

bambo31
0 gwiazdek

Post 22 paź 2014, o 01:41

jeden koniec przyłóż do ucha, drugi do silnika i sam zobaczysz :cofee:

m00nr4k3r
0 gwiazdek

Post 24 paź 2014, o 16:09

Problem rozwiązany. Winowajcą okazała się rolka pośrednia paska wieloklinowego. Wymieniona rolka + nowy pasek i teraz jest cicho.
Jednak patent z kijowym stetoskopem nie zdałby egzaminu w tym wypadku :)

bambo31
0 gwiazdek

Post 25 paź 2014, o 22:12

to osłuchaj go teraz abyś widział jak go słychać i następnym razem zda ;-)

ODPOWIEDZ