Swiętokradczy pomysł z serii da się czy się nie da?

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Sami
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Swiętokradczy pomysł z serii da się czy się nie da?

Post 20 sty 2009, o 17:02

To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich :)

Sledze co tutaj sie dzieje od dluzszego czasu, przymierzam sie do kupna klasycznej imprezy w Kombi, wiec sie orientuje powoli jak to wszystko wyglada. Jednak w tym temacie chodzi o cos innego...

Od jakiegos czasu tak sobie czytam o nowym dieslu Subaru. Pomimo tego, ze jestem uczulony na klekot i smrod ropy, to spodobala mi sie wizja posiadania Subaru okolo 200KM (jakiś tam tuning, pewnie sie da jak w kazdym dieslu) palacego 7-9 litrow. Z tym, ze nowa impreza nie podoba mi sie ani stylistycznie, ani finansowo. Dlatego wpadlem na obrazoburczy pomysl - czy da sie zaadaptowac Diesla do Imprezy GC?

Jestem swiadomy tego, ze prawdopodobnie potrzebny by byl kompletny silnik wraz z wiazka i calym przeniesieniem napedu. Najlepiej znalezc jakiegos rozbitka i poprzekladac wszystko, ale moze ktos juz o tym myslal? Moze jest to niemozliwe z jakiegos powodu ktorego nie znam?

Prosze o spokojne podejscie do tematu i brak linczu, chodzi mi o czysto techniczna ocene - wykonalne, niewykonalne, bardzo trudne, trudne, srednio trudne (proste to pewnie nie bedzie).

Tylko mi nie dawajcie bana od razu ;)

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Re: Swiętokradczy pomysł z serii da się czy się nie da?

Post 20 sty 2009, o 17:04

Łatwe to nie będzie ani tanie, ale na pewno jest możliwe. Na pewno też taniej wyjdzie jeździć benzynowym.

Sami
0 gwiazdek

Post 20 sty 2009, o 19:57

Moze gdyby podliczyc koszty to wyjdzie to faktycznie taniej, jednak nie tylko o finanse tutaj chodzi. Że to nie bedzie proste ani tanie to wiem. Wszystko jest możliwe, w sumie i do malucha mozna wlozyc V8, pytanie tylko czy bedzie to kompletna rzezba czy nie.... Pewnie za wczesnie zadaje pytanie i nikt czegos takiego nie cwiczyl... albo chociaz myslal o tym.

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 20 sty 2009, o 20:02

Mysle, ze za wiele osob tego nie cwiczylo raczej, biorac pod uwage wiek rozwiazania, jakim jest diesel w Subaru :)
Jacek "AMI" Rudowski

Azrael
6 gwiazdek

Post 20 sty 2009, o 20:06

Mechanicznie będzie to podobne do innych swapów w SUbaru, elektrycznie i jeżlei chodzi o układ zasilaniq, elektronikę to będzie bardzo skomplikowane. Zeby to było sprawne uliczne auto to musi być bardzo droga operacja.

Gość
5 gwiazdek

Post 20 sty 2009, o 21:30

Sami pisze:pytanie tylko czy bedzie to kompletna rzezba czy nie...
Moim zdaniem będzie to rzeźba... i to naprawdę bez żadnego sensu.
Dlatego myślę, że prawdą jest to co piszesz:
Sami pisze:nikt czegos takiego nie cwiczyl... albo chociaz myslal o tym.
Jeśli już, to ambitniejszym technicznie zadaniem byłoby przerobienie jakiejś Imprezy GT na napęd hybrydowy...
albo ogniwa paliwowe
:razz:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 20 sty 2009, o 22:56

Sami pisze: Pomimo tego, ze jestem uczulony na klekot i smrod ropy, to spodobala mi sie wizja posiadania Subaru okolo 200KM (jakiś tam tuning, pewnie sie da jak w kazdym dieslu) palacego 7-9 litrow.
A czy zadałeś już sobie jedno za*ście ważne pytanie? Ile przejeżdżasz w ciągu roku i czy jest to więcej, niż 50kkm?

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Azrael
6 gwiazdek

Post 20 sty 2009, o 22:57

ky, ciekawe ile trzeba by czasu i pieniedzy zeby taka hybryda mogla zrobic 50kkm rocznie.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 21 sty 2009, o 09:31

Eeeeee, myślałem, że to coś naprawdę "świętokradczego"... np wsadzenie rzędówki tdi ze skody do GT'ka ;-) To byłby dopiero wyczyn.

Sami, dobrze Ci gadają. Takie przekładki to może nawet będą miały sens, ale za parę lat. Jak będzie więcej silników i jak temat będzie już przećwiczony. Jak chcesz oszczędzić na paliwie a jeździsz dużo, to zrób inne świętokardztwo i załóż gaz :razz:

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 22 sty 2009, o 20:39

Sami pogadaj z Jarmajem , On ma doświadczenie w tej kwestii :mrgreen:

ODPOWIEDZ