Trzęsie podczas hamowania Legacy BG

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
krop2k
0 gwiazdek
Auto: Legacy II GX Kombi
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Trzęsie podczas hamowania Legacy BG

Post 18 gru 2014, o 12:24

Witam,
Wiem, że podobne problemy były już omawiane niejednokrotnie, ale... . U mnie jest taki problem, że zaczyna trzęść autem gdy przekraczam 120km/h i wtedy gdy nacisnę nawet lekko hamulec to telepie mi całym autem. Poniżej 120km/h nic się nie dzieje. Czy jeżeli byłyby to krzywe tarcze to trzęsienie powinno występować podczas niższych prędkości ? Czy może zacząć od sprawdzenia czy koła są proste. Czy mogą to być i tarcze i koła ?
Jak myślicie ?

pszemq
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru Outback 2.5 SOHC 2005 rok
Polubił: 3 razy

Re: Trzęsie podczas hamowania Legacy BG

Post 18 gru 2014, o 12:58

To jest chyba trochę wróżenie z fusów radzę zacząć od oględzin kół (czy nie ma guzów/obciążników) to raczej nic nie kosztuje potem na wyważanie do jakiegoś warsztatu no i na koniec sprawdzenie tarcz.Jednak trzęsienie występuje podczas hamowania to raczej też coś z układem hamulcowym jakiś syf pod klockami itp odkręć koła i sam zobacz może coś tam siedzi..Wydaje mi się że może być wiele czynników zacznij od podstawowych.
Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem - Nieważne jak dobrze grasz, gołąb i tak przewróci wszystkie figury, nasra na szachownicę i będzie dumny z "wygranej"...

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 18 gru 2014, o 15:59

krop2k pisze: Czy jeżeli byłyby to krzywe tarcze to trzęsienie powinno występować podczas niższych prędkości ?
Zapewne występuje, ale amplituda drgań jest na tyle mała, że tego nie odczuwasz, natomiast przy 120km/h układ wpada w rezonans.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

sheki
2 gwiazdki
Auto: Subaru legacy III

Post 18 gru 2014, o 20:27

Czesc.

Jesli dobrze zrozumialem,to napisales,ze trzesie nie tylko podczas hamowania,a raczej jak przekroczysz dana predkosc,tak?
Jesli tak jest,to problemem nie beda krzywe tarcze,lecz cos innego...mysle,ze najsampierw,sprawdz stan opon,tak jak kolega powyzej napisal,a najlepiej zmien opony na inny komplet i zobacz jak bedzie.

Pozdrawiam.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 18 gru 2014, o 21:59

sheki pisze: Jesli tak jest,to problemem nie beda krzywe tarcze,lecz cos innego...

U mnie były to zawsze tarcze, bo po każdej wymianie bądź przetoczeniu problem na jakiś czas znikał.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 18 gru 2014, o 22:21

Dokładnie tak.

Jak trzęsie przy hamowaniu, to prawie na pewno tarcze.
Może się zdarzyć inna przyczyna, ale bez sensu zaczynać szukanie od czegoś najmniej prawdopodobnego.

kAROL10
2 gwiazdki
Polubił: 1 raz

Post 18 gru 2014, o 23:20

Tarcze krzywe , przy małych prędkościach zeciski nadążają pracować na prowadniczkach , przy większych już nie i trzęsie całą budą.

krop2k
0 gwiazdek

Post 19 gru 2014, o 09:31

Dzięki za zainteresowanie. Koła miałem wyważane gdy zmieniałem na zimówki, na letnich oponach było to samo. Jak zimówki mi nakładali to mówili, że felgi są krzywe, ale nie ma tragedii bo da się bez problemu wyważyć. W takim razie będę musiał poszukać jakiegoś zakładu, który będzie w stanie sprawdzić czy tarcze są proste.

rafpie
0 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza WRX kombi

Post 24 gru 2014, o 12:06

Nie wiem, skąd jesteś, ale jeśli się przyda, to w Bielsku-B. jest gościu, który toczy tarcze na samochodzie. Zrobi to na poczekaniu, jak się umówisz. Też miałem lekkie bicia z wyższych prędkości i mój mechanik wysłał mnie do niego. Teraz jest ok.

krop2k
0 gwiazdek

Post 26 gru 2014, o 12:42

Do Bielska mam daleko, ale dzięki za sugestie. Jaki jest koszt takiej operacji ?

rafpie
0 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza WRX kombi

Post 26 gru 2014, o 19:52

Za przednią oś skasował mnie 90 zł

Robert43
0 gwiazdek
Auto: Turbo-S

Post 27 gru 2014, o 01:35

Witam
Mam identyczny problem i stawiam na Krzywe tarcze chce traz wymienić na nowe jak problem ustanie dam znać
Pozdrawiam

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

krop2k
0 gwiazdek

Post 27 gru 2014, o 12:29

Robert43 pisze: Witam
Mam identyczny problem i stawiam na Krzywe tarcze chce traz wymienić na nowe jak problem ustanie dam znać
Pozdrawiam
Problem na pewno ustanie, ciekawe na jak długo. Kwestia tego co te tarcze krzywi, trzeba się dokładnie przyjrzeć prowadnicom zacisku itd. bo lipa byłaby 1000zł wywalić na hamulce i za 5tys. km znowu problem się pojawi.

dodo
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: GF8

Post 27 gru 2014, o 15:39

Sprawdził bym tez podporę walu w jakim stanie i mocowanie dyfra do belki.
Obrazek

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
Polubił: 1 raz

Post 27 gru 2014, o 16:27

Umyj koła... Może masz syf jakieś błoto... U mnie normalnie standard co jakiś czas. Poprostu w felgach ori subaru czasem się przykleja syf i powoduje różne wibracje. czemu jak hamujesz jest gorzej? Może oprócz syfu właśnie tarcze? Zrób sobie mały fitness tzn auto lewarek klucz zamień przód na tył. Pamiętaj tylko o tym ze kapcie pewnie kierunkowe masz. Przy okazji będziesz mógł oczyścić felgi, zajrzeć na tarcze, klocki... Spójrz tez ogólnie na zawieszenie, tuleje itd. Poprostu obejrz auto a jak koła całe, czyste i hamulce wyglądają normalnie to jedz na ścieżkę diagnostyczna tam Ci powinni znaleźć co się dzieje. Aaa ps koła masz dokrecone? Jak zmieniłeś na zimówki i nie sprawdzałeś to sprawdź. Pozdro i "wesołych świąt"
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow

ODPOWIEDZ