Podczas wrzucania biegów delikatnie zgrzytają biegi. Można powiedzieć że przyhaczają. Autko mam od miesiąca więc pomyślałem że zanim zajmę się grubymi robotami ze skrzynią związanymi to zacznę od zmiany oleju w skrzyni. Doradźcie mi jaki olej najlepiej wlać do skrzyni manualnej która jest już nie pierwszej młodości?
To jest Forester '98 122km 2.0 wolnossak
Szukałem na forum i jest o olejach do skrzyń ale nie znalazłem konkretnie do Forestera.
Olej do skrzyni manualnej forester 2.0
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: Olej do skrzyni manualnej forester 2.0
luki_man pisze: Szukałem na forum i jest o olejach do skrzyń ale nie znalazłem konkretnie do Forestera.
Nie ma specjalnego oleju do Forestera.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Czyli tu będzie dobry ten Shell Gearoil SL 80W90 ? Czy lepiej 75W/90 ?
- zinc
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
- Polubił: 1 raz
- Polubione posty: 0
75w90 i nie musi być shell. Może być millersa albo inny porządny. Dyfer tylny tez zmień olej, tam masz 0,8 litra i warto dbać o dyferek. Ja całe auto taplam tylko millersem i bardzo chwalę. Zresztą przy temacie olejowy znajdziesz wszystko dokładnie. Pozdrowienia
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow
Ale w wypadku gdy synchronizatory dają o sobie znać delikatnym zachaczeniem to lepszy będzie 75w90 czy 80w90 ?
Bez różnicy, wlej cokolwiek co jest do skrzyń i tyle.
Byle świeże było i Forester będzie zadowolony
Byle świeże było i Forester będzie zadowolony

Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców. Colin McRae
Dobra. Zaleję i zapytam go czy jest zadowolony i Wam powiem 

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 527 razy
luki_man, jak kupiłem Xsarę to przy szybkich zmianach czasami zgrzytał III bieg. Po zmianie na świeży Motul Motylgear cośtam zdecydowanie się poprawiło. Po ~60 kkm wlałem jakiegoś Millersa moim zdaniem skrzynia lepiej działała na Motulu (na Millersie jest ok ale było lepiej ewentualnie coś sobie ubzdurałem
). Takie moje 0,03 PLN.

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae