Subaru Forester SG - falujące obroty

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
kuzian
0 gwiazdek
Auto: Forester 2.0 X
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Subaru Forester SG - falujące obroty

Post 3 sty 2015, o 01:53

Witam

Od jakiegoś czasu, a szczególnie w niższych temperaturach mój forek (SG 125 kM) cierpi na pewną przypadłość, a mianowicie falują mu obroty.
Następuje to, gdy podczas jazdy się go wysprzęgli i puści gaz. Obroty rosną powoli od 1000 do 2500, opadają i znowu rosną od 1000 do 2500.
Gdy sie doda gazu to najpierw opadają a potem rosną zgodnie z wciśniętym pedałem gazu.
Sytuacja sie stabilizuje gdy auto sie zatrzyma. Po zatrzymaniu obroty powoli spadają do ok 1000 a potem do 800 i jest stabilnie. Wymieniłem jak do tej pory cała przepustnice z silnikiem krokowym i nic. Auto jeździ na gazie i powyższa sytuacja pojawia sie podczas jazdy na gazie i na benzynie.
Może ktoś sie z tym problemem już spotka i jest w stanie mi pomóc gdzie zacząć szukać problemu.
Co jakiś czas zapala mi sie check engine P0519 odnośnie silnika krokowego, ale to sie działo na poprzedniej przepustnicy też, silnik krokowy też był wymieniany u mechanika na inny, a problem istniał i istnieje

Pozdrawiam
Krzysiek

Arizz
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Subaru Forester SG - falujące obroty

Post 3 sty 2015, o 21:58

Temat że tak powiem "rzeka"

http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=3&t=14894

Mam identyczne objawy, od pół roku walczę - na razie bez efektów.

Możesz odpiąć czujnik prędkości ze skrzyni biegów to objawy ustąpią, ale nie będziesz miał prędkościomierza i nie będzie działał licznik km.

ODPOWIEDZ